Milyen az ideális konyha a Feng Shui szerint?

Régi korok átlag női számára a munka a főzésben és az egyéb háztartási munkák végzésében merült ki. Mára ez a helyzet lényegesen megváltozott, hiszen a nők karriert futottak be az élet minden területén. A konyha lassan otthonaink uniszex területévé vált. Milyen az ideális konyha a Feng Shui szerint?

A konyha, illetve ezen belül a sütő, a főzőlap elhelyezkedése mutatja meg számunkra azzal, amely életterületen áll, hogy aktuálisan mi az a fontos erény, képesség, melyet magunkból kell elkészítenünk. A lakás ugyanis mindig állomás, azért élünk ott éppen, ahol – bár foghatjuk anyagi, családi és egyéb okokra, de ezek csak kifogások a valódi spirituális igazsággal szemben -, mert éppen olyanok vagyunk, illetve valami fejlődési célja van az ott tartózkodásunknak. A konyha életterülete pontos információt hordoz az aktuális feladatról. Ez persze nemcsak arra a személyre vonatkozik, aki főz vagy a konyhát használja, hanem minden más rendszeresen ott lakóra.

A konyha elhelyezkedésénél fontos, hogy ne legyen a felette lévő szinten illemhely. Ilyenkor minden elkészült étel a vécé szennyezett energiájával itatódik át. Egyetlen orvoslás az azonnali átalakítás, a helyzet fizikai megszüntetése.

Kedvezőtlen energetikai hatású, ha háttal az ajtónak sütünk-főzünk
Fotó: Modern Furniture

Ha a konyha közvetlenül a bejárattal szemben található, az arra jelzés, hogy az ott élők szélsőségekbe eshetnek az étkezéssel kapcsolatban. Étkezési probléma (bulímia, anorexia), elhízás és ennek kapcsán fellépő egyéb fizikai betegségek gyakoribbak esetükben. A helyzet orvoslásához fizikai szinten úgy tudunk hozzákezdeni, hogy bezárjuk a konyhaajtót. Amennyiben nincs ajtó, úgy paravánt, térelválasztó bútort vagy függönyt helyezünk a bejárati ajtó és a konyha közé. Ha ez is kivitelezhetetlen, akkor akasszunk egy futónövényt vagy más figyelemfelkeltő eszközt a konyha és a bejárat közé, hogy elsőként ezt pillantsuk meg, ha belépünk.

A Feng Shui szerint nem ideális
Fotó: archimagz

A konyha kialakításánál ügyelni kell rá, hogyha háttal vagyunk kénytelenek dolgozni a konyha bejárati ajtajának, az ugyanolyan kedvezőtlen hatást jelent, mint a dolgozószoba esetében háttal ülve az ajtónak tevékenykedni. Az asztalt még könnyebben tudjuk megfordítani, mint a konyhát újra csináltatni. Bár ez lenne az ideális megoldás a helyzetre. Ám amíg anyagilag nincs módunk a változtatásra, addig tegyünk fel úgy egy tükröt, hogy munka közben, ha belepillantunk, lássuk az ajtón belépőket.

A sütő a szerencse forrása. Mindenképpen rejtsük el!
Fotó: Dwell

A konyhában ugyanúgy alkalmazzuk az öt elem tanát, mint más területeken. Ebből következik: kerüljük, hogy az egymást romboló elemek egymás mellé kerüljenek! Így a tűz elembe tartozó tűzhelyet, mikrohullámú sütőt ne tegyük egymás mellé vagy alá, fölé a víz elemű mosogatóval, mosó- és mosogatógéppel, fagyasztószekrénnyel, hűtővel. Az öt elem tanában a fa elem áll a tűz és a víz közt. Ezért helyezzünk fakanalat, fából készült konyhai eszközöket az ellentétes elemű dolgok közé. Ezzel csökkentjük a feszültséget.

Nagyon kedvezőtlen, szerencsétlenséget hozhat az ott élőkre, ha a lakás főbejárati ajtajából rálátunk a tűzhelyre. A sütő a szerencse forrása. Hiszen itt készül az étel, ebből nyerünk erőt és ez tesz képessé minket a munkavégzésre. Ha nincs rejtettebb helyen a sütő, akkor kedvezőtlen energiák érik, így káros energiával telítődik az étel. Mindenképpen rejtsük el a sütőt!

Manapság divatos a nappali, az étkező és a konyha egy légtérben való elhelyezése. A Feng Shui szerint jobb, ha mindez külön van, mert energetikailag így nem károsítják egymást az eltérő funkciók. Az a háziasszony, aki sokkoló képeket néz a tévében főzés közben, majd ezzel az energiával átitatott ételt tálalja a családtagjainak. Természetesen úgy, hogy közben is szól a tévé, az ne csodálkozzon, ha gyereke hiperaktív lesz vagy pánikbetegséggel küzd, mialatt férje munkamániássá válik. Persze, mindezen problémák összetettebbek, de a táplálék minősége és elfogyasztásának módja mind tükröződik a lelki és a fizikai állapotban is.

Nyitókép: openspacesfengshui.com

 

Szerző: Halzer Dorottya okl. Feng Shui konzultáns www.afengshui.hu

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

19 + tizenhat =

hirdetés