Konyhakert a lakásban. Zöldségek, gyümölcsök és fűszernövények termesztése otthon. Könyvajánló
A lakásban kialakított konyhakertnek köszönhetően egész évben friss és biztonságos forrásból származó zöldségeket, gyümölcsöket és fűszernövényeket fogyaszthatunk. Sok múlik természetesen a lakás adottságain, a növényeknek megfelelő életfeltételeket kell biztosítani s persze felszabadítható helyre is szükség van. A lakásban nevelt fűszernövények és zöldségek ugyanakkor nem feltétlenül foglalnak nagy területet. A Konyhakert a lakásban c. kötet bemutatja, hogyan termeszthetünk ízletes és csodaszép ehető növényeket az otthonunkban. Jó kézbe venni, minőségi kiadvány.
A könyvben hat átfogó fejezetet találunk, ezek a következők:
- Tervezzünk konyhakertet a lakásba
- Fűszernövények és ehető virágok
- Csírák, levél- és gyökérzöldségek
- „Gyümölcsöt hozó” zöldségek
- Gyümölcsök
- Szakértői tippek
Az 1. és a 6. fejezet talán a leghasznosabb, hisz átfogó képet ad a növények gondozásáról, a feltételekről, ezek megteremtéséről. A 6. fejezetben termesztési naptárt is találunk, melynek segítségével összeállítható egy egész évben ehető termést hozó beltéri kert, látjuk, melyik évszakban mit kell vetni és ültetni, illetve mikor várható termés. Optimális körülmények között egyébként a legtöbb növény tavasztól őszig terem, ugyanakkor a friss salátalevelek, csírák, déligyümölcsök télen is élvezhetőek. Az 1. fejezet pedig végigveszi azt az alapelvet, mely szerint bármekkora is a lakás, mindaddig lehet válogatni az otthon termeszthető, ehető növények között, amíg beszűrődik valamennyi természetes napfény a helyiségekbe. Képet kapunk arról, hogy melyek a termesztésre alkalmas területek a lakásban, milyen növényeknek ideális például a hűvös, déli fekvésű szoba vagy a külső ablakpárkány, milyen növényeknek ideális a napsütötte és részben napsütötte zóna, sőt, a sötét sarkok kiaknázásához is kapunk szakértői tippeket. A kötet végigveszi a legjobb beltéri növényeket, a legtöbbjük nem igényel különösebb gondozást, meglepő módon gazdag és színes a felhozatal, a hagyományos fűszernövényektől kezdve a zöldségeken át a déligyümölcsökig.
Jó kézbe venni ezt a szép ismeretterjesztő kiadványt – rengeteg képet, szemléltető ábrát, részletes útmutatót, kreatív ötletet találunk benne -, kedvet hoz a kertészkedéshez; a tippek jó részét azok is hasznosítani tudják, akik kültéri, hagyományos konyhakertet szeretnének.
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.