Erzsébet, a királynő. Egy modern uralkodó élete. Könyvismertető

Az Alexandra Kiadó gondozásában jelent meg a közelmúltban II. Erzsébet királynő életrajza. A 696 oldalas, fotókkal gazdagon illusztrált kötet szerzője, Sally Bedell Smith amerikai újságíró nagy fába vágta a fejszéjét, de ezúttal is briliáns módon megoldotta a feladatot.

Diana walesi hercegnő, John és Jacqueline Kennesy, Bill és Hillary Clinton életrajza után a 61 éve, alig 25 éves korában megkoronázott II. Erzsébet életének eseményeit olyan részletességgel tárja fel előttünk a szerző, s oly részletes jellemrajzot fest a királynőről, mintha az uralkodó legfőbb bizalmasa lenne. Pedig három alkalommal találkoztak.

II. Erzsébet 1952-ben, alig huszonöt esztendősen foglalta el a trónt, azóta példátlan közfigyelem tárgya, de a csillogás és a szóbeszéd ködén át vajon mennyire alkothatunk pontos képet a világ leghíresebb uralkodójáról? A vaskos életrajzi kötet elolvasása után sem állíthatjuk biztosan, hogy 100 százalékosan pontos a kép, bár sokkal közelebb visz bennünket az igazsághoz, mint 1000 bulvárlap harsány, hatásvadász címlapsztorija.

II. Erzsébet régóta a királyi család legnépszerűbb tagja a Google-on. Mindenki másnál több keresést generál, bár Vilmos és Harry herceg, valamint házasságkötése óta Catherine Middleton szorosan felzárkózik mögé.

II. Erzsébet a legrégebb óta hatalmon lévő uralkodó, éppoly jól ismert, kiszámítható és változatlan, mint amennyire kötelességtudó. S amikor mi, magyarok időnként bíráljuk, kigúnyoljuk az angol nép királyi ház tagjaira irányuló figyelmét, hódolatát, rajongását, gondoljunk csak bele: milyen erőt, belső tartást ad, mekkora kohéziót jelent számukra az alkotmányos monarchia nyújtotta állandóság. (Pártok, pártemberek jönnek-mennek, az uralkodó marad.) Tony Blair, a királynő 10. miniszterelnöke ezt mondta II. Erzsébetről: ő az egység jelképe egy bizonytalan világban, a legkülönb brit. A rendszernek az Egyesült Királyságban is vannak bírálói persze – ők idejétmúltnak és pazarlónak gondolják a királyság fenntartását -, de sokkal többen vannak, akik feltétlen odaadással, tisztelettel, vagy pusztán fokozott érdeklődéssel követik nyomon a királyi ház tagjainak életét.

A kötet szerzője, Sally Bedell Smith számtalan interjúra és korábban sosem idézett dokumentumra támaszkodott a mű összeállítása során. Célja az volt, hogy bemutassa a királynőt, aki páratlan tekintéllyel, tapintattal és eleganciával vezette át hazáját és a nemzetközösséget az elmúlt hatvan év minden háborúján és zűrzavarán. A hiteles, olvasmányos Erzsébet, a királynő c. kötet közelkép egy olyan asszonyról, akit eddig csak a médiából, egy-egy dokumentum, vagy mozifilm révén ismerhettünk.

Mindjárt a kötet elején található két érdekes magyar vonatkozás: a mindössze 160 centi magas királynő a legtöbbször, több mint 140-szer megfestett uralkodó. Első alkalommal a magyar származású László Fülöpöt (Alexius de Lászlót) bízták meg Lilibet arcmásának elkészítésével, alig hétéves volt ekkor. Erzsébet második képmását szintén egy magyar, Kisfaludi Strobl Zsigmond szobrászművész készítette el.

II. Erzsébet élete képekben (részletek a könyvből)

Erzsébet négy évet egykeként, s némiképp korán érő gyerekként töltött, miután 1926. április 21-én meglátta a napvilágot

Amikor Winston Churchill találkozott a kétéves kis hercegnővel, így fogalmazott: a tekintély és értelem egy kisdedtől elképesztő légkörét érzékelte.

Édesanyjával

A gyermeklány Erzsébet.
A királynőről írja egyik intézője: a kötetlen beszélgetések során a szeme csillog, a hangja vidám és fesztelen. Néha az egész házban hallani a nevetését…

Kora gyermekkora óta szenvedélyes lovas

“A lovak mindenkinél jobban hirdetik az egyenlőség eszméjét.”

Erzsébet lánykorában elsajátította a lótenyésztés alapfogásait; figyelemmel kísérte a fiatal csikók kiképzését, összeismerkedett a lovászokkal és istállófiúkkal, a trénerekkel és zsokékkal – ezzel a hiteles és zárt közösséggel, amelynek világnézetét e kivételes állatok szeretete határozta meg. Erzsébet természeténél fogva rajong a kutyákért is. Édesapja megajándékozta a hegyes orrú, túlméretezett fülű és tömpe lábú walesi corgival; a corgik később a királynő védjegyévé váltak. Egyszerre tucatnyit is tart ezek közül – ahogyan Diana walesi hercegnő fogalmazott: a kutyák mozgó szőnyegként járnak előtte.

Uralkodás kezdete: 1952. február 6.
Koronázása: 1953. június 2.

Még alig töltötte be a tizenötöt, amikor találkozott az akkor 18 éves görög Fülöp herceggel, a feltűnően fess, ám pénztelen brit tengerésztiszttel, akibe tüstént beleszeretett…

…s akivel 8 évvel később összeházasodott. Lilibet ezt a legfontosabb döntést ő maga hozta, dacolva édesanyjával, aki szívesebben vett volna egy angol arisztokratát

A királynő két fiúgyermeket szült, Károly és András herceget

A bébi Károly herceggel

András herceggel

A királynőt nyomasztotta az anyaság, bevallása szerint nem sikerült tökéletesen megfelelni ennek a szerepnek. Károly herceg felnőttként sokszor bírálta Erzsébetet emiatt

 

Mindkét fiának rosszul alakult a magánélete. András felesége, Fergie fékezhetetlen, polgárpukkasztó viselkedése miatt gyakran szerepelt az angol bulvárlapokban (később elváltak). Károly első felesége, Diana, a szívek királynője is sok szomorúságot, bosszúságot okozott a királyi házban. Dianát a kötetben manipulálható és manipuláló, labilis, bosszúálló és hamisságra hajlamos személyiségként mutatja be a szerző

Egyik menyével sem volt felhőtlen a viszonya, ugyanez elmondható a fiaival való kapcsolatáról is.

Diana hercegnő 1997-ben bekövetkezett tragikus halála után II. Erzsébet mindent próbált megtenni a maga módján, hogy enyhítse unokái fájdalmát, közel kerültek egymáshoz.

Vilmos herceg elnevette magát, amikor a nagymamája, a királyné elhaladt előtte a katonai tisztavató ünnepségen

Harry herceg sem bírta ki mosoly nélkül

Elsőszülött fia, Károly Diana halála után feleségül vette szerelmét, Camillát, akivel házassága idején végig viszonya volt. A királynő és a rendkívül családcentrikus apa, Fülöp bánatára, mindkét fiú botrányokkal tarkított szerelmi életet élt, rombolva a királyi ház nimbuszát. Újabban Harry herceg szolgáltatja a híreket a bulvársajtó számára

Vilmos herceg esküvőjén

erzsebet90

A 90 éves II. Erzsébet unokái, dédunokái körében, Annie Leibovitz fotóján. Balról jobbra: James, Viscount grófja, Lady Lujza Alíz Erzsébet Mary Mountbatten-Windsor, Mia Tindall, Charlotte hercegnő, Savannah Phillips, György herceg és Isla Phillips (2016)

A kötet rokonszenves portré, emellett érdekes beszámoló arról a kivételes modern kori vállalkozásról, amivé az uralkodás vált. A könyvben megismerünk egy fiatal lányt, aki nagybátyja trónfosztása után hirtelen a trónörökös szerepében találja magát. Látjuk a tizenéves lányt, ahogy a második világháború idején katonai teherautókat szerel, majd a győzelem napján ott áll Winston Churchill mellett a Buckhingham-palota erkélyén. Majd fiatal királynőként lép elénk, aki igyekszik egyensúlyt találni kettős szerepében, mint uralkodó és mint kétgyermekes fiatalasszony. Sally Bedell Smith átvezet minket a palota kapuin, hogy nyomon követhessük a királynő mindennapos rutinjait – a vörös dobozokat, bennük a kötelezően áttekintendő aktuális dokumentumokkal; a heti audienciákat, melyeken az idők során 12 miniszterelnök vett részt; a fizikailag is megerőltető külföldi körutazásokat; a sajtó szüntelen figyelmét – s persze személyes kapcsolatát Fülöp herceggel, élete szerelmével és 67 esztendeje hű férjével; a gyermekeivel s olykor zűrös házastársaikkal, az unokáival és a barátaival.

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

tíz + 16 =

hirdetés