Mit olvassanak az 1-4. osztályosok? 88 klasszikus gyermekirodalmi mű letölthető listával, ajándék színezővel

Olvasni jó, és nem lehet elég korán kezdeni. Iskolás korig szülő mesél a gyerekeknek – jó esetben -, iskolásként már önállóan olvashatnak, akár már elsőben is, de nem mindegy, hogy mi kerül a kezükbe. Könyvválasztásnál elengedhetetlen az életkori sajátosságok figyelembevétele. A mesék, a gyerekeknek szóló történetek témái, szereplői, eseményei, fordulatai nemcsak szórakoztatják őket, de igazodási pontot is jelentenek – tanulságokat, következtetéseket vonhatnak le belőlük. 

Az óvodások már értik, hogy a mese megnyit egy másik világot, általában már azzal is tisztában vannak, hogy mindaz, ami a mesében megtörténik, a valóságban nem következhet be – a mese világa más, mint a valóságé. A klasszikus mesékben megjelenő karakterekkel azonosulni tudnak, vagy épp ellenkezőleg: heves ellenérzéseket váltanak ki belőlük. A meséken keresztül értékminőségeket ismerhetnek meg, a jellegzetes mesei fordulatok és karakterek biztonságot nyújtanak, megkönnyítik a figyelem fenntartását, követhetővé teszik a történetet. A mesék segítik megélni vagy éppen oldani az érzelmeket, fejlesztik az intelligenciát.

Nagyjából nyolc éves kortól a gyerekek már nem a csodát, hanem a különlegeset keresik a könyvekben, a fantasztikumot, a kalandos, fordulatos történeteket, majd később megjelenik az ideálkövetés, az érzelmesség igénye, s a gyerekekben tudatosulni kezd, hogy az olvasás által olyan kalandokat, történeteket élhetnek át, olyan helyekre juthatnak el, olyan világokat ismerhetnek meg, amelyek a valóságban nem érhetők el számukra, felfedezik, hogy az olvasás élmény.

Milyen olvasnivalót válasszunk a kisiskolás, 1-4. osztályos korosztálynak?

Fontos kérdés, hiszen az olvasás szeretetét ebben az életkorban segíthetünk megalapozni. A könyvajánlóban klasszikus gyermekirodalmi művek találhatók. A lista korántsem teljes – természetesen a kortárs gyermekirodalom is kínál remek kiadványokat ennek a korosztálynak.

A nyomtatható lista ajándék színezővel a képre kattintva tölthető le.

 

 

Szívesen látjuk olvasóink ajánlását a cikk alatt, kommentben!

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

7 + 7 =

hirdetés