Vadon. Ezermérföldes utam önmagamhoz. Könyv és film

Se szeri, se száma az olyan könyveknek, amelyek a középosztály középkorú tagjainak életválságáról (midlife crisis) szólnak. Többnyire önmagukat keresik, és e célból hosszú, fáradságos utakra is vállalkoznak. Vannak, akik befelé utaznak, a lélek mélységeit kutatják, mások valóságos utazásra indulnak, testüket és lelküket egyformán próbára teszik. Járják a világ zarándokútjait járják, az El Caminót, ellátogatnak Rómába, Lourdes-ba, Nepálba. Útjuktól legalább annyira remélnek kalandokat, élményeket és szerelmet, mint lelki megbékélést… A Vadon – Ezermérföldes utam önmagamhoz c. könyv hasonló krónikának tűnik.

Cheryl Strayed a kötet szerzője, egyúttal a történet főszereplője. Mindaz, amit a könyvben rögzít, megtörtént vele – ez adja a történet hitelességét, s ezzel nyerte el az emberek csodálatát. Cheryl ezért a bestsellerért minden szempontból nagy utat járt be. Válása után választotta a Strayed vezetéknevet. – Annyi lehetséges jelentése volt, ami mintha közvetlenül az én életemre vonatkozott volna – írja -, s közben éreztem benne egy jó adag költészetet is: elkóborolni a helyes útról, letérni az egyenes útról, eltévedni, elvadulni, elárvulni, hontalanul bolyongani, céltalanul vándorolni valamit keresve, eltérni, kerülőt tenni.

Cheryl Strayed a túra idején

Cheryl letért a szokványos útról, hogy rendbe tegye széthullott életét. Huszonkét éves volt, amikor édesanyjánál tüdőrákot diagnosztizáltak. S noha az orvosok egy évet jósoltak az asszonynak, a bántalmazó házasságból három kisgyermekét kimenekítő édesanya röpke egy hónap leforgása alatt leépült. Az akkor 22 éves Cheryl nem tudta feldolgozni anyja elvesztését. Családi kapcsolatai széthullottak, korai házasságából is menekülni akart, noha férje volt addig a legerősebb támasza, hozzá fűzték a legerősebb érzelmi szálak. Rövid szexkalandokba menekült, majd egyik partnere hatására heroinozni kezdett. A romboló kapcsolatból volt férje mentette ki. Cheryl maga is tudta, hogy baj van, de nem hitt a hivatásos segítségben; bár megpróbálkozott a terápiával, úgy érezte, nem pszcihológus tud segíteni rajta.

Hirtelen ötlettől vezérelve úgy döntött, világgá megy: egyedül járja végig az észak-amerikai Pacifikus Túraösvényt. Zarándoklata 1100 mérföldön és három hónapon át tartott, mégpedig igen zord körülmények között. Minden szempontból felkészületlen volt erre a megpróbáltatásra. Az út, amire nők ritkán vállalkoznak – főleg egyedül – rettenetesen meggyötörte; fizikailag teljesen kimerült, de az élete és gondolkodásmódja gyökeresen megváltozott.

Történetéből 2014-ben mozifilm készült (Wild), Cherylt Reese Witherspoon alakítja. Valóban filmvászonra kívánkozik a történet. Nemcsak azért, mert (valóságon nyugvó, mégis klisészerű) tanulságokat vonultat fel: a legreménytelenebb helyzetből is van kiút, s az ember bámulatos (fizikai-pszichés) teljesítményre képes, ha az élni akarás kerekedik felül benne. A 115 perces film többletélményt ad a könyvhöz képest: páratlan természeti szépségekben lehet részük a nézőknek.

 

Filmajánló

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

húsz − 11 =

hirdetés