Könyvismertető. Lapibaba oviba megy – rímes mesék gyerekeknek

hirdetés

hirdetés

Lapibaba oviba megy – a közelmúltban ezzel a címmel jelent meg a bájos verses mesekönyv. Több érdekessége is van; talán a legfigyelemreméltóbb, hogy a nyomdai munkát leszámítva teljes egészében családi vállalkozásban készült. A három éves Borikáról és imádott rongybabájáról, Lapibabáról szóló rímes történeteket Csesznák András írta, unokahúga, Csesznák Verka készített hozzá akvarell illusztrációkat és ceruzarajzokat, s mindezt Csesznákné Nagy Katalin, a szerző felesége öntötte könyv formába mint elsőkönyves kiadványszerkesztő. Mindez profikat meghazudtoló gyorsasággal valósult meg: januárban körvonalazódott a könyv ötlete, s máris a kezünkben tarthatjuk.

A mesekönyv ovisoknak, kisiskolásoknak íródott. Humoros, rímekbe szedett történeteket olvashatunk a főhős, Borika életéről. Semmi rendkívüli, való világtól elrugaszkodott, élénk szerzői fantáziára valló történetre nem érdemes számítani. Nem is ez volt a cél. A rövid verses mesék szokványos eseményeket dolgoznak fel, a gyermekek könnyen át tudják ültetni saját élményeikre. Olvashatunk szülinapi zsúrról, apró gyermeki csínytevésről, doktor bácsiról, gyermekbetegségről, vagy éppen arról, hogy a gyógyult Borika nem akar oviba menni. Két valóságtól elrugaszkodott történet azért fellelhető a kötetben: az egyikben Borika felidézi kalandos álmát, a másikban pedig a rongybaba, Lapibaba családját ismerhetjük meg.

hirdetés 

hirdetés 

Amit saját tapasztalatból elmondhatok: az óvodások imádják a Lapibaba oviba megy rímekbe foglalt történeteit. Ötéves kisfiam kifejezetten kéri, hogy esténként ebből olvassak, pedig ez nem minden gyerekkiadványról mondható el. (Jó pár olyan kötet található a könyvespolcon, amit csak egyszer vagy félig hagyott felolvasni.)

Kifejezetten szimpatikus a kézzel festett, illetve rajzolt bájos illusztrációk tökéletlensége. Csesznák Verka illusztrátor ugyanis láthatóan nem akart tökéletes, agyonretusált képi világot teremteni. Az egész oldalas akvarelleken látszanak az első skiccek, a grafitceruza vonalai, ami a számítógéppel készített meseillusztrációk korában igazi unikum. Ha koncepció ez, ha nem, mindegy: ezt a képi világot érzékelhetően közel érzik magukhoz a gyerekek.

A kötet nem került könyvesbolti forgalomba, az alkotóktól rendelhető meg, és webáruházunkban, a Green Bazaarban is elérhető.

Interjú a szerzőkkel

Könyvpremier: Lapibaba oviba megy – egy kreatív család mesés vállalása

 

hirdetés

Mesterházy Mónika

Életszépítők Magazin alapító-főszerkesztő

A www.eletszepitok.hu weboldal bárminemű tartalma a
Creative Commons Nevezd meg! – Ne add el! – Így add tovább! 2.5 Magyarország Licenc feltételeinek megfelelően használható fel.
Még nincs hozzászólás

Válaszolj!

Az e-mail cím nem lesz nyilvános.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

hirdetés

hirdetés