Korhelyleves egyszerűen
Korhelynek nevezi a népnyelv a mulatozó, ivós, léha embert. Ebből a fogalomból alakult ki a tartalmas korhelyleves, melyet nagy, ivászattal egybekötött dínomdánomok után szolgáltak fel – jellemzően hajnaltájt – gyomorjavítóként. Manapság pedig az év végi/eleji nagy családi lakomák népszerű fogása. Sokféle, köztük összetettebb receptváltozatok is ismertek; a korhelylevest egyszerűen is el lehet készíteni.
Hozzávalók
1 kg savanyú aprókáposzta
0,5 kg füstölt parasztkolbász
0,5 kg füstölt oldalas
3 babérlevél
1 fej vörös hagyma
3 gerezd fokhagyma
1 csokor friss (vagy fagyasztott) kapor
só
bors
1 kávés kanál őrölt kömény
1 kanál liszt
2 dl tej
1 kanál zsír
hirdetés ▼
hirdetés ▲
Ahogyan készítem
A savanyú káposztát alaposan átmosom, majd kifacsarom. A kolbászt kb. öt centis darabokra vágom. Feldarabolom a füstölt oldalast is. A káposztát, az oldalast, a kolbászt, és az egészben hagyott, megtisztított hagymát a babérlevéllel és a fokhagyma gerezdekkel felteszem főni.
Amikor már majdnem kész, hozzáadom az apróra vágott kaprot, a köménymagot, a borsot, ha szükséges, sózom. Amikor minden megpuhult, rántást készítek. Végül hozzáadom a tejet és készre főzöm. Tejföllel és csípős paprikával kínálom.
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.