Környezet- és pénztárcabarát mosás, vasalás. Olvasónk praktikái

Kipróbáltam szinte minden szupermosóporként reklámozott terméket, de nem váltották be a hozzájuk fűzött reményeket. A fehér ruhák nem ragyogtak, s a foltok sem tűntek el. Elfutott a méreg, és kutakodni kezdtem az interneten. Kulcsszavak segítségével jutottam el a mosószappanig és a mosószódáig. Azóta, közel 10 éve ezeket használom, s ha pontosan utánaszámolnék, meglepően nagy összegű pénzmegtakarítást könyvelhetnék el.

soda-ashMindenkinek érdemes lenne utánaszámolnia, mennyit költ mosóporra, folttisztítóra és vízlágyítóra! Egy 200 grammos mosószappan nem kerül többe 200 forintnál – sőt, ennél olcsóbban is hozzá lehet jutni. A családban legrosszabb esetben két mosószappant használunk el egy hónap alatt. Vízlágyításra mosószódát és/vagy ecetet, ecetsavat használok. Ez sem kerül többe 250 forintnál.

Falun élek a családommal, s mint a legtöbb kistelepülésen, udvar, kert, nálunk pedig még szántó is tartozik a házhoz. A kinti munkákhoz értelemszerűen más ruházatot viselünk, mint az iskolában, vagy a munkahelyünkön, s akkor még nem említettem a szabadidős ruházatot. Mosnivaló tehát akad bőven; a legtöbb ruha erősen szennyezett, a munkaruhák pedig többnyire olajfoltosak. Ezeket bevizezem, a mosószappannal átdörzsölöm, s így teszem a mosógépbe. Ugyanígy járok el a fehér zoknikkal, melyeket a lábbeli megfogott, vagy nagyon szennyezettek. Erre a célra egy szappant egészben hagyok, egy másikat viszont használaton kívüli reszelővel lereszelek. Zsemlemorzsa reszelőt használok erre a célra, mivel így szinte por állagú mosószert kapok, ami könnyen oldódik a vízben.

A lereszelt mosószappanporból 1, maximum 2 evőkanálnyit teszek a ruhák mellé a dobba, vagy a mosószertartályba; a mosószódából is ugyanennyit használok a fehér és a világos ruhákhoz. A sötétebb ruhákhoz viszont nagyjából feleennyi elegendő, a feketékhez pedig egyáltalán nem adagolok szódát, mivel fehérítő hatása van.

 

VasalóRuhaöblítőként 1 rész ecet és 2 rész víz keverékét használom. Akik szeretik az illatos ruhákat, pár csepp illóolajat adagolhatnak az ecetes keverékhez. Nem kell félni, az ecet szaga elpárolog, nem érződik a ruhán!

Amint végzett a mosással a gép, érdemes kivenni rögtön a ruhákat, s kirázva, kihúzogatva kiteregetni – így kevesebb holmit kell kivasalni, illetve megkönnyíthető a vasalás. A gyűrődésre hajlamos ruhákat nyirkos állapotban célszerű vasalni – így kiiktatható a gőzölős program, s kevesebb energia használódik el. Amennyiben ez nem megoldható, akkor nagyobb mennyiségű vasalni valót érdemes összegyűjteni, így csak egyszer kell felmelegednie a vasalónak – ez is energiabarát módszer. A vasalást a legalacsonyabb hőfokot igénylő ruhákkal célszerű kezdeni, s a fokozatosság elvét követve folytatni a munkát.

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

hét + három =

hirdetés