Korvapuusti. Finn fahéjas tekercs

A korvapúszti eredendően svéd eredetű kelt tészta, a fahéjas tekercset azonban jó ideje jellegzetesen finn édességnek tartják számon világszerte; kelt tészta az alapja, hasonlít a hagyományos kelt fahéjas csigára, a különbség talán annyi, hogy a tésztához több vajat használnak és kardamommal ízesítik. A töltelékhez is relatíve sok vajat és cukrot használnak fel; a megtöltött tésztából kis koszorúkat formáznak vagy trapéz formára vágott tekercsként sütik ki és a tetejét megszórják jégcukorral (esetünkben ez elmaradt).

Hozzávalók a tésztához (20-25 tekercshez)

50 dkg finomliszt

1 tasak szárított élesztő (7 g)

3 dl langyos tej

10 dkg olvasztott vaj

1 púpozott evőkanál őrölt kardamom

10 dkg barna cukor

1 tojás

csipetnyi só

Töltelékhez

10 dkg olvasztott vaj

15 dkg porcukor

5 dkg őrölt fahéj

Kenéshez 1 felvert tojás

Szóráshoz jégcukor

Elkészítés

A lisztet mérjük ki egy keverőtálba, öntsük hozzá a sót, az élesztőt, a cukrot, a langyos tejet, a szárított élesztőt, az olvasztott vajat, majd alaposan dolgozzuk ki a tésztát. Fényes, rugalmas tésztát kapunk – fél, egy óráig szobahőmérsékleten pihentessük lefedve, majd osszuk két részre. A tésztát lisztezett munkafelületen nyújtsuk kb. fél centi vastag téglalap formára. A tésztát kenjük meg olvadt vajjal, majd szórjuk meg a porcukorral kevert fahéjjal. 

A tésztát tekerjük fel, majd vágjunk belőle trapéz formákat. A tekercseket sorakoztassuk sütőpapírral bélelt tepsire, a hosszabbik felére állítva. A tekercsek tetejét kissé nyomkodjuk le, majd kenjük meg a tojással és szórjunk rá jégcukrot.

10-15 percnyi pihentetés után előmelegített sütőben süssük kb. negyed óra alatt aranybarnára. 

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

13 − 8 =

hirdetés