Kossuth kifli

A legenda szerint a félhold alakú könnyű teasütemény Kossuth Lajos egyik nagy kedvence volt, Palugyay Jakab cukrászmester pozsonyi Vasforrás nevű vendéglőjében fogyasztotta. Palugyay 1848-ban nevezte el süteményét Kossuth kiflinek. Többféle recept ismert, Kossuth állítólag a mandulás változatot szerette a legjobban.

Hozzávalók (20×30 centis tepsihez)

20 dkg búzaliszt

20 dkg vaj

20 dkg porcukor

4 db tojás

1 citrom reszelt héja

1 csipet só

1 tk vanília kivonat

1 tk sütőpor

10-15 dkg apróra vágott dió

Elkészítés

A tojásokat kettéválasztjuk, majd a tojásfehérjét kihabosítjuk a porcukor felével és egy csipet sóval. A maradék porcukrot a puha vajhoz adjuk, és azt is habosra keverjük. Ehhez adjuk a citromhéjat és a vanília kivonatot, majd egyesével belekeverjük a tojások sárgáit. Végül hozzákeverjük a sütőporos átszitált lisztet, majd óvatosan több részletben a tésztába forgatjuk a tojásfehérje habot is. A sütemény sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk, megszórjuk az apróra vágott dióval, majd 175°C-os sütőben 20-25 perc alatt készre sütjük.

A kihűlt tésztából pogácsaszaggatóval kis holdakat szúrunk ki, majd porcukorral meghintve tálaljuk.

Recept, fotó: IldiKOKKI >>

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

három × 1 =

hirdetés