Kovászos uborka gluténmentesen. Kenyér helyett burgonyával is erjeszthető
Kenyér helyett burgonyával is elkészíthető a kovászos uborka, a gluténérzékenyek bizonyára jól ismerik a receptet, de azoknak is érdemes kipróbálniuk, akik szeretik a hagyományos kovászos uborkát. Burgonyával készítve az uborka ropogós marad.
Hozzávalók
1,5 kg 8-10 centis uborka (5 literes üveghez)
1 csokor kapor
5 gerezd fokhagyma
2 nagyobb burgonya – ne újburgonyát használjunk! (Ha hagyományosan készítjük, burgonya helyett kb. 20 dkg szeletelt kenyér)
1 evőkanál só
meleg víz
Elkészítés
A burgonyákat hámozzuk meg és szeleteljük vastagabb karikákra. A befőttes üveg alját béleljük ki a burgonya felével.
Az uborkákat alaposan mossuk meg, a száras végüket vágjuk le, majd hosszában negyedelve vagdossuk be őket és szorosan egymás mellé töltsük meg velük az üveget. A fokhagymákat és a kaprot dugjuk az uborkák közé, majd a maradék burgonyával rétegezzük.
Egy kancsóba öntsünk meleg vizet, adjunk hozzá 1 evőkanál sót, keverjük össze, majd öntsük az uborkára. A sós víz teljesen töltse meg az üveget.
Fedjük le, majd tegyük napos helyre. Két-három napig érleljük, nagy melegben 1,5-2 nap is elég.
Jól lehűtve fogyasszuk.
Recept, fotó: B. Csánk Györgyi Csak mert szeretem kreatív gasztroblog >>
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.