Mikor vagy önző? Mikor nem bánsz jól magaddal egy kapcsolatban? Honnan tudhatod, hogy dolgoznod kell magadon, a gyerekkorodon?

Kérdeztétek – válaszolunk.

Ha magadra figyelsz, önző vagy?

A saját igényeidet, örömeidet képviselni, pontosan megfogalmazott mondatokkal kimondani, hogy mi neked a jó, mi szerez örömöt, és mi az, ami cseppet sem szolgál téged – nem önzés. Hanem önismeret. Ha „rendben vagy”, akkor tiszteled önmagad. És ezt a tiszteletet el is várod, és meg is kapod a környezetedtől. Vagy ha nem, akkor odébb állsz.
Mert igenis te tanítod az embereket, hogy hogyan bánjanak veled.

Mikor nem bánsz jól magaddal egy kapcsolatban?

Ha a másik hajtogatja ugyan neked, hogy szeret, de azt nem „váltja aprópénzre” a hétköznapok szintjén. Te pedig hagyod. Nem egyfelé tartotok. Nincs közös célotok.
Másképp gondolkoztok az életről és családról. Nem működik a szex és az intimitás.
Boldogtalanná tesz a másik. És te mégis kitartasz.

Honnan tudjam, hogy dolgoznom kell magamon?

A rövid válasz: ha másoknak hamarabb találsz mentséget, mint önmagadnak. Ha a kapott dicséreteket mindig megkérdőjelezed. Ha nem tudsz lazítani és fáj a gyomrod munkába indulás előtt. Ha rámegy az életed a megfelelésre, mégsem vagy tőle jobban.

Honnan tudjam, hogy dolgoznom kell a gyerekkoromon? Illetve: mi az, amit muszáj feldolgoznom a gyerekkoromból?

Sokszor teszitek fel nekünk ezt a kérdést. A rövid válasz: Ha érzelmi, fizikai, vagy verbális erőszak vett körül (megütöttek, megszégyenítettek, elhanyagoltak), akkor muszáj kézbe venned azt, mert túl mély sebet hagy.

Amit muszáj feldolgoznod: ha valamelyik szülőd alkoholista volt. Mert akkor olyan hatásoknak voltál kitéve, és oly módon reagálsz, ahogy a nem alkoholbeteg szülők felnőtt gyermekei nem reagálnának.

https://eletszepitok.hu/alkoholbeteg-szulok-gyermekei

Összeállította: Bíró Rita és Mesterházy Mónika

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

három × 3 =

hirdetés