Kreatív falfestés saját kivitelben? Ezt a menő geometrikus mintát nehéz elrontani!

Egyedi, látványos, több verzióban kivitelezhető geometrikus minta, amely lehet egyszínű, kétszínű és színes.

Ha szabályos geometrikus sormintát szeretnénk festeni a falra, meglehetősen rizikós vállalás, nagy pontosságot igényel. Elengedhetetlen a méretezés, a mintát festés előtt fel kell skiccelni a falra stencil segítségével vagy anélkül, ám ennél a megoldásnál nyom nélkül visszaszedhető papírszalag segítségével sokkal gyorsabban és szabadabban alkotható meg az egyedi minta. Elrontani nem nagyon lehet – legfeljebb a színválasztással nyúlhatunk mellé, ezért érdemes külön figyelmet fordítani a színtervezésre.

Ennél a mintánál érdemes a kevesebb néha több elvét követni – az adott helyiség egy-egy falát vagy részletét díszíteni, így nem lesz túl sok, s a letisztult felületek mellett jobban is érvényesül. Érdemes a legkevésbé zsúfolt falat kiválasztani.

Sokféle hatás érhető el színekkel, finom, romantikus, modern, karakteres…egymással harmonizáló pasztell árnyalatokkal; ha semleges háttérszínt választunk, a minta egy-egy kisebb részletet emelhetjük ki erőteljes színekkel, de a kompozíció egésze lehet karakteres, drámai hatású akár – a színeken múlik. Olyan színeket válasszunk, melyek rajtunk kívül azoknak is tetszenek, akik az adott helyiségben sok időt töltenek.

Rengeteg jó minőségű beltéri falfesték közül választhatunk, a színezett festékek az árnyalatok óriási választékát vonultatják fel, de a hivatalos forgalmazók általában színkeverést is vállalnak. 

Fotó: Carmen Burlingame

Rendkívül fontos, hogy milyen festőszalagot, maszkolószalagot használunk! Olyan terméket érdemes választani, ami rendkívül jól tapad, nedvesség hatására nem „pöndörödik” fel – elengedhetetlen a szép kivitelezéshez, hogy a festék ne folyjon alá. Ezek a szalagok nyom nélkül eltávolíthatók a falról – érdemes még akkor visszaszedni, amikor a festék nem teljesen száradt meg. Többféle vastagságban beszerezhetők a 18 milliméterestől a 48 milliméteresig, jellemzően 50 centi hosszúak – a helyiség méretétől függően 2-3 tekercsre is szükség lehet. (Külföldi DIY-bloggerek a FrogTape ragasztószalagot használják a leggyakrabban – nem tudunk magyar forgalmazóról, de sokféle minőségi maszkolószalag kapható itthon is.)

Jó minőségű festőhenger (teleszkópos), ecset is kell, valamint létra a nehezen hozzáférhető részek, pl. felső sarokrészek pontos festéséhez.

A festést mindenképp faljavítás előzze meg – amennyiben ez szükséges. Javításhoz glettanyagra van szükség, továbbá spatulára, glettsimítóra. Gondoskodni kell még vödrökről, takarítószerekről és takarófóliákról, melyekkel a bútorokat és a padlót kímélhetjük a lecsepegő festéktől.

Ez a három DIY-videó jól érzékelteti a munkafolyamatot

 

 

 

Színválasztáshoz a Design Seeds oldal lehet jó segítség, számtalan harmonikus színtársítást mutat be rendkívül látványosan és inspirálóan.

Ha saját kivitelben megpróbálkoztál hasonló mintával és szeretnéd megmutatni az Életszépítők Magazin olvasóinak a végeredményt, küldj róla fotót a szerkesztoseg@eletszepitok.hu e-mail címre! :)

 

 

 

hirdetés
hirdetés