Kreatív foglalkoztató, ötletes őszi dekor: áttetsző függődísz színes falevelekből

Alsó tagozatosok már önállóan is kivitelezhetik ezt a dekorációt, egy kis segítséggel. Készségfejlesztő foglalkozásokon is bevethető. Stílusában az ólomüveg ablakok mintázatára emlékeztet; a felhasznált színes falevelek átengedik a fényt, ezért ez a dekor nagyon jól mutat ablakdíszként, de áttetsző damilra vagy faágakra felfüggesztve is szemet gyönyörködtető.

A dekoráció nagyobb, akár A4 méretben is elkészíthető, arra kell figyelni, hogy legyenek kéznél olyan nagyobb méretű színes falevelek, melyek még nem száradtak ki. Minél többféle színt használunk, a végeredmény annál mutatósabb lesz. Kisebb méretben is látványos a dekoráció, ezekhez könnyebb faleveleket gyűjteni, mert kis méretű színes levelekkel is tudunk dolgozni.

Színes falevelek helyett sárga, vörös, zöld, barna selyempapír is használható, ez a változat tartós, és ugyanúgy áttetsző lesz a végeredmény.

Könnyebb és gyorsabb kivitelezni, ha rendelkezésre áll vágógép, áttört mintájú falevél sablonokkal, de kézzel készítve sem túl hosszadalmas; kb. 30 perc alatt készül el egy levél (így ez a foglalkozás akár tanóra keretébe is beilleszthető). A kisebb gyerekeket segíthetjük azzal, hogy a levél kontúrját fekete kartonból előre elkészítjük. Mivel szikével a legkönnyebb kivágni, jobb is, ha a gyerekek nem használják ezt az éles vágóeszközt, bár a fotón látható toll formájú szikével nagyon könnyű dolgozni. Amire még figyelni kell: a vágáshoz kemény alátét kell, például rajztábla, a ragasztáshoz pedig papír alátét, sütőpapír vagy újság.

A készítési folyamat röviden:

Fekete A4 méretű kartonlapra fehér ceruzával megrajzoljuk a faleveleket. Ügyelni kell arra, hogy 3-4 milliméter vastag kontúrokat a levél belsejében is kialakítsuk.

Vágjuk ki a leveleket!

A ragasztáshoz a legjobb az univerzális folyékony ragasztó. 

Előre készítsük magunk mellé a különböző színű faleveleket. 

Ha kivágtuk a szikével a leveleket, kezdődhet a ragasztás. A sablon rajzolt fele felénk nézzen. Ragasszuk végig a kartont (ügyelve, hogy vékonyan vigyük fel a ragasztót), majd kezdjük egyesével a kis „ablakokba” helyezni a kisebb méretre vágott faleveleket, mindegyikbe más színű kerüljön. A sablonról lelogó, illetve az egymásba érő levélrészeket az illesztés után óvatosan vágjuk le. Ehhez is célszerű szikét használni, de éles ollóval is dolgozhatunk.

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

négy + tizenöt =

hirdetés