Mintás cipók, kreatív kalácsok Terikétől, receptekkel

hirdetés

hirdetés

Atkáriné Terike gyönyörű műalkotásokat készít a konyhában; kalácsait, cipóit olyan kifinomult művészi érzékkel formálja, mintha nem is harapnivaló finomságokat, hanem szobrokat készítene. Bevált kalács- és kenyérreceptjét is ismertetjük.

– Nagymágocson élek a családommal. Szeretem a természetet, fotózok, kézimunkázok, sütök-főzök, imádom az állatokat. Negyven év munkaviszony után nem csörög az ébresztőóra reggelente, én osztom be az időmet, ami eddig kimaradt az életemből, most bepótolhatom – mondja Terike.

Az első mintázott kalácsot fia születésnapjára készítette: egy motor volt.

– Magam is meglepődtem, annyira szépre sikerült.  Azóta, talán mondhatom, tökélyre fejlesztettem a technikát, állatfigurákat, tárgyakat, bármit megformázok kalácstésztából, de a legkedvesebb munkám ma is a motorkalács. Többnyire fogyasztásra készítem őket, bár van egy tésztareceptem, amit kifejezetten dekorációs kalácsokhoz használok. Ezeket a kalácsokat dekorációs célra szánom, vásárokon, bemutatókon állítom ki, nem ehetők.

– Melyik kalácsot volt a legnehezebb kivitelezni?

– A magyar címert.

 

– Nemcsak kalácsokat, hanem mintás, vágott vagy kakaóporral díszített cipókat, kenyereket is készít Terike. Mióta?

– A kenyérsütést két éve kezdtem, azóta díszes, dekoratív kenyeret fogyaszt a családom.

Szerencsések…megrendelésre is készülnek kalácsok, kenyerek?

– Elsősorban a magam és családom örömére sütök, de örülök, ha boldoggá teszek másokat a kreativitásommal. Néha meghívnak egy-egy bemutatóra, mindig örömmel megyek. A kalácssütés gyerekekkel igazán nagy élmény számomra, látom, mennyire boldogan formázgatják, gyúrják a tésztát, és lesik a sütőben, hogy milyenre sikerül. Bízom abban, hogy elraktározzák felnőtt korukra, amit most gyerekként látnak, átélnek!

 

Terike bevált kalácsreceptje

Hozzávalók

200 ml langyos tej

3 evőkanál cukor

1 teáskanl só

40 g puha vaj

2 tojássárgája

100 g joghurt

600 g liszt

20 g élesztő

+ 1 tojás a kenéshez

Elkészítés

A hozzávalókból közepes lágy, tésztát készítünk. Harminc percig keletszjük, majd formázzuk. A tepsiben még 25-30 percig hagyjuk pihenni, majd 200 fokos sütőben sütjük. A sütés befejezése előtt le kell kenni cukros tejjel a kalácsok tetejét, majd tegyük vissza a sütőbe a szép aranybarna szín eléréséig.

 

 

Terike bevált kenyérreceptje

Hozzávaló

510 ml víz (lehet kicsivel kevesebb, vagy több, a liszt minőségétől függően)

5 kávéskanál só (csapósan)

2 evőkanál porcukor

1000 gr BL55 liszt

2 evőkanál olaj

40 gr élesztő+ a kovász

Kovász készítése, sütés előtt 1-2 nappal
Hozzávalók

250 ml víz

250 gr Bl 55 liszt

15 g élesztő

Elkészítés

Minden hozzávalót beteszek a kenyérdagasztó gépbe, s legalább 10 percig dagasztom. A jó tészta fényes, könnyen formázható, inkább kemény, mint puha, de rugalmas. A dagasztás után liszt nem érheti a kenyeret – ez nagyon fontos!

Kiteszem nem lisztezett deszkára a tésztát, átgyúrom párszor, majd sütőpapírral bélelt szakajtóba teszem, és kelesztem 30 percig.

Ismét kiborítom a nem lisztezett szakajtóból, átgyúrom, majd visszateszem a szakajtóba.

Duplájára kelesztem, ez 40-45 percet vesz igénybe, attól függően, hogy mennyire meleg helyen kel a tészta.

Kelesztés után kiborítom a deszkára, megkerekítem cipónak, és beleteszem az edénybe. Az edény aljára és a tészta tetejére sütőpapírt teszek, alá vizet spriccelek. Az edényben még kel a tészta 30 percig, ezután mintázom, és pengével bevágom.

Beborítom és 230 fokos forró sütőbe teszem. Sütöm 40 percig, majd leveszem a tetőt, és a szép piros szín eléréséig tovább sütöm. Erős aranybarnára kell sütni, különben nem fog cserepesedni!

Nagyon finom, ropogós, cserepes, de lágy belsejű kenyerünk lesz. Sok sikert kívánok hozzá!

Atkáriné Terike weboldala >> 

hirdetés

A www.eletszepitok.hu weboldal bárminemű tartalma a
Creative Commons Nevezd meg! – Ne add el! – Így add tovább! 2.5 Magyarország Licenc feltételeinek megfelelően használható fel.
2 hozzászólás
    1. Kedves Erzsike!
      A konyhámban tartom felhasználásig, semmi baja nem lesz!
      Sem nyáron sem télen nem rakom a hűtőbe, nekem így bevált.
      Üdvözlettel: Terike

Válaszolj!

Az e-mail cím nem lesz nyilvános.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

hirdetés

hirdetés

Ez a weboldal sütiket használ. Az Uniós törvények értelmében kérem, engedélyezze a sütik használatát, vagy zárja be az oldalt. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás