Mintás cipók, kreatív kalácsok Terikétől, receptekkel
Atkáriné Terike gyönyörű műalkotásokat készít a konyhában; kalácsait, cipóit olyan kifinomult művészi érzékkel formálja, mintha nem is harapnivaló finomságokat, hanem szobrokat készítene. Bevált kalács- és kenyérreceptjét is ismertetjük.
– Nagymágocson élek a családommal. Szeretem a természetet, fotózok, kézimunkázok, sütök-főzök, imádom az állatokat. Negyven év munkaviszony után nem csörög az ébresztőóra reggelente, én osztom be az időmet, ami eddig kimaradt az életemből, most bepótolhatom – mondja Terike.
Az első mintázott kalácsot fia születésnapjára készítette: egy motor volt.
– Magam is meglepődtem, annyira szépre sikerült. Azóta, talán mondhatom, tökélyre fejlesztettem a technikát, állatfigurákat, tárgyakat, bármit megformázok kalácstésztából, de a legkedvesebb munkám ma is a motorkalács. Többnyire fogyasztásra készítem őket, bár van egy tésztareceptem, amit kifejezetten dekorációs kalácsokhoz használok. Ezeket a kalácsokat dekorációs célra szánom, vásárokon, bemutatókon állítom ki, nem ehetők.
– Melyik kalácsot volt a legnehezebb kivitelezni?
– A magyar címert.
– Nemcsak kalácsokat, hanem mintás, vágott vagy kakaóporral díszített cipókat, kenyereket is készít Terike. Mióta?
– A kenyérsütést két éve kezdtem, azóta díszes, dekoratív kenyeret fogyaszt a családom.
– Szerencsések…megrendelésre is készülnek kalácsok, kenyerek?
– Elsősorban a magam és családom örömére sütök, de örülök, ha boldoggá teszek másokat a kreativitásommal. Néha meghívnak egy-egy bemutatóra, mindig örömmel megyek. A kalácssütés gyerekekkel igazán nagy élmény számomra, látom, mennyire boldogan formázgatják, gyúrják a tésztát, és lesik a sütőben, hogy milyenre sikerül. Bízom abban, hogy elraktározzák felnőtt korukra, amit most gyerekként látnak, átélnek!
Terike bevált kalácsreceptje
Hozzávalók
200 ml langyos tej
3 evőkanál cukor
1 teáskanl só
40 g puha vaj
2 tojássárgája
100 g joghurt
600 g liszt
20 g élesztő
+ 1 tojás a kenéshez
Elkészítés
A hozzávalókból közepes lágy, tésztát készítünk. Harminc percig keletszjük, majd formázzuk. A tepsiben még 25-30 percig hagyjuk pihenni, majd 200 fokos sütőben sütjük. A sütés befejezése előtt le kell kenni cukros tejjel a kalácsok tetejét, majd tegyük vissza a sütőbe a szép aranybarna szín eléréséig.
Terike bevált kenyérreceptje
Hozzávaló
510 ml víz (lehet kicsivel kevesebb, vagy több, a liszt minőségétől függően)
5 kávéskanál só (csapósan)
2 evőkanál porcukor
1000 gr BL55 liszt
2 evőkanál olaj
40 gr élesztő+ a kovász
Kovász készítése, sütés előtt 1-2 nappal
Hozzávalók
250 ml víz
250 gr Bl 55 liszt
15 g élesztő
Elkészítés
Minden hozzávalót beteszek a kenyérdagasztó gépbe, s legalább 10 percig dagasztom. A jó tészta fényes, könnyen formázható, inkább kemény, mint puha, de rugalmas. A dagasztás után liszt nem érheti a kenyeret – ez nagyon fontos!
Kiteszem nem lisztezett deszkára a tésztát, átgyúrom párszor, majd sütőpapírral bélelt szakajtóba teszem, és kelesztem 30 percig.
Ismét kiborítom a nem lisztezett szakajtóból, átgyúrom, majd visszateszem a szakajtóba.
Duplájára kelesztem, ez 40-45 percet vesz igénybe, attól függően, hogy mennyire meleg helyen kel a tészta.
Kelesztés után kiborítom a deszkára, megkerekítem cipónak, és beleteszem az edénybe. Az edény aljára és a tészta tetejére sütőpapírt teszek, alá vizet spriccelek. Az edényben még kel a tészta 30 percig, ezután mintázom, és pengével bevágom.
Beborítom és 230 fokos forró sütőbe teszem. Sütöm 40 percig, majd leveszem a tetőt, és a szép piros szín eléréséig tovább sütöm. Erős aranybarnára kell sütni, különben nem fog cserepesedni!
Nagyon finom, ropogós, cserepes, de lágy belsejű kenyerünk lesz. Sok sikert kívánok hozzá!
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.