Kreatív sütik: színes marcipánnal, csokival, kandírozott ibolyával, cukorgyönggyel díszített linzer, isler

Ezeket a csinos süteményeket időigényes elkészíteni, de ünnepekre, jeles alkalmakra érdemes előrukkolni velük – garantált siker. Látványos vendégváró és remek gasztroajándék. 

Hozzávalók

Tésztához

30 dkg liszt

10 dkg darált dió

10 dkg vaj

10 dkg zsír

10 dkg porcukor

1 csipet só

1/2 citrom reszelt héja

1-2 evőkanál hideg víz

Töltelékhez

sűrű házi lekvár (nálam barack, szilva)

Díszítéshez

20 dkg marcipánmassza

10 dkg étcsokoládé

10 dkg fehér csokoládé

cukorgyöngyök

kandírozott ibolya

ételfesték

Elkészítés

A tészta hozzávalóit tedd egy tálba a víz nélkül, és kezd összegyúrni. Fontos, hogy minden hozzávaló hideg legyen. Ha már nagyjából összeállt a tészta, vedd ki a tálból és munkapulton folytasd a gyúrást. Ha túl kemény a tészta, kevés vizet adhatsz hozzá – ha lassan is, de összeáll.

A tésztát csomagold fóliába és tedd a hűtőbe 1-2 órára.

Hűtés után két nejlonfólia között nyújtsd olyan vékonyra, amilyenre csak tudod – lehetőleg 2-3 milliméteres legyen -, majd kör formájú kiszúróval, vagy bármilyen neked tetsző formával szaggasd ki. (A fotókon látható sütik húsvétra készültek, ezért a tojásforma.)

Sütőpapírral bélelt sütőlapra sorakoztasd, 180 fokra előmelegített sütőben süsd 6-8 percig. Amint kezd barnulni a széle, vedd ki a sütőből.

Hagyd kihűlni, majd jöhet a dekorálás.

A marcipánt tetszőleges színű ételfestékkel gyúrd össze keményítővel megszórt deszkán.

A csokoládékat vízgőz felett olvaszd meg, majd temperáld.

Készíts elő mindenféle fellelhető dolgot, amivel dekorálhatod.

A marcipánmasszát nyújtsd vékonyra, szaggasd ki a linzerrel megegyező formára és méretre.

A bevonandó linzert vékonyan kend le lekvárral (ecsettel) és ragaszd rá a marcipánlapot.

A gyöngyöket bele tudod nyomni, az apró cukrot szintén picike lekvár segítségével tudod rögzíteni, vagy a marcipánra szórod és nagyon óvatosan egy mini sodrófával átgörgetsz rajta.

Apró rózsabimbókat is formázhatsz a marcipánból, azokat lekvárral tudod rátapasztani, vagy az olvadt csokiba nyomhatod.

Mártsd az olvasztott csokiba a sütiket, rácson hagyd a csokit megszilárdulni. Amíg olvadt a csoki, bármilyen ehető díszítést rátehetsz, rögzül, miután megdermedt a csokoládé.

Habzsákba vagy nejlonzacskóba is töltheted az olvadt csokit, picike lyukat vágva rá, csíkokat húzhatsz a linzerekre.

Miután a díszített sütik megszilárdultak, az alsó – díszítetlen – részt megkentem lekvárral, majd rátapasztottam a csinos fedelet. Nem szükséges összeragasztani, a díszített liner magában is mutatós és finom.

Gasztoajándékként is adhatjuk.

Az egyszerű linzer receptje a Csak mert szeretem blogon megtalálható >>

Recept, fotó: B. Csánk Györgyi

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

tizenhét − tizenegy =

hirdetés