Kreatív sütik: színes marcipánnal, csokival, kandírozott ibolyával, cukorgyönggyel díszített linzer, isler
Ezeket a csinos süteményeket időigényes elkészíteni, de ünnepekre, jeles alkalmakra érdemes előrukkolni velük – garantált siker. Látványos vendégváró és remek gasztroajándék.
Hozzávalók
Tésztához
30 dkg liszt
10 dkg darált dió
10 dkg vaj
10 dkg zsír
10 dkg porcukor
1 csipet só
1/2 citrom reszelt héja
1-2 evőkanál hideg víz
Töltelékhez
sűrű házi lekvár (nálam barack, szilva)
Díszítéshez
20 dkg marcipánmassza
10 dkg étcsokoládé
10 dkg fehér csokoládé
cukorgyöngyök
kandírozott ibolya
ételfesték
Elkészítés
A tészta hozzávalóit tedd egy tálba a víz nélkül, és kezd összegyúrni. Fontos, hogy minden hozzávaló hideg legyen. Ha már nagyjából összeállt a tészta, vedd ki a tálból és munkapulton folytasd a gyúrást. Ha túl kemény a tészta, kevés vizet adhatsz hozzá – ha lassan is, de összeáll.
A tésztát csomagold fóliába és tedd a hűtőbe 1-2 órára.
Hűtés után két nejlonfólia között nyújtsd olyan vékonyra, amilyenre csak tudod – lehetőleg 2-3 milliméteres legyen -, majd kör formájú kiszúróval, vagy bármilyen neked tetsző formával szaggasd ki. (A fotókon látható sütik húsvétra készültek, ezért a tojásforma.)
Sütőpapírral bélelt sütőlapra sorakoztasd, 180 fokra előmelegített sütőben süsd 6-8 percig. Amint kezd barnulni a széle, vedd ki a sütőből.
Hagyd kihűlni, majd jöhet a dekorálás.
A marcipánt tetszőleges színű ételfestékkel gyúrd össze keményítővel megszórt deszkán.
A csokoládékat vízgőz felett olvaszd meg, majd temperáld.
Készíts elő mindenféle fellelhető dolgot, amivel dekorálhatod.
A marcipánmasszát nyújtsd vékonyra, szaggasd ki a linzerrel megegyező formára és méretre.
A bevonandó linzert vékonyan kend le lekvárral (ecsettel) és ragaszd rá a marcipánlapot.
A gyöngyöket bele tudod nyomni, az apró cukrot szintén picike lekvár segítségével tudod rögzíteni, vagy a marcipánra szórod és nagyon óvatosan egy mini sodrófával átgörgetsz rajta.
Apró rózsabimbókat is formázhatsz a marcipánból, azokat lekvárral tudod rátapasztani, vagy az olvadt csokiba nyomhatod.
Mártsd az olvasztott csokiba a sütiket, rácson hagyd a csokit megszilárdulni. Amíg olvadt a csoki, bármilyen ehető díszítést rátehetsz, rögzül, miután megdermedt a csokoládé.
Habzsákba vagy nejlonzacskóba is töltheted az olvadt csokit, picike lyukat vágva rá, csíkokat húzhatsz a linzerekre.
Miután a díszített sütik megszilárdultak, az alsó – díszítetlen – részt megkentem lekvárral, majd rátapasztottam a csinos fedelet. Nem szükséges összeragasztani, a díszített liner magában is mutatós és finom.
Gasztoajándékként is adhatjuk.
Az egyszerű linzer receptje a Csak mert szeretem blogon megtalálható >>
Recept, fotó: B. Csánk Györgyi
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.