Kreativitás számítógéppel. Mire jó a digitális scrapbook? A népszerű technikával emlékalbum, ajándéktárgy és lakáskiegészítő is készíthető

Digitális scrapbook. A nevéből ítélve arra gondolhatnánk, hogy ez egy digitális kollázs, amit kizárólag számítógépen láthatunk, valami megfoghatatlan alkotás a virtuális térben. A digitális jelző azonban csak a kép megtervezésére és a megalkotás módjára, eszközére utal; az alkotások fizikai formát is ölthetnek, például egy személyes fotókönyvben. A digitális scrapbook jól ötvözhető a hagyományos scrapbook technikával és kreatívan kiaknázható a lakberendezésben is.

A scrapbook története

Az angol kifejezésnek több magyar megfelelője terjedt el a köztudatban: kreatív album, élményalbum, emlékalbum. Célja a fotók megőrzése, valamint a hozzájuk tartozó történetek és hangulatok megörökítése. A hagyományos scrapbook technika több évszázados múltra tekint vissza, megjelenésének első formája a reneszánsz korra tehető. Tudósok, filozófusok mindig maguknál tartották azt a könyvecskét, amelybe a jegyzeteiket, idézeteket és egyéb fontos dolgokat írtak.

journaling010Hudson's Holidays - Designer Shirley Hudson-0011

A 19. század elején a papírüzletek elkezdtek üres füzeteket kiadni, címfeliratokkal és keretekkel a rajzoknak és írásoknak. 1840-től kezdve pedig már színes, kivágható és felragasztható grafikák is megjelentek a piacon. Hamarosan asszonyok és gyerekek kedvelt időtöltésévé vált. Ifjú hölgyek naplót írtak, amelybe az íráson kívül, rajzok és egyéb emlékek (hajtincs, anyagdarabok, szalagok, préselt virágok) is kerültek.

A 20 században a fényképezőgép elterjedése után már fotókat is elhelyeztek ezekben az albumokban. Elsősorban a családok történetét örökítették meg a könyvek, melyek nemzedékről-nemzedékre öröklődtek.

A mai scrapbook forradalmasítása Marielen Christensen nevéhez fűződik, aki először saját családi fotóit és emlékeit rendezte dekoratív albumokba. Egy konferencián mutatta be az új technikát. Férjével közösen megírták és publikálták az első könyvet a témában, majd 1981-ben üzletet indítottak. 2001 és 2004 között a scrapbookkal foglalkozók száma óriási növekedésnek indult. 

A digitális vagy számítógépes scrapbooking az elmúlt években kezdett kibontakozni, ahogy a felhasználóbarát képszerkesztő programok megjelentek a piacon. Az internet segítségével válik egyre ismertebbé szerte a világon.

foto

Thurzó Katalin

Thurzó Katalin tíz éve foglalkozik digitális scrapbook készítéssel; 2007. szeptemberében indította el blogját, amely egyike volt az első magyar scrapbookkal foglalkozó oldalaknak,  majd két évvel később a 7szindizajn.hu is megszületett.

– Hihetetlenül sokat fejlődött ez a technika az elmúlt néhány évben, rengeteg tehetséges alkotó van. Örülök, hogy kezdettől fogva tanúja és aktív közreműködője lehettem a digitális scrapbook magyarországi elterjedésének. A scrapbooking hazai megismertetése az egyik legfőbb célom – mondja.

Katalin szerint a scrapbook nemcsak egy kreatív elfoglaltság, amit szabad idejében űz az ember, hanem annál sokkal több: életforma, filozófia, híd a nemzedékek és az emberek között, a kommunikáció egy sajátos formája. Segítségével szorosabb kapcsolatokat építhetünk másokkal, fejleszthetjük önmagunkat s ezáltal formálhatjuk közvetlen világunkat is. 

Mi minden készülhet digitális scrapbook technikával?

A digitális scrapbook képekből készíthetünk minialbumot. Ehhez szükség van valamilyen alapra, amelyet különféle módon összefűzhetünk. 

hibrid_albumw

Az alábbi könyvecske poháralátétre ragasztott, kinyomtatott digitális scrapbook oldalakból áll

Képszerkesztő programot használhatunk hagyományos scrapbook oldalak előkészítéséhez is, a fotók korrekcióján, retusálásán és színezésén kívül elrendezéstervek, díszítőelemek, feliratok előállításához is. Amikor a digitális és hagyományos technikákat ötvözzük, azt nevezzük hibrid scrapbooknak.

Ennek az oldalnak az alapját Katalin képszerkesztő programmal készítette: javította, maszkolta a fotót, alá és köré helyezett különféle bélyegzőket, tett rá egy feliratot, majd kinyomtatta műszaki rajzlapra. Nyomtatás után kerültek rá a valódi díszek: kézzel varrt egy kis vonalat, ragasztott rá egy színben hozzáillő papírvirágot és beleszúrt néhány csillag formájú miltonkapcsot.

whibridregi

Felhasznált készletek alkotói: Anna Aspnes, Captivated Visions, Giny, Beus – Give Five Collab

Lakásdekorációhoz is sokoldalúan felhasználható a technika. Ma már nem csak fényképeket, fotókönyveket és naptárakat hívathatunk elő, hanem különféle képes dísztárgyakat is készíttethetünk, ami új dimenziókat nyit a lakberendezésben is.

parna_cewe

Olyan díszpárnát is készíthetünk, amelynek minkét oldalára a teljes felületet betöltheti az általunk készített kollázs. Felhasznált digitális scrapbook termékek: Vinnie Pearce: Textured Whites, Editable Watercolour Sketches, Jopke: Goodbye Summer, Carpe Diem, CreateWingsDesigns: Festive Bright Paint, Mask, Captevated Visions: Mullberry, Creme Caramel, Chelle’s Creations – freebie (Follow your Dreams wa.), Maya de Groot: Flith Butterfly

vaszonkep

Ugyanez a kollázs vászonkép formájában a falon is jól mutat

Egy teljes falfelületnyi fotógaléria megtervezése is könnyebben megy, ha már van rutinunk a digitális scrapbookban. A fotókon, kollázsokon kívül inspiráló idézetek is belekerülhetnek a saját ízlésünk szerint, legyen az modern, letisztult minimál vagy régi korokat idéző vintage (vagy a kettő ötvözete).

galeria

ceruzatarto02

Ceruzatartók konzervdoboz újrahasznosításából. A dobozokat fedő papírt digitális scrapbook készletekből képszerkesztő programmal tervezte Katalin. A papírt Sissy Sparrows: In the News és Captivated Visions: Creme Caramell készletének elemeiből digitálisan szerkesztette

wfotokonyv

Karácsonyi album

Katalin különleges karácsonyi albumokat is készít. Az album 44 képből áll, előre megtervezett esztétikus és hangulatos oldalelrendezésekkel. Szolid eleganciája miatt egyaránt illik úgy a régi, antik papírképekhez, mint a mai modern fényképezőgépekkel készített digitális képekhez.

Ingyenes képszerkesztő programok Katalin ajánlásával >>

hirdetés
1 válasz

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] Kreativitás számítógéppel. Mire jó a digitális scrapbook? […]

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

öt × 4 =

hirdetés