Krémes spenótfőzelék bundás kenyérrel – ahogy mi készítjük
A parajfőzelék friss spenótból készítve az igazi. A zsenge parajlevél már megjelent a piacokon, s bár macerásabb vele dolgozni, mint a mirelit változattal, sokkal ízletesebb a friss spenótból készült étel. Akik valamilyen oknál fogva rá sem bírnak nézni a spenótfőzelékre, érdemes ezt a receptet kipróbálniuk, családi recept, nagyon ízletes. A főzelék krémes, sűrű és híg változatban is elkészíthető, ki hogyan szereti.
Hozzávalók 4-6 személyre
75 dkg friss paraj
5 dl tej
15 dkg szikkadt fehérkenyér
5 dkg vaj
2-3 evőkanál finomliszt
5-7 gerezd zúzott fokhagyma
kb. 1 teáskanál só (ízlés szerint sózzuk)
fehérbors (elhagyható)
Bundás kenyér – feltéthez
Személyenként 1-2 szelet kenyér
2-3 tojás
Bekerülési költség kb. 600 forint. A parajt 200 forintért vettük.
hirdetés ▼
hirdetés ▲
Elkészítés
A parajról távolítsuk el a vastag ereket, mossuk meg alaposan, majd nagy lábasban – sós vízben – tegyük fel főni. Forrástól számított kb. 10 percig főzzük közepes lángon.
Kb. 2 deci hideg tejben áztassunk 15 deka szikkadt héj nélküli kenyeret.
Készítsünk fokhagymás besamel mártást. A vajat serpenyőben olvasszuk fel, adjuk hozzá a zúzott fokhagymát, és kb. 1 percig folyamatosan keverjük.
Adjuk hozzá a lisztet és keverjük tovább. Ha a liszt kifehéredett, öntsük fel hideg tejjel.
Keverjük csomómentesre. Adjuk hozzá az áztatott kenyeret és a főtt parajt, majd botmixerrel pürésítsük.
Készítsünk hozzá bundás kenyeret – tükörtojással, sült tojással is fogyasztható.
Tipp: a főzelék a spenót főzőlevével hígítható – botmixerrel dolgozzunk.
Fotó: Életszépítők Ymon
Kapcsolódó összeállítás
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.