Különleges ínyencség: cseresznye csatni

csatni ázsiai eredetű szószféleség. Lehet édes vagy savanyú, csípős, zöldségekből vagy gyümölcsökből készítik. Erősen fűszerezik, hidegen vagy melegen fogyasztják, a tisztán zöldségalapú csatnit a legtöbbször nem főzéssel készítik, csak összetörik a hozzá tartozó alapanyagokat.

Ez a különleges főzött csatni kiváló húsok, halak mellé, tésztához és rizshez is kínálhatjuk, sajttálakhoz is remekül passzol. Meggyel és cseresznye-meggy keverékkel is elkészíthető.

Hozzávalók

1,5 kg kimagozott cseresznye

15 dkg cukor

1,5 dl balzsamecet

2 ág friss rozmaring

2 tk szárított rozmaring

3 babérlevél

1 tk fekete bors

1 tk chili pehely

1 kimagozott friss chili

1 tk só

1 kk római kömény

4 gerezd fokhagyma

Elkészítés

A kimagozott cseresznyét tegyük egy fazékba, adjuk hozzá a cukrot és forraljuk fel. Amikor a cukor elolvadt, öntsük rá a balzsamecetet, adjuk hozzá a fűszereket és forraljuk össze. Időnként keverjük meg. Szép lassan sűrűsödni kezd (kb. 40 perc, mire eléri a megfelelő állagot). A folyamat gyorsítható, ha 10-15 perc forralás után pár evőkanálnyi vízben elkevert 1,5 tk étkezési keményítővel sűrítjük be.

A csatnit forrón adagoljuk sterilizált üvegekbe, tegyük rá a kupakot, fordítsuk fel, majd jól bugyoláljuk be (dunsztban hűtsük ki). 

A fenti mennyiségekből négy kisebb üveg csatni készült.

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

három × 3 =

hirdetés