Különleges ínyencség: cseresznye csatni
A csatni ázsiai eredetű szószféleség. Lehet édes vagy savanyú, csípős, zöldségekből vagy gyümölcsökből készítik. Erősen fűszerezik, hidegen vagy melegen fogyasztják, a tisztán zöldségalapú csatnit a legtöbbször nem főzéssel készítik, csak összetörik a hozzá tartozó alapanyagokat.
Ez a különleges főzött csatni kiváló húsok, halak mellé, tésztához és rizshez is kínálhatjuk, sajttálakhoz is remekül passzol. Meggyel és cseresznye-meggy keverékkel is elkészíthető.
Hozzávalók
1,5 kg kimagozott cseresznye
15 dkg cukor
1,5 dl balzsamecet
2 ág friss rozmaring
2 tk szárított rozmaring
3 babérlevél
1 tk fekete bors
1 tk chili pehely
1 kimagozott friss chili
1 tk só
1 kk római kömény
4 gerezd fokhagyma
Elkészítés
A kimagozott cseresznyét tegyük egy fazékba, adjuk hozzá a cukrot és forraljuk fel. Amikor a cukor elolvadt, öntsük rá a balzsamecetet, adjuk hozzá a fűszereket és forraljuk össze. Időnként keverjük meg. Szép lassan sűrűsödni kezd (kb. 40 perc, mire eléri a megfelelő állagot). A folyamat gyorsítható, ha 10-15 perc forralás után pár evőkanálnyi vízben elkevert 1,5 tk étkezési keményítővel sűrítjük be.
A csatnit forrón adagoljuk sterilizált üvegekbe, tegyük rá a kupakot, fordítsuk fel, majd jól bugyoláljuk be (dunsztban hűtsük ki).
A fenti mennyiségekből négy kisebb üveg csatni készült.
Mindent szeretek ami kreatív, fontos számomra, hogy valamit alkossak. Foglalkoztam ólomüveggel, kisebb kerámiákkal, lakberendezéssel… Aztán hirtelen felindulásból létrehoztam a Csak mert szeretem gasztroblogot, mert a főzést is kreatív tevékenységnek tartom. A receptek, ételek megörökítése a fotózást is behozta az életembe, így sikerült egy újabb szenvedélyt felfedeznem magamnak.