Különleges könyvesboltok a világban. Elbűvölő, meghökkentő építészeti bravúrok

Azt gondolnánk, a könyvesboltok kihalófélben vannak szerte a világban, hiszen az internetről is rendelhetünk vagy e-bookot is olvashatunk, ha akarunk egyáltalán olvasni könyvet. Pedig igazi könyvszentélyek és könyvpaloták működnek sikerrel, sőt, egy-egy cég vagy üzlethálózat az egész hitvallását bemutatva, a pénzt nem sajnálva nyit új építészeti különlegességeket is, sokszor cégérként. Vannak köztük példamutató épületmentések: a funkciójukat vesztett, de értékes műemlékek könyvesboltként létezhetnek tovább.
Ez talán egyfajta tiltakozás, a modern kor vívmányai kontraszelektíven hatnak? Emlékezzünk arra, mit írt Móra Ferenc: A jó könyveket el kellene tiltani, hogy olvassák is őket.

El Ateneo Grand Splendid

Az El Ateneo Grand Splendid egy olyan könyvesbolt Buenos Airesben, aminek 1917-es, eklektikus épülete korábban színház, majd mozi volt, az El Ataneo könyvesbolthálózat és kiadó tulajdonosa valószínűleg a lebontástól mentette meg 2000-ben.

Fotó: Flickr, David

Fotó: Flickr, David

Fotó: Flickr, David

Troiano Troiani faragványait és Nazareno Orlandi olasz festőművész mennyezeti freskóját restaurálták, illetve megőrizték a páholyokat is, ahol elmélyült olvasásra van lehetőség. A színpadon kávézó nyílt, ahol zongoraművész szórakoztatja a közönséget, a programban ezenkívül előadások, író-olvasó találkozók, felolvasások szerepelnek. Évente több mint egymillió érdeklődő fordul meg a huszonkétezer négyzetméteres épületben, a The Guardian 2008-ban a világ második legszebb könyvesboltjának választotta.

Selexyz

Az első helyezett pedig mindenki kedvence volt, a 13. századi dominikánus templomból átalakított könyváruház, a Selexyz, Maastrichtban, Hollandiában. Az építész, Merkx Girod hű maradt a templom belső elrendezéséhez. Persze az ötlet nagy vitát váltott ki a katolikusok körében, ráadásul az egykori oltár helyén, egy hatalmas, kereszt alakú asztalnál ülhetnek a kávézóba térők. 

Kép: Roos Aldershoff Fotografie

Kép: Roos Aldershoff Fotografie

Kép: Roos Aldershoff Fotografie

Kép: Roos Aldershoff Fotografie

Az épület már 1794 óta nem funkcionált templomként, amikor Napóleon elfoglalta katonai célokra, később archívumként, raktárépületként, sőt, biciklitárolóként is használták, tehát a Boekhandels Groep Nederland valójában egy igen szép műemlékmentést hajtott végre.

Lello

A Lello könyvesbolt (portugálul szépen alliterál: Livraria Lello) 1906-ben nyílt meg, az épületet Francisco Xavier Esteves építész tervezte, az épület külseje vegyes stílusú, neo-gótikus és szecessziós jegyeket is magán hordoz, a belső art deco hangulatú. A bolt üvegablakai két alakot, a Művészetet és a Tudományt ábrázolják, ez Jose Bielman professzor munkája. Úgy emlegetik a könyvesboltot, mint a mennyországba vezető lépcsőt, és állítólag ez ihlette Roxfort könyvtárát a Harry Potterből. J. K. Rowling akkor járt itt, amikor Portugáliában angolt tanított.

Fotó: Wikipedia

The Last Bookstore

A The Last Bookstore, vagyis Az Utolsó Könyvesbolt California legnagyobb használt és új könyveket, illetve zenei felvételeket árusító üzlete. A névválasztás ironikus hitvallás, ami minden nap egyre igazabbnak tűnik, miután „a könyvesboltok úgy halnak ki, mint a dinoszauruszok az Amazon és az e-könyvek meteorzáporában”.

Fotó: The Last Bookstore Facebook

Ahogy az üzlet honlapján olvasható:  „Valahogy a világ egyik legnagyobb független könyvesboltjává váltunk, ami még mindig működik. Továbbra is csodálkozunk azon, hogyan lehet ez.” Az enteriőr tele van kedves és egyedi ötletekkel, állítólag a legtöbb használt könyv csak egy dollárba kerül.

Acqua Alta

Az Acqua Alta könyvesbolt Velencében nem építészeti szempontból érdekes, hanem azért, mert minden évben elönti a víz, ezért állnak a könyvek gondolában, fürdőkádakban, ládák tetején. Egyébként a készlete is kiemelkedő, széleskörű művészeti és képeslapgyűjteményéről híres.

Fotó: Dimitris Kamaras, Flickr

Fotó: Dimitris Kamaras, Flickr

Fotó: Dimitris Kamaras, Flickr

Fotó: Dimitris Kamaras, Flickr

Yangzhou Zhongshuge

Ha lenne értelme elképzelni, milyen lenne egy könyvesbolt egy jövőbeli, hatalmas űrállomáson, akkor biztos olyasmire gondolnánk, mint amilyen a Yangzhou Zhongshuge Kínában. Ugyanis egy hatalmas csőre emlékeztet a kialakítása, de az építésziroda, XL-Muse Architectural Design elsősorban Yangzhou város folyóját szimbolizálva alkotta meg a teret, mivel úgy tekintenek rá, hogy ez a város kultúrájának bölcsője, egyben közvetítő közege. Egy másik helyiség enteriőrje is egy űrhajó belsejét idézi, pedig az íves elemek a könyvek és az ember kapcsolatára emlékeztetnek, végig az emberiség történetén. A könyves polcok egy alagutat alkotnak, és a padló fekete tükre hozza létre a csőhatást. A gyerekrészleg különösen megnyerte a tetszésünket, a mennyezet a csillagos égboltot jeleníti meg, a padló pedig egy térképet ábrázol.

Fotó: Shao Feng

Fotó: Shao Feng

Fotó: Shao Feng

Fotó: Shao Feng

Hangzhou Zhongshuge

Kína új könypalotáiról egy külön cikket lehetne írni, de egy másikat még megemlítenénk: a Hangzhou Zhongshuge gyerekrészlege játékszereket foglal magába, amelyek egyben egy különleges, képzeletet ingerlő enteriőr részét is képezik. Szintén az XL-Muse iroda tervezése, és újfent a téralkotás fontos eleme lett a tükör, ezúttal azonban a mennyezeten.

A felnőttek részlege is impozáns, egy színház belső terét idézi, nem kevésbé érdekes az Erdő Galéria: fantasztikus érzés lehet a könyvek világító erdejében sétálni.

 

hirdetés
1 válasz
  1. körmendy zsolt
    körmendy zsolt says:

    2018ban Rio de janeirobol 2 napra argentinaba buinos airesbe repültem.elsö utam a csodalatas el ateneo Grand splendid -be vezetett.mint igazi könyvimadonak felejthetetlen elmenyben volt reszem soha nem felejtem el.CSODALATOS!!!!!

    Válasz

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

tizenkilenc − öt =

hirdetés