Különlegesen finom indiai ragu: vöröslencsés karfiol curry
Húsmentes, laktató, mégis könnyű ragu, klasszikus indiai fűszerezéssel. Jázmin rizs tökéletes mellé.
Hozzávalók 4 személyre
1 közepes karfiol
20 dkg vöröslencse
1 közepes vöröshagyma apróra vágva
4-5 gerezd zúzott v. reszelt fokhagyma
4-5 centi hámozott gyömbér apróra reszelve
3-4 ek olívaolaj
165 g kókusztejszín (konzerv)
3 tk curry
1 mk őrölt kurkuma
só ízlés szerint
1/2 mk őrölt római kömény
chili pehely vagy őrölt chili ízlés szerint
1/2 citrom leve
friss koriander apróra vágva (vagy petrezselyemzöld)
Elkészítés
A karfiolt bő sós vízben főzd kb. 20 percig. Szűrd le, szedd rózsáira, sorakoztasd sütőpapírral bélelt tepsire és süsd aranybarnára (zsiradékot nem kell hozzá adni, fűszerezni sem szükséges).
A raguhoz egy nagyobb serpenyőben olajon fonnyaszd meg a reszelt fokhagymát, a gyömbért és az apróra vágott vöröshagymát. Add hozzá a fűszereket, a curryt, a római köményt, a kurkumát, keverd össze. Keverd hozzá az átmosott vörös lencsét, majd öntsd fel kb. 1 liter vízzel és közepes hőfokon főzd puhára. Ha a vöröslencse kásásra főtt, keverd hozzá a kókusztejszínt, a chilit és a citrom levét. Végül keverd hozzá a megpirított karfiolt, és forrald össze.
Tálaláskor szórd meg apróra vágott korianderrel vagy petrezselyemzölddel.
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.