Kürtőskalács házilag – hagyományosan és gluténmentesen

hirdetés

hirdetés

Kürtőskalácsot házilag is süthetünk, többféle kürtőskalácssütő szett áll rendelkezésre ehhez, de a tésztát alufóliával bevont sörösdobozra is feltekerhetjük, a sütőbe állítva szépen megsül. Marika gluténmentes változatban készítette el, de hagyományos, búzalisztes változatban is kivitelezhető. Mindkét receptet ismertetjük.

Hozzávalók (gluténmentes)

300 gr Il Pane di Anna gluténmentes liszt (kelt tésztához)

13 gr friss élesztő

10 ml langyos víz

1,5 evőkanál cukor

200 ml folyadék (ebből nálam 100 ml víz és 100 ml rizstej)

2 evőkanál olaj

fél csomag vaníliás cukor

reszelt citromhéj

Hempergetéshez

kristálycukor, darált dió, kakaópor, kevés olvasztott zsiradék (kókuszolaj, étolaj vagy LIGA)

 

Elkészítés

A folyadékot meglangyosítottam, az élesztőt kis edénybe morzsoltam, egy csipet cukrot szórtam rá, és ráöntöttem a rizstejjel elkevert vizet. Hagytam dolgozni az élesztőt, addig a szárazanyagokat kimértem és összekevertem.

A felfutott élesztőt hozzáöntöttem a lisztes keverékhez, majd a géppel dagasztatni kezdtem, közben a két evőkanál olajat apránként a tésztához adagoltam.

Kissé ragadós jó állagú tésztát kaptam – kevés lisztet még beledolgoztam a dagasztás végén. Ruhával letakartam, szobahőmérsékleten kb. 40 percig kelesztettem. A duplájára kelt.

A tésztát négy részre osztottam, mindegyikből 46-48 centis rudat sodortam. Egy sütőcsőre 2 sodrott rúd elegendő. A tésztarudakat óvatosan feltekertem, majd az enyhén olajozott nyújtólapon átforgattam, megkentem kevés olvasztott Ligával és kristálycukorba forgattam.

Előmelegített sütőben sütöttem, a kalácsot kétszer-háromszor érdemes megforgatni, akkor jó a kalács, ha minden oldala szép aranybarnára sül.

Amikor megsült, forrón darált diós cukorba és kakaós cukorba forgattam. Hagytam kb. tíz percig hűlni a hengeren, majd óvatosan lehúztam róla a kalácsokat.

Kürtőskalács (hagyományosan)

Hozzávalók

500 gramm Gyermelyi és Kunsági finomliszt vegyesen (fele-fele arányban)

csipet só

70 gramm cukor

2,5 dkg friss élesztő

1 dl olaj

3,5 dl tej

2 evőkanál olaj

fél csomag vaníliás cukor

reszelt citromhéj

Elkészítés

A meglangyosított tejben fél mokkáskanál cukorral futtassuk fel az élesztőt.
A cukrot, a sót a liszteket keverjük össze, adjuk hozzá az élesztőt. Dagasszuk, kelesszük, majd járjunk el a fent ismertetett módon.

 

Recept, fotó: Hidi Marika Malena konyhája >>

 

hirdetés

A www.eletszepitok.hu weboldal bárminemű tartalma a
Creative Commons Nevezd meg! – Ne add el! – Így add tovább! 2.5 Magyarország Licenc feltételeinek megfelelően használható fel.
Még nincs hozzászólás

Válaszolj!

Az e-mail cím nem lesz nyilvános.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

hirdetés

hirdetés

Ez a weboldal sütiket használ. Az Uniós törvények értelmében kérem, engedélyezze a sütik használatát, vagy zárja be az oldalt. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás