Kürtőskalács házilag – hagyományosan és gluténmentesen
Kürtőskalácsot házilag is süthetünk, többféle kürtőskalácssütő szett áll rendelkezésre ehhez, de a tésztát alufóliával bevont sörösdobozra is feltekerhetjük, a sütőbe állítva szépen megsül. Marika gluténmentes változatban készítette el, de hagyományos, búzalisztes változatban is kivitelezhető. Mindkét receptet ismertetjük.
Hozzávalók (gluténmentes)
300 gr Il Pane di Anna gluténmentes liszt (kelt tésztához)
13 gr friss élesztő
10 ml langyos víz
1,5 evőkanál cukor
200 ml folyadék (ebből nálam 100 ml víz és 100 ml rizstej)
2 evőkanál olaj
fél csomag vaníliás cukor
reszelt citromhéj
Hempergetéshez
kristálycukor, darált dió, kakaópor, kevés olvasztott zsiradék (kókuszolaj, étolaj vagy LIGA)
Elkészítés
A folyadékot meglangyosítottam, az élesztőt kis edénybe morzsoltam, egy csipet cukrot szórtam rá, és ráöntöttem a rizstejjel elkevert vizet. Hagytam dolgozni az élesztőt, addig a szárazanyagokat kimértem és összekevertem.
A felfutott élesztőt hozzáöntöttem a lisztes keverékhez, majd a géppel dagasztatni kezdtem, közben a két evőkanál olajat apránként a tésztához adagoltam.
Kissé ragadós jó állagú tésztát kaptam – kevés lisztet még beledolgoztam a dagasztás végén. Ruhával letakartam, szobahőmérsékleten kb. 40 percig kelesztettem. A duplájára kelt.
A tésztát négy részre osztottam, mindegyikből 46-48 centis rudat sodortam. Egy sütőcsőre 2 sodrott rúd elegendő. A tésztarudakat óvatosan feltekertem, majd az enyhén olajozott nyújtólapon átforgattam, megkentem kevés olvasztott Ligával és kristálycukorba forgattam.
Előmelegített sütőben sütöttem, a kalácsot kétszer-háromszor érdemes megforgatni, akkor jó a kalács, ha minden oldala szép aranybarnára sül.
Amikor megsült, forrón darált diós cukorba és kakaós cukorba forgattam. Hagytam kb. tíz percig hűlni a hengeren, majd óvatosan lehúztam róla a kalácsokat.
Kürtőskalács (hagyományosan)
Hozzávalók
500 gramm Gyermelyi és Kunsági finomliszt vegyesen (fele-fele arányban)
csipet só
70 gramm cukor
2,5 dkg friss élesztő
1 dl olaj
3,5 dl tej
2 evőkanál olaj
fél csomag vaníliás cukor
reszelt citromhéj
Elkészítés
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.