Kutyameleg. Hogyan óvhatjuk házi kedvencünket a nyári hőségben?

A hőség nemcsak az embereket, hanem az állatokat is megviseli. Mindegyik faj másképpen viseli a nyári hónapokat, van amelyik csak elvonul az árnyékba, van, amelyik látványosan szenved.

Az én cicám például rendszeresen velem kiabál, hogy „kapcsoljam le” a Napot, mert a tűző napon nem kellemes a teraszon feküdnie, már pedig ő ki akar menni.

A házi kedvencek védelme hidegben-melegben a gazdik felelőssége. Tudnak abban segíteni, hogy mi jó nekik, de a mi dolgunk biztosítani számukra az optimális életfeltételeket. Hiába veszekszik velem a cicám, nem fogom kiengedni a tűző napra – szerencsére nem is akar kint feküdni, inkább méltatlankodik.

Összegyűjtöttem, mire kell igazán figyelnünk a nyár folyamán.

Bár alap, de azért fontos leírni: mindig legyen friss víz az állat táljában, vagy ha sétálni megyünk, akkor vigyünk magunkkal vizet. Irtó cuki cica-kutya kulacsokat lehet kapni, amiben tudunk egy kis vizet a táskánkba tenni. A lakásban, teraszon, kertben akár több helyen is tehetünk ki vizes tálkát, főként a cicáknál szokott problémás lenni a vízfogyasztás, tapasztalataim szerint nem tartják fontosnak, hogy igyanak és lusták elmenni a tálig, viszont ha a lakás több pontján is belebotlanak, könnyebben ráfanyalodnak az innivalóra.

Ahogy télen a hideg és a sózott utak miatt, úgy nyáron is nagyon fontos, hogy védjük a kis tappancsokat, főként a beton nagyon fel tud forrósodni a 30 fokos levegőben és napsütésben. Ne engedjük ilyen talajra az állatunkat, mert könnyen felsértheti, megégetheti magát. 

A melegben az állatok étvágya is csökken, nem szabad rájuk erőltetni az ételt, de ügyeljünk arra, hogy legalább pár falat száraz eledelt egyen naponta. Legyengülhet, ha nem eszik.

Lehetőleg az árnyékban sétáljunk! Kert hiányában mindenképpen tartsuk a rutint a kutyusoknál, ergo reggel, este sétáljunk vele, de próbáljuk ezeket a sétákat vagy a nap hűvösebb időszakaiba beiktatni, vagy a közeli fás, árnyékos területre vigyük – ne tegyük ki tűző napnak! A kutyák fejét kicsit be is vizezhetjük.

Soha ne hagyjuk zárt, levegőtlen helyen – például a kocsiban az állatot nagy melegben. Ha lehet, vigyük magunkkal! Nagyon sok kocsiba zárt kutyus szenved, és sajnos számos tragédia is történt már néhány felhúzott ablak miatt. Ennek még csak esélyét sem szabad megadni. Ha mindenképpen a kocsiban kell hagyni, gondoskodjunk neki árnyékról, vízről és levegőről! Amennyiben a leírtak nem lehetségesek, inkább hagyjuk otthon! Az is jobb, mint a városban aszalódni.

Ha tehetjük, engedjük őket a vízbe! A kerti medence például remek lehetőség erre, egy a kutyusnak egy a gyerkőcnek, és mindenki boldog. De ha nem tiltja a szabályzat, nyugodtan vigyük őket strandolni is, több olyan vizes terület van már ahol engedélyezett a kutyus fürdése is.

Hosszabb szőrű állat esetén kétnaponta, vagy akár naponta fésüljük át a bundáját. Ezzel ellenőrizzük, hogy van-e kártevő rajta (kullancs például), illetve nagyon jól esik neki, mert átmasszírozzuk a bőrét, és levegőt kap a szőr között. Megszabadítjuk a felesleges szőröktől, ugyanis ilyenkor hajlamosak a nagyobb mennyiségű szőr hullatásra. Szabadítsuk meg a felesleges bundától!

Fontos! Bárhol is vagyunk, biztosítsunk számukra árnyékot, ahova elvonulhatnak.

Írta: Tolvaj Vica

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

három × 4 =

hirdetés