A kevesebb több. Hogyan élhetünk harmonikusan, elégedetten a mindennapokban? Lagom, a kiegyensúlyozott élet svéd titka

Miért tartják a világ legboldogabb nemzetének a dánokat? Miben rejlik a svéd kiegyensúlyozottság titka? Miért ennyire népszerű világszerte a skandináv életstílus?

Több nemzetközi sikerkönyv, életmód kiadvány jelent meg ezekben a témákban – Hygge, Lagom címmel – magyar nyelven a közelmúltban; s a kétségkívül inspiráló, fotókkal illusztrált albumok szerzői igyekeztek nagy alapossággal körüljárni a témát. Joggal merülhet fel persze a kérdés: magyar szerzők hazai viszonyokhoz igazítva miért nem igyekeznek hasonlóan inspiráló életmód könyvekkel előrukkolni? Talán mert

a magyar boldogság titkát elég nehéz lenne megfejteni…nem a boldogságunkról vagyunk híresek.

(Egy rövid kitérő ennek kapcsán: érdemes olvasni Hamvas Béla esszéit, az Öt géniusz c. könyvében vezeti le a magyar néplélek sajátosságait. Részlet: Az öt géniusz ereje a derűs életeszmény (Dél), a kultiváltság és a szociális egyensúly (Nyugat), a természetközelség és érzékenység (Észak), a szabadságvágy (Kelet) és a szövevényes gazdagság (Erdély), ma és most elsősorban a személyiség kérdése, de olyan értelemben, hogy a népen belül egység és rend és magas színvonal csak abban az esetben valósítható meg, ha ez az öt géniusz az emberek sokaságában harmonikusan tudatossá válik.  Magyarnak lenni annyit jelent, mint az öt géniusz világában egyensúlyt teremteni. És ez az egyensúly az, ami történeti emlékezetünk szerint még senkiben sem valósult meg.)

A könnyedebb hangvételű mai életvezetési útmutatók, életmód könyvek a nagyközönséget szólítják meg. Nem feltétlenül arra fókuszálnak, hogy a harmonikus, kiegyensúlyozott életet egyénileg nehezen alakítható külső tényezők (társadalmi, kulturális, gazdasági, politikai viszonyok) is befolyásolják, hanem arra hívják fel a figyelmet, hogy látásmóddal, tudatos életvezetéssel is képesek vagyunk az  életminőségünkön változtatni. Aki mai magyar szerzőktől szeretne inspirálódni, meríthet Kollár Borbála és Kollár Franciska Inspiráció természetesen c. könyvéből is. A tartalmas, szép kivitelezésű kötet a Boook Kiadó gondozásában jelent meg 2017-ben. Részletek itt >>

Lagom – A boldogság svéd titka

Anna Brones életmódkönyve is jó útmutató lehet – ez a könyv a Bookline gondozásában jelent meg. Mire utal a cím, a Lagom? Svéd eredetű, jelentése: pont jó. A svédek számára a lagom a mindennapok boldogságának záloga: ennek az életérzésnek a jellemzője a se sem kevés, se nem túl sok jegyében a mértékletességre, az egyensúlyi állapotra és a harmóniára törekvés. Vajon mennyiben mond újat, mást ez a könyv, mint a dán szerzők Hygge kiadványai? A szerző alapvetően a svédekre, a svéd modellre fókuszál, érdekes, megfontolandó, megdöbbentő adalékokat kapunk a skandináv ország emberközpontú működéséről. A könyv olvasása közben gyakran támadhat az az érzésünk: így könnyű jól élni…! Igen, van, ami nem rajtunk múlik, sok más kérdésben viszont magunk dönthetünk. 

Lagom a munkában – részletek a könyvből

A svéd munkakultúra például egészen rendhagyó. 2016-ban egy svéd munkavállaló átlagosan 1600 órát dolgozott, átlagosan napi 6 órát, és a svéd munkavállalóknak csak mintegy 1 százaléka dolgozik munkaidőn túl is. Részben kormányzati intézkedés következménye, hogy a svédek nem túlóráznak. Számos munkahelyen a dolgozók megkapják korábbi teljes fizetésüket, miközben a munkaidejük csökkent. Egyelőre vizsgálják a csökkentett munkaidő társadalmi hatásait, hosszú távú megoldást látnak benne. A fizetett szabadság minimuma 25 nap Svédországban. A svéd vezetők szerint a munkavállalók hatékonyságának, termelékenységének és jólétének egyik oka (a fizetés mellett) a délelőtti és délutáni 10-15 perces kávészünet – a munkahelyeken van kimondottan erre a célra létesített helyiség (fikarum). A Lagom c. kötetben a munkaszervezés sajátosságairól is szó esik – ennek lényeges eleme a proaktív – előrelátó – hozzáállás, a tervezés, a fontossági sorrend felállítása, az egyenletes terhelés elérése.

A Lagom életmód előnyei

A Lagom fontos felismerése, hogy a szélsőségek gyakran károsak az érzelmi és a fizikai egészségre. A mai modern életmódot az a törekvés vezérli – mutat rá a szerző -, hogy annyit tegyünk magunkévá, amennyit csak tudunk, annyi munkát végezzünk el, amennyit csak bírunk, dolgozzunk olyan keményen, amennyire csak lehet.

Feszegetjük a határokat, s ennek a túlzó életmódnak megvan az ára. Fizikailag, mentálisan megbetegszünk, a környezetünk szenved. Nem vagyunk elégedettek azzal, amink van, és akik vagyunk. Állandóan többet akarunk. 

A lagom nem azt jelenti, hogy mindent visszafogunk, hanem arra, összpontosít, hogy találjunk örömet a saját fejlődésünkben. Rendben van, ha nem válunk ismertté a saját területünkön, ha nem viszünk haza kimagaslóan magas fizetést… A könyv arra ösztönöz, hogy elgondolkodjunk a slow livingről, azaz a tudatosabb életmódról. A slow life olyan tudatos életforma, amikor nem fogyasztunk túl sokat, nem okozunk kárt, és a fontos dolgokra összpontosítunk. 

A könyv négy fő témát taglal: munka, otthon, egészség, környezet. A szerző mind a négy fő témánál arra hívja fel a figyelmet, miképp élhetünk tudatosabban, nagyobb odafigyeléssel, jobban; hasznos és a mindennapokban is könnyen megvalósítható ötleteket közvetít. Megtudhatjuk, miként alakíthatunk ki egy tudatos és egészséges életformát, megismerhetjük a skandináv lakberendezés jellegzetes megoldásait, amelyek alkalmazásával lakóterünk valódi és megnyugtató otthonként funkcionálhat. Anne Brones könyvéből az is kiderül, miként kezelhetjük a stresszt, s hogyan élhetünk aktív és minőségi életet úgy, hogy a lehető legkevésbé terheljük természetes környezetünket.

A lagom életszemlélet, amelynek segítségével örömtelibb életet élhetünk, megtanulhatjuk, miként találhatunk örömöt a legapróbb dolgokban is.

A szerzőről

Anna Brones svéd-amerikai szabadúszó író Seattle-ben él. Számos könyv szerzője, gasztronómiai magazint szerkeszt, s egyebek mellett a New York Timesban, illetve a Guardianban jelennek meg írásai.

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

10 − kilenc =

hirdetés