Egy kis zöld: lakásban nevelt fűszernövények

indoor-herb-garden-free-printables600

Fotó: GetCreativeJuice.com

Virágcserépben, balkonládában, kisebb-nagyobb edényekben a lakásban is nevelhetünk fűszernövényeket akár a téli hónapokban is. A zöld növények üdítően hatnak ránk, feldobják a konyhát, a nappalit, emellett praktikusak is, frissen felhasználhatók főzéshez, ételízesítéshez.

Sok fűszernövény szaporítható gyökereztetéssel, érdemes vele megpróbálkozni, gyorsabban fejlődnek, mintha magról ültetnénk.

Rozmaring

Gyökereztetéssel szaporított rozmaring. Kép: www.17apart.com

A bazsalikom, menta, citromfű stb. hajtásait éles késsel vagy ollóval vágjuk le, tegyük egy pohár vízbe és hagyjuk benne. A vizet 3-4 naponta cseréljük. Hamarosan, általában két héten belül megjelennek a gyökerek, melyek ha már elég hosszúak, legalább 10 centisek, földbe ültethetjük a növényt.

A cserépben, kisebb edényben fejlődő növények rendelkezésére korlátozott mennyiségű víz áll, így öntözésükre fokozott figyelmet kell fordítani. A tápanyag-visszapótlás történhet virágfölddel, de még jobb ha komposztáljuk a konyhai, konyhakerti szerves hulladékot, komposzt teát is készíthetünk.

A boltban vásárolt cserepes fűszernövények szebben fejlődnek, ha virágföldbe, fűszerföldbe kerülnek – érdemes átültetni őket.

bazsalikom_cseszeben

familydisneycom

Fotó: family.disney.com

A fűszernövényekről általánosságban elmondható, hogy fény- és hőigényesek, eszerint válasszunk megfelelő helyet számukra a lakásban.

lucabuza

Zöld-élmény: 2016. december 13-án ültetett Luca búzánk 2017. január 3-án

Lakásban télen is nevelhető fűszernövények a teljesség igénye nélkül: bazsalikom, metélőhagyma (snidling), kerti zsázsa, édeskömény, menta, oregánó, levélpetrezselyem, zeller, kakukkfű, tárkony, rozmaring.

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

hat − 5 =

hirdetés