Garfield kedvence: bolognai lasagne

A lasagne száraztésztából készül; a tésztalapokat nem kell megfőzni, a mártástól és a szaftos ragutól sütés közben megpuhulnak. Ezért is kell a ragut szaftosan készíteni. Sokféle recept kering az interneten, nálunk ez a recept vált be. S hogy miért került a címbe Garfield, a haspók macska? Ötéves kisfiam a mese hatására szerette/rendelte meg a lasagne-t.

Hozzávalók

A tésztához

kb. 25 dkg lasagne száraztészta

A raguhoz

50 dkg darált marhahús

1 közepes vöröshagyma apróra vágva

2 gerezd zúzott fokhagyma

3-4 evőkanál étolaj

1 szál sárgarépa apróra kockázva vagy zöldségpucolóval vékonyra csíkozva

kb. 1 púpozott teáskanálnyi fűszerkeverék (rozmaring, kakukkfű, borsikafű, bazsalikom, oregánó, tárkony)

1 tk flekken fűszersó vagy 1 tk só

bors

1 nagyobb paradicsom

350 g sűrített paradicsom (Cirio Passata)

1 tk cukor

A besamel tejmártáshoz

50 g teavaj

5 dl tej

3 g finomliszt

1/2 tk só

1 kk őrölt szerecsendió

fél kk őrölt fehérbors

Szóráshoz

25 dkg trappista sajt

hirdetés 

hirdetés 

Elkészítés

Vajazzunk ki vékonyan egy közepes, magas peremű tepsit/kerámia sütőtálat.

Készítsük el a ragut. Az apróra vágott vöröshagymát, a zúzott fokhagymát dinszteljük meg olajon, majd adjuk hozzá az apróra vágott/vagy felcsíkozott sárgarépát. Takarékon fedő alatt pirítsuk pár percig, majd adjuk hozzá a darált húst. Borsozzuk, adjuk hozzá a fűszersót/sót, a kockára vágott paradicsomot. Pároljuk fedő alatt, kb. 5 percig, majd adjuk hozzá a paradicsompürét. Pároljuk még kb. 5 percig, majd tegyük félre.

Készítsük el a besamelt. Olvasszuk meg a vajat, adjuk hozzá a lisztet, pirítsuk 2-3 percig, amíg a keverék teljesen ki nem fehéredik. A tejet melegítsük meg, majd folytonos keverés mellett apránként öntsük a vajas-lisztes részhez. Keverjük csomómentesre, adjuk hozzá a sót, a szerecsendiót, a fehérborsot.

Állítsuk össze a tésztát! A lasagne száraztésztát egy rétegben tegyük a tepsibe. Erre kanalazzuk a besamel mártást, majd a húsos ragut. (A rétegeket reszelt sajttal is megszórhatjuk – mi csak a tetejére szórunk sajtot.) Ismét egy réteg tészta, besamel, ragu, sajt következik, s így tovább, amíg a hozzávalók el nem fogynak (a hozzávalók 4 réteghez elegendőek). A felső tésztarétegre öntsük a maradék besamelt és szórjuk meg reszelt sajttal.

Mehet a sütőbe; 180-as hőfokon süssük kb. 45-50 percig. A lasagne-t sütés után hagyjuk legalább fél óráig pihenni, majd szeleteljük nagyobb kockákra.

Fotó: Életszépítők

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

három − egy =

hirdetés