Garfield kedvence: bolognai lasagne
A lasagne száraztésztából készül; a tésztalapokat nem kell megfőzni, a mártástól és a szaftos ragutól sütés közben megpuhulnak. Ezért is kell a ragut szaftosan készíteni. Sokféle recept kering az interneten, nálunk ez a recept vált be. S hogy miért került a címbe Garfield, a haspók macska? Ötéves kisfiam a mese hatására szerette/rendelte meg a lasagne-t.
Hozzávalók
A tésztához
kb. 25 dkg lasagne száraztészta
A raguhoz
50 dkg darált marhahús
1 közepes vöröshagyma apróra vágva
2 gerezd zúzott fokhagyma
3-4 evőkanál étolaj
1 szál sárgarépa apróra kockázva vagy zöldségpucolóval vékonyra csíkozva
kb. 1 púpozott teáskanálnyi fűszerkeverék (rozmaring, kakukkfű, borsikafű, bazsalikom, oregánó, tárkony)
1 tk flekken fűszersó vagy 1 tk só
bors
1 nagyobb paradicsom
350 g sűrített paradicsom (Cirio Passata)
1 tk cukor
A besamel tejmártáshoz
50 g teavaj
5 dl tej
3 g finomliszt
1/2 tk só
1 kk őrölt szerecsendió
fél kk őrölt fehérbors
Szóráshoz
25 dkg trappista sajt
hirdetés ▼
hirdetés ▲
Elkészítés
Vajazzunk ki vékonyan egy közepes, magas peremű tepsit/kerámia sütőtálat.
Készítsük el a ragut. Az apróra vágott vöröshagymát, a zúzott fokhagymát dinszteljük meg olajon, majd adjuk hozzá az apróra vágott/vagy felcsíkozott sárgarépát. Takarékon fedő alatt pirítsuk pár percig, majd adjuk hozzá a darált húst. Borsozzuk, adjuk hozzá a fűszersót/sót, a kockára vágott paradicsomot. Pároljuk fedő alatt, kb. 5 percig, majd adjuk hozzá a paradicsompürét. Pároljuk még kb. 5 percig, majd tegyük félre.
Készítsük el a besamelt. Olvasszuk meg a vajat, adjuk hozzá a lisztet, pirítsuk 2-3 percig, amíg a keverék teljesen ki nem fehéredik. A tejet melegítsük meg, majd folytonos keverés mellett apránként öntsük a vajas-lisztes részhez. Keverjük csomómentesre, adjuk hozzá a sót, a szerecsendiót, a fehérborsot.
Állítsuk össze a tésztát! A lasagne száraztésztát egy rétegben tegyük a tepsibe. Erre kanalazzuk a besamel mártást, majd a húsos ragut. (A rétegeket reszelt sajttal is megszórhatjuk – mi csak a tetejére szórunk sajtot.) Ismét egy réteg tészta, besamel, ragu, sajt következik, s így tovább, amíg a hozzávalók el nem fogynak (a hozzávalók 4 réteghez elegendőek). A felső tésztarétegre öntsük a maradék besamelt és szórjuk meg reszelt sajttal.
Mehet a sütőbe; 180-as hőfokon süssük kb. 45-50 percig. A lasagne-t sütés után hagyjuk legalább fél óráig pihenni, majd szeleteljük nagyobb kockákra.
Fotó: Életszépítők
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.