Ferenc pápa és Frida Kahlo füveskönyve. Kedvencek a könyvespolcról

Füveskönyveket élmény olvasni. A viszonylag új (magyar) kiadások közül való Frida Kahlo és Ferenc pápa füveskönyve. Előbbi voltaképpen nem is klasszikus füveskönyv, hanem egy remek – hiteles dokumentumokkal, Frida receptjeivel tűzdelt – regény.

Amikor 2013 márciusában Jorge Mario Bergoglio argentin bíborost megválasztották a Katolikus Egyház új pápájának, a világot nemcsak az foglalkoztatta, mit tesz majd pápaként, hanem az is, hogy korábban hogyan élt, és miképpen nyilatkozott meg. Ferenc pápa úgy él, ahogyan a szószékről beszél, és ezzel kivívta az egész világ elismerését és csodálatát. Amikor kinevezték Buenos Aires bíborosának, szerény, egyszobás lakást választott, ahol maga készítette a vacsorát és busszal járt munkába, mert nem akart eltávolodni az emberektől. Az Európa Kiadó gondozásában 2014-ben megjelent Ferenc pápa füveskönyve c. 118 oldalas kötetben válogatott megnyilatkozásait, gondolatait olvasva mindenki fogalmat alkothat Jorge atya humánus gondolkodásmódjáról.

Az időről

A valóban fontos dolgok időt igényelnek: egy szakma vagy egy mesterség  elsajátítása, egy ember megismerése, egy időtálló szerelem vagy barátság felépítése, a képesség, hogy megkülönböztessük a fontos dolgokat a nélkülözhetőktől…

A futballról, mint az életre vonatkozó metaforáról

Akárcsak a futballban: a büntetőrúgást onnan kell kivédened, ahonnan rúgják, nem választhatod meg, merről érkezzen. Az élet is ilyen, és ilyennek kell elfogadnod, akár tetszik, akár nem.

 

Frida füveskönyve

Fridának hat éves korában egy gyermekbénulás eltorzította a jobb lábát, ami ellen úgy protestált, hogy gyönyörűséges, színes mexikói ruhákba bújt, vagy éppen feszes nadrágot viselt. Az igazi fájdalmat az a baleset hozta el, melynek során a busz, amin utazott egy villamosnak ütközött és a sugárzóan szép diáklány medencecsont és gerincsérülést szenvedett. Ettől kezdődően az élete tele volt fizikai és lelki fájdalmakkal, amit varázslatosan transzformált át megindítóan szép művészetté és szenvedélyes, vad, érzékiséggel teli életté. Csípőfűzőben szenvedett éveket egy baldachinos ágyban, s valójában mérhetetlen unalmát elűzendő kezdett el festeni, s főként a saját és környezete életét, ami ugyancsak tele volt szórva vad színekkel. Férje, a húsz évvel idősebb Diego Rivera elismert festőművész volt, telhetetlen, öntörvényű dúvad, deéletük végéig ragaszkodtak egymáshoz, miközben Frida Kahlo legnagyobb fájdalma éppen az volt, hogy Rivera a saját húgával csalta meg. Ám ezt a fájdalmat, ezt a nem gyógyuló sebet féktelen életszeretettel leplezte a festőnő.

Fájt minden csók | Frida Kahlo képei Fodor Sándor jegyzete itt olvasható >>

Frida féktelen élni akarása, lenyűgöző művészi kreativitása és szenvedélyekkel teli házassága a színpompás, ugyanakkor kegyetlen Mexikóban – Frida 346 oldalas füveskönyve – Rejtélyek, vágyak, receptek – egy mágikus elemekkel tarkított, hiteles dokumentumokból építkező, magával ragadó regény. Magyar kiadása a Libri Kiadó gondozásában jelent meg 2012-ben.

A menyegző

A nő számára a lakodalom jelenti a gyermekkori álmok beteljesülését; a babaház parányi étkészletével való teázgatás, az életet mímelő játék betetőzését. A menyegzőn mindannyian királynőkké válunk, és mindenki hajbókol előttünk… Őrültség az egész, mintha elment volna a józan eszünk. Kapitalista álmodozás, hogy felölthessük képmutatóan hófehér ruhánkat, és búcsút vegyünk makulátlan szüzességünktől.

Falusi tojás

1/2 csésze olaj

4 tojás

4 tortilla

2 főtt paradicsom

1 csipetnyi oregánó

1 vagy 2 lángon sütött árbol chili

1 kanál karikára vágott hagyma

1/4 kiskanál egészen apróra vágott fokhagyma

A paradicsomot összekeverjük az oregánóval, chilivel, fokhagymával, sóval és egy kevéske vízzel. A tortillákat megforgatjuk a forró olajban, hogy kissé megpuhuljanak. A tojásokat külön, kettesével megsütjük a forró olajban, óvatosan, hogy a sárgájuk egyben maradjon. A tortillákat a tányérokra tesszük, arra jön a tükörtojás, és az egészre ráöntjük a még meleg paradicsomszószt. Végül pedig hozzáadjuk a karikára vágott hagymát.

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

1 × 2 =

hirdetés