„Legalább te maradj itt velem!” Szerelem első vérig. Már látható a mozikban a nyolcvanas évek felújított kultfilmje

1986-ban robbant be a mozikba Dobray György és Horváth Péter amatőr főszereplőkkel forgatott filmje, a Szerelem első vérig. Ebben az időben indult világhódító útjára a hasonló témát feldolgozó, kamaszszerelem köré épülő francia sikerfilm is, a Házibuli I-II. Innét a párhuzam: a Szerelem első vérig c. kultfilmet sokan a magyar Házibuliként emlegetik. A film főcímdala is hatalmas siker lett, Demjén Ferenc énekelte. A filmet rengetegen látták, több mint egymillióan nézték meg a premiert követően, a siker még az alkotókat is meglepte. Mára kissé feledésbe merült, de kijött a digitálisan felújított változata, így újra látható lesz a hazai mozikban.  

A film szélsőséges érzelmeket és tabutémákat megörökítő tini-melodráma a vagány, durcásképű szaxofonos fiú és egy ártatlan szőke lány első, esetlen és megható szerelmi kapcsolatáról.

A történet főhősei Fügedi Ferenc, Füge (Berencsi Attila, Bery Ari alakítja) és Ágota (Szilágyi Mariann) a szegedi iparművészeti középiskola érettségire készülő diákjai. Füge elvált szülők gyereke, festőnek készül és szaxofonozik a kollégium zenekarában. Ágota egyszer talán majd régész lesz, addig is szigorú nagymamája és habókos rendőr nagybátyja rendezi az életét. Füge látszólag mindenütt otthon van, valójában azonban ugyanolyan felületes kapcsolat fűzi a szüleihez, mint a haverjaihoz vagy a szaxofonjához. Egy nap beleszeret lesz Ágotába, és ez megváltoztatja az életét, ám amikor feltűnik a lány régi udvarlója, Füge úgy érzi, vége a világnak. Kétségbeesésében öngyilkosságot kísérel meg, majd elutazik apjához, hogy a tanácsát kérje. Végül egymásra találnak Ágotával, a lány várandós lesz, ám el akarja vetetni a gyermeket…Füge, aki általában csak sodródik az eseményekkel, előbb-utóbb kénytelen felnőttekhez méltó döntéseket hozni és felelősséget vállalni.

A Szerelem első vérig valóban meg tudta szólítani a fiatalokat, a tinik úgy érezték, végre valaki nekik, róluk beszél. A film keserédes tinivígjáték, amely magán őrzi az évtized lenyomatát.

A film érzelmes, lírai zenéjét Dés László szerezte, a filmben felcsendülő fülbemászó dallamokat egy egész generáció dúdolta. Főcímdalát Demjén Ferenc énekelte és a dal heteken keresztül vezette a toplistát, az év slágere lett. Később két további folytatása is készült, ám egyik sem lett olyan sikeres, mint a kultikussá vált első rész.

A film teljes körű restaurálása a Nemzeti Filmintézet Filmarchívum és Filmlabor igazgatóságainak együttműködésében valósult meg.

Az alkotás 2022. január 13-tól látható országszerte a mozikban, digitálisan restaurált kópiáról, a Pannonia Entertainment forgalmazásában. Budapesten a Cinema MOM, a Pólus, Corvin, Toldi és a Sugár Mozi vetíti, emellett országszerte számos art moziban, többek kötött Szegeden, Pécsett, Szombathelyen, Székesfehérváron, Miskolcon, Cegléden, Sárospatakon, Berettyóújfalun és Visegrádon is bemutatják.

A film adatlapja a mmalexikon.hu oldalán található.

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

három × négy =

hirdetés