„Legtöbbször árnyaktól rettegünk.” Nyugalom. 48 lecke a kiegyensúlyozott élethez. Könyvajánló

„Az életedet jobbá, szebbé, élvezetesebbé teheted pusztán azzal, hogy megszabadulsz felesleges félelmeidtől.”

Don’t worry a könyv angol címe. – Be happy! – folytathatnánk. A Zen – Az egyszerű élet művészete című kötet szerzője, Shunmyo Masuno ezúttal a nyugalom szigetére kalauzolja az olvasót. A kötet magyar változata (a 21. Század Kiadótól) a Nyugalom címet kapta. A 200 oldalas könyvet Laik Eszter fordításában olvashatjuk.

A szerzőről

Shunmyo Masuno egy négyszázötven éves zen buddhista templom főpapja Japánban, és díjnyertes zen kerttervező, aki világszerte kap megbízásokat ügyfeleitől. Japán egyik vezető művészeti iskolájában környezettervezést oktat. Számos helyen adott már elő, egyebek között a Harvard Egyetem dizájn továbbképző szakán, továbbá a Cornell és a Brown Egyetemen. Könyve elméletek helyett praktikus, egyszerű gyakorlatokat ajánl: tanácsaival apró lépésekben, finoman hangolja át a gondolkodásunkat.

– Zen buddhista szerzetes lévén számtalan emberrel beszéltem már a problémáikról. Végtelenül sokféle alakot öltenek ezek a gondok, de ha osztályoznom kellene őket, a legtöbbjük valamilyen szorongás, aggodalom, kétség alakjában jelentkezik – mondja Shunmyo Masuno.

– Figyelmesen hallgatva a különféle bajokat, a következőt vettem észre: szinte nincs olyan probléma, amely mögött ne valamilyen téves észlelés, hibás feltevés, helytelen benyomás vagy képzelt félelem rejlene. Merem állítani, ezek a félelmek nélkülöznek bármiféle valóságalapot.

„Hogyan tekintheted ilyen jelentéktelennek a problémám – kérte számon egyszer tőlem valaki –, amikor nem neked kell megküzdened vele?” Vagy: „Annyit idegeskedem, hogy már enni sem tudok!”

Kicsit hasonló ez az állapot ahhoz, amire a japán szólás utal: szellemet lát a mezőn, ahol száraz japánfű hajladoz. Más szóval, nincs értelme szellemektől félni, hiszen csak fonnyadt indák azok. Így van ez azokkal a dolgokkal is, amelyek gúzsba kötnek bennünket és lehúzzák a szellemünket.

Nézzük tárgyilagosan: legtöbbször árnyaktól rettegünk. A zenben a gyakorláshoz tartozik, hogy megismerjük a zengónak nevezett szólásokat, közmondásokat. Az anekdotákból, régi iratokból származó zengók segítenek megérteni a zen bölcsességét és gyakorlatát. A könyvben több helyen találkozhatsz majd velük, és a kötet végén sorrendben össze is gyűjtöttük őket.

„Teljes szíveddel egyél és igyál” – ez is egy zengo, amely arra tanít, ne hagyjuk, hogy felesleges dolgok elvonják a figyelmünket. Ha épp teázol, figyelj csak a teázásra, ha eszel, figyelj csak az evésre. Mindez teljesen kézenfekvőnek tűnhet, de ha ügyelünk rá, hogy a gyakorlatba is átültessük ezeket a szokásokat, képesek leszünk az itt és mostra összpontosítani. Amint ezt sikerül megvalósítanunk, megóvjuk magunkat a felesleges idegeskedéstől, és elménk is lecsillapodik. Ahelyett tehát, hogy azon aggodalmaskodnánk, mit hoz a jövő, koncentráljunk csak az itt és mostra. A lényeg a szabadság, az elengedés, a hátrahagyás… Így már képesek leszünk élvezni nyugodtabb, lazább, pozitívabb önmagunkat.

Fülszöveg

Félsz? Tartasz valamitől? Szorongsz? Shunmyo Masuno könyvéből kiderül, hogy aggodalmaid többsége egyszerűen nem igazolódik be. Gondolj bele: hányszor fordul elő, hogy a mindennapjaidat megmérgezi egy rossz sejtelem, de amitől féltél, végül nem következik be! Az életedet jobbá, szebbé, élvezetesebbé teheted pusztán azzal, hogy megszabadulsz felesleges félelmeidtől.

• Ne hasonlítsd magadat másokhoz – a nyugtalanságod oroszlánrésze máris elillan;

• Szabadulj meg a felesleges dolgoktól, a lehető legegyszerűbb életet éld;

• Ne keresgélj, ne rohanj, ne hagyd, hogy megszállottságok legyenek úrrá rajtad;

• Értelmezd pozitívan a dolgokat – egyedül rajtad múlik a döntés, hogy boldog vagy, vagy boldogtalan;

• Ne áraszd el magadat túl sok információval;

• Szállj ki a versengésből – a zen így kerüli a stresszt;

• Aggódás helyett inkább cselekedj – ezáltal kétségtelenül jobbra fordulnak a dolgok.

Ez a könyv eszköz, amelynek 48 leckéje és csaknem 30 zen szólásmondása segít abban, hogy elfogadd magadat, és örömödet leld a korábbinál nyugodtabb, higgadtabb, pozitívabb énedben.

Idézetek a könyvből

„Faragd le, engedd el, hagyd hátra!”

„Az önhitegetés nem helyes.”

„Egy zengo azt tanítja: Légy jelen a lélegzetben. Szó szerint ez azt jelenti: élj a pillanatban, éld meg a lehető legtudatosabban, amikor beszívod a levegőt.”

„Ha valaki leragad a múltnál, az arról árulkodik, nincs elég önbizalma a jelenben.”

„Teremts otthon egy helyet magadnak, ahol a szellemed megnyugodhat.”

„Mivel a különféle kötöttségek elhomályosítják szellemünket, az elengedés boldogságot terem. Ez pedig igaz a tárgyak elengedésére is.”

„A zenben használjuk az „összefogózva járni” kifejezést. Azokra használjuk ezt, akikkel együtt megyünk át az életen, akikben őszintén bízunk és hiszünk – beleértve saját énünk leglényegét is. A tárgyak, amelyek emlékeinket hordozzák, nem kis részben hozzájárulnak ehhez az érzéshez.”

„Ha egyszer megbékélsz a dolgokkal, amelyek fölött nincs hatalmad, már képes leszel az adott körülményekkel megbirkózni. Szembe tudsz majd nézni azzal, mi az, amire valódi éned – úgy, ahogy vagy, változtatás nélkül – képes. Nem arra koncentrálsz többé, ami fölött nincs befolyásod, hanem azzal foglalkozol majd, amit bízvást irányíthatsz.”

„Fontos, hogy tisztában légy a korlátaiddal. De éppolyan életbe vágó, hogy a tekinteted a következő szintre emeld.”

„Értékeld azt is, ami természetesnek tűnik. Így rájössz majd, hogy a boldogság a jelen pillanatban keresendő.”

„Leginkább talán a nyilvánvaló dolgokért való háláról feledkezünk meg az életben.”

„Ha futottál hétszer, egyszer ülj le. Persze semmi baj nincs azzal, ha valaki átrohan az életen, de a zenben a nyugalom kívánatos, sőt, rendkívül fontos dolog.”

„A kudarc egy lehetőség a reflexióra, annak átgondolására, hogyan vagy miért buktál el.”

„A „Gyakorold a szünetet” gondolata egy klasszikus kínai szövegből származik. Lényege abban áll, hogy fontos legalább napi egyszer elcsendesedni és reflektálni önmagunkra.”

„Nem baj, ha néha padlóra kerülsz, csak állj talpra mielőbb.”

„A szellemben minden bizonnyal ott az erő a változásra. Ha ezt észben tartjuk, akként látjuk majd a próbákat és nehézségeket, amik valójában: lehetőségekként.”

 

A kötet a 21. Század Kiadó weboldalán rendelhető, könyvesboltokban is elérhető – várható megjelenés: 2022. 03. 30.

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

2 × kettő =

hirdetés