Miért pazarlod az időt önsajnálatra? Miért fektetsz energiát abba, ami fölött nincs hatalmad? Mit jelent, ha lelki egyensúlyban vagy? Kitty tippjei

Testi-lelki egyensúly. Már-már közhelyesen hangzik. Tényleg erre vágyik mindenki? Az életmódjukkal sokan pont az ellentétes irányba tartanak. Mit is jelent testileg, lelkileg egyensúlyban lenni?

Amikor életmódváltásra kerül a sor, a legtöbben elsődleges célként fogalmazzák meg az egészséget, a magas energiaszint és az ideális forma elérését. A lelki egyensúly persze következhet mindebből, amennyiben sikerül a vágyott fizikai állapotot elérni, de ritkábban fogalmazódik meg önálló célként. Például az az állapot, amikor annyira kiegyensúlyozott vagy, hogy háromszor meggondolod, hajlandó vagy-e felhúzni magad valamin. Egy kliensem néhány hete bejelentkezett masszázsra, s miközben relaxált, a biciklijéről elloptak ezt-azt. Amikor ezzel szembesült, a következőképpen reagált: ha most felhúzom magam, attól semmi nem változik. Nem tudom meg nem történtté tenni.

Ha egyensúlyban vagy, mindennél fontosabbnak tartod a lelki békéd, rá sem tudod venni magad arra, hogy elkezdj fröcsögni, dúlni-fúlni. Hihetetlen? Magamon is tapasztalom. Nagyon ritkán fordul elő, hogy valami fontosabb a lelki nyugalmamnál. Nem volt mindig így – korábban nekem is nyakon kellett csípnem magam: Hékás, a stressz nem tesz jót! Urald az érzelmeidet, szervezd másképp az életed, mert ez az út nem a célodat szolgálja! Semmiért nem adnám ezt az érzést és az utat sem, amit idáig bejártam. Persze utólag már könnyen mondom ezt… 

Kitty

A lelki egyensúlyon is érdemes dolgozni! Nekem a meditálás, de leginkább a természetben töltött idő segít, emellett van pár fontos irányelvem, melyeket mindig szem előtt tartok.

Nem pazarlom az időt önsajnálatra. Inkább felelősséget vállalok a tetteimért.

Tudom, hogy az élet – még ha nem is mindig fair – az egyensúlyra törekszik. Hiszem, hogy mindig visszakapom azt, amit adok, még akkor is, ha nem onnan, ahonnan azt éppen várnám.

A boldogság nem azt jelenti, hogy nincsenek felhők az égen, hanem azt, hogy képes vagyok kezelni a problémáimat.

Nem hajszolom a boldogságot. Boldogság, ha tudod értékelni, amid van – az érzelmileg erős ember tisztában van ezzel, és nem vágyik állandóan valami másra.

Nem hasonlítgatom magam másokhoz. 

Ha el akarok érni valamit, hiszek abban, hogy sikerülni fog. Másképp tényleg nem menne, vagy sokkal nehezebben. Azt mantrázom, hogy „képes vagyok rá!”

Nem hagyom, hogy röpke kísértések eltérítsenek kitűzött céljaimtól. Amit tudok, megteszek annak érdekében, hogy később azzal foglalkozhassam, amihez kedvem van.

Türelmes vagyok. Nem adom fel. Minden idegszálammal a kitűzött cél felé igyekszem.

Felismerem a tévedéseimet. Ember vagyok, én is tévedhetek, de vállalom értük a felelősséget és tanulok a hibáimból.

A változást természetes dolognak tartom – életünk velejárója. Hiszek abban, hogy képes vagyok alkalmazkodni a változásokhoz és pozitívan próbálom felfogni: hiszem, hogy minden engem szolgál.

Már nem pocskolom az időt és energiát olyasmire, ami fölött nincs hatalmam.

Az érzelmileg kiegyensúlyozott ember soha nem panaszkodik a forgalomra vagy az időjárásra; arra fókuszál, hogy ne engedje magát olyan dolgok miatt érzelmileg lehúzni, melyekre nincs ráhatása.

Nem érdekel, hogy mások mit gondolnak rólam. „Ahhoz, hogy mások mit gondolnak rólam, semmi közöm!”(Szabó Péter)

 

Hiszem, hogy a saját magamról alkotott véleményem a legfontosabb.

Nem akarok mindenkinek a kedvében járni. Úgy sem lehet. Az emberek általában különböző dolgokat akarnak. Ha azt teszed, ami neked a legjobb, attól a környezetednek is szinte azonnal jobb lesz.

Ezt ajánlom szívből nektek is, annak érdekében hogy testi-lelki szinten egyensúlyba kerüljetek. Persze ehhez minden síkon fontos lépéseket tenni.

„Az életben fontos megőrizni az egyensúlyt. Mert az ember, aki túl sokat akar, kockára teszi, hogy mindent elveszít, viszont aki túl keveset akar az élettől, az talán nem is kap semmit.”
hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

19 − 11 =

hirdetés