Libaláb. Gyorsan elkészíthető finom túrós aprósütemény

Ez a túrós aprósütemény minimális cukrot tartalmaz, nevét a formája után kapta: a kinyújtott, 6-7 centi átmérőjű pogácsaszaggatóval kiszúrt tésztát négyrét kell hajtogatni, ami így libalábra hasonlít. Gyorsan összeállítható, és hamar megsül. A begyúrt tészta fóliába csomagolva napokig tárolható a hűtőben, bármikor kisüthető.

Hozzávalók kb. 20 darabhoz

250 g túró villával áttörve

65 g hideg vaj

165 g liszt

1/2 tk szódabikarbóna

1 egész tojás

kristálycukor vaníliás cukorral keverve (aki cukormentesen készítené, használhat xilitet és vanília őrleményt)

szilva- vagy baracklekvár (elhagyható)

Elkészítés

Az áttört túrót keverjük össze a lereszelt hideg vajjal. Morzsoljuk össze, majd adjuk hozzá a szódabikarbónával kevert lisztet, végül a tojást és alaposan gyúrjuk össze.

A tésztát tegyük legalább fél órára a hűtőbe.

Enyhén lisztezett felületen nyújtsuk kb. fél centisre, majd egy nagyobb pogácsaszaggatóval szúrjuk ki. 

Egy tálkába tegyük az összekevert cukrot-vaníliáscukrot (vagy xilitet és a vaníliaőrleményt) és a korongok mindkét oldalát forgassuk bele. 

Hajtsuk félbe, nyomkodjuk össze, majd hajtsuk félbe ismét és forgassuk mindkét oldalát a cukorba.

Ha lekvárosan készítenénk, a korongokat, hajtogatás előtt kenjük meg hajszálvékonyan a lekvárral, és ezután hajtsuk félbe.

A libalábakat sorakoztassuk sütőpapírral bélelt tepsire és 180-as hőfokon süssük meg. Sütési idő: 10-15 perc.

Van, aki egészen világosra süti, a miénk aranybarna színt kapott. Szőlőcukorral hintettük meg.

 

A receptet Gallov Andreától kaptuk, gasztroblogja: Sherpa konyhája

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

négy × három =

hirdetés