Libaláb. Gyorsan elkészíthető finom túrós aprósütemény
Ez a túrós aprósütemény minimális cukrot tartalmaz, nevét a formája után kapta: a kinyújtott, 6-7 centi átmérőjű pogácsaszaggatóval kiszúrt tésztát négyrét kell hajtogatni, ami így libalábra hasonlít. Gyorsan összeállítható, és hamar megsül. A begyúrt tészta fóliába csomagolva napokig tárolható a hűtőben, bármikor kisüthető.
Hozzávalók kb. 20 darabhoz
250 g túró villával áttörve
65 g hideg vaj
165 g liszt
1/2 tk szódabikarbóna
1 egész tojás
kristálycukor vaníliás cukorral keverve (aki cukormentesen készítené, használhat xilitet és vanília őrleményt)
szilva- vagy baracklekvár (elhagyható)
Elkészítés
Az áttört túrót keverjük össze a lereszelt hideg vajjal. Morzsoljuk össze, majd adjuk hozzá a szódabikarbónával kevert lisztet, végül a tojást és alaposan gyúrjuk össze.
A tésztát tegyük legalább fél órára a hűtőbe.
Enyhén lisztezett felületen nyújtsuk kb. fél centisre, majd egy nagyobb pogácsaszaggatóval szúrjuk ki.
Egy tálkába tegyük az összekevert cukrot-vaníliáscukrot (vagy xilitet és a vaníliaőrleményt) és a korongok mindkét oldalát forgassuk bele.
Hajtsuk félbe, nyomkodjuk össze, majd hajtsuk félbe ismét és forgassuk mindkét oldalát a cukorba.
Ha lekvárosan készítenénk, a korongokat, hajtogatás előtt kenjük meg hajszálvékonyan a lekvárral, és ezután hajtsuk félbe.
A libalábakat sorakoztassuk sütőpapírral bélelt tepsire és 180-as hőfokon süssük meg. Sütési idő: 10-15 perc.
Van, aki egészen világosra süti, a miénk aranybarna színt kapott. Szőlőcukorral hintettük meg.
A receptet Gallov Andreától kaptuk, gasztroblogja: Sherpa konyhája
Omlós túrós – ezt is ajánljuk >>
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.