Lilaakác, te csodás! A 8-10 méter magasra növő kúszócserje fává is nevelhető

Tavasztól kezd teljes szépségében pompázni a lilaakác vagy kékakác (Wisteria sinensis). A gyönyörű fás szárú évelő növény virágai áprilistól június elejéig, 20–30 cm hosszú, lecsüngő fürtökben nyílnak. Létezik fehér, rózsaszín, bíbor színű fajta is.

Futónövényként találkozunk vele a leggyakrabban; pergolára, rácsra, lugasra futtatva is nagyon mutatós, de erős tartóoszlop mellett, megfelelő metszéssel fává is nevelhető, alácsüngő, illatos virágaival a kert éke lehet. 

Romantikus, lenyűgöző látvány a ház falán (szabadon) terjeszkedő növény is, de figyelni kell arra, hogy a hajtások ne gyengítsék a falat (bekúszhatnak repedésekbe, résekbe).

Fotó: M. M.

A lilaakác hosszú élettartamú, szívós növény, ha megfelelő helyen él, 10 méteresre is megnőhet. A meleg, napos fekvést kedveli, de arra figyelni kell, hogy a talaj ne száradjon ki túlzottan alatta. A semleges vagy a kissé savas föld a legideálisabb számára. Dugványozással érdemes telepíteni, így hamarabb hoz virágot. A fiatal növények kaphatnak műtrágyát, de a kifejlett növényeknél ez elhagyható, amennyiben a növény tavasszal kibontja a virágait. Ha nem virágzik, célszerű magas kálium és foszfor tartalmú műtrágyával elősegíteni a virágzását. A magas nitrogén tartalmú műtrágyát célszerű mellőzni ilyenkor.

A lilaakác erőteljes kúszócserje, ennek megfelelően a rendszeres metszésére gondot kell fordítani, különben egyre nehezebb lesz kordában tartani. Évente akár 1-3 métert is nőhet. Metszéshez a kora tavaszi és késő őszi időszak a legmegfelelőbb. 

A lilaakác Kínában őshonos, Európába és Észak-Amerikába az 1800-as évek elején jutott el. Sokak számára lehet ismerős a Lila Akác köz (Wisteria Lane) a Született feleségek c. amerikai filmsorozatból. Kitalált utcanév, a film fő helyszíne.

 

Fotó: Pixabay (ahol nincs külön jelölve)

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

2 × 3 =

hirdetés