Lilahagymás pogácsa
Szerintünk kihagyhatatlan.
Hozzávalók
50 dkg sima liszt, 25 dkg tea vaj, 1 evőkanál só, 1 tojás + 1 a kenéshez, 1/2 dl tej, 1 nagydobozos (375 g) tejföl fele, 2.5 g élesztő (1 élesztő fele), vaj vagy zsír, 2-3 kisebb vagy 1 nagyobb lilahagyma
Elkészítés
A tejet meglangyosítjuk, beletesszük a cukrot, majd az élesztőt. (Az élesztő mindig szobahőmérsékletű legyen, elég 1 kávéskanál cukor a felfuttatáshoz.) Nagyjából 10 percig várjunk.
A vajat elmorzsoljuk a liszttel, majd hozzáadjuk a sót. Kis mélyedést alakítunk ki középen, s ebbe tesszük a tejfölt, a tojást, a felfuttatott élesztőt. Összegyúrjuk a tésztát, majd fóliába vagy nejlonzacskóba tesszük, s hűtőben pihentetjük 2 órán át.
Közben a vajat vagy a zsírt egy lábasban felolvasztjuk (Erika disznózsírt használ) és a fél karikára szeletelt lilahagymát lassú tűzön megfonnyasztjuk. Langyosra hűtjük.
A tésztát a lisztezett deszkán vékonyra nyújtjuk, majd a hagyma 3/4 részét rásimítjuk. Jöhet a hajtogatás! A tészta felső harmadát a középső harmadra hajtjuk, majd az alsó harmadot ennek a tetejére. A maradék hagymát ekkor simítjuk a tésztára.
Mindkét oldalról behajtjuk a tésztát a közepéig, majd kettéhajtjuk. Hűvös helyen hagyjuk pihenni legalább fél-egy órán át.
Ujjnyi vastagra nyújtjuk, majd pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. Sütőpapírral bélelt tepsire ültetjük, és hagyjuk még kelni 30 percig. Ezalatt előmelegítjük a sütőt 200 fokra. Mielőtt sütnénk, a pogácsákat kenjük meg 1 felvert tojással (a tojásba tehetünk egy csipet sót, a sótól szép fényes lesz.) 10-12 perc alatt megsül – kivehetjük a sütőből, ha szép pirospozsgás a teteje.
– Másnap is isteni, hogy harmadnap milyen, nem tudni, mert addigra soha nem maradt belőle – mondja Erika. A pogácsa lilahagyma nélkül is elkészíthető és finom.
Recept: Árvai Erika, Erika süteményei
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.