Linzerkoszorú baracklekvárral, pirított dióval
Klasszikus omlós linzertészta, melyet a tetejére szórt apróra vágott pirított dió tesz még ízletesebbé. A legjobb, ha a sütemény legalább egy napig pihen, s a lekvártól megpuhul.
Hozzávalók
500 g finomliszt
250 g hideg teavaj
150 g porcukor
1 db tojás
100 g tejföl
1 mokkáskanál szódabikarbóna
pici só
1-2 marék késsel apróra vágott dió
1 db tojásfehérje
sárgabarack lekvár
Elkészítés
A diót késsel daraboljuk apróra.
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra, a tepsikre terítsünk sütőpapírt.
A lisztet szitáljuk meg, adjuk hozzá a porcukrot, a sót, a szódabikarbónát. Keverjük össze – kézzel -, majd adjuk hozzá az apró darabokra vágott vajat. Morzsoljuk össze a vajat a liszttel, majd adjuk hozzá a tejfölt és a tojást. Gyúrjuk össze alaposan.
A cipót felezzük meg. Mindkettőt nyújtsuk ki nagyjából 4-5 milliméteresre, az egyikből linzer kiszúróval szaggassuk ki a sütemény alját, a másikból pedig a lyukas tetejét.
A linzer tetejét kenjük meg tojásfehérjével és fordítsuk be a dióba. Mehet a sütőbe!
Süssük világosbarnára, 8-10 perc alatt.
A kihűlt sütiket, sűrű, de nem darabos baracklekvárral ragasszuk össze.
Fotók, recept: Molnár Ágnes Szeretetrehangoltan
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.