Lisztmentes máktorta
Nagyon finom máktorta tejszínes mascarponés krémmel, lágy meggyel ízesítve. Lisztmentes recept Árvai Erikától.
Hozzávalók a tésztához
200 g tojásfehérje
200 g cukor
200 g mák
50 g keményitő
100 g reszelt alma
1 citrom reszelt héja
Hozzávalók a krémhez
25 dkg mascarpone
2,5 dl tejszín
1 csomag zselatin fix
8 dkg porcukor
Tetejére
1 üveg meggybefőtt vagy mirelit meggy
keményitő
Elkészítés
A tojások fehérjét a cukorral verjük habbá, majd óvatosan forgassuk bele a mákot, a keményítőt, a reszelt almát, a citromhéjat.
Három tésztalapot készítsünk: kb. 22 centis átmérőjű vajjal megkent (vagy sütőpapírral bélelt), lisztezett tortaformában a masszát 3 egyenlő arányban elosztva süssük meg 180-as hőfokon. Sütési idő 15-20 perc.
Készítsük el a krémet! A mascarpone szobahőmérsékletű legyen!
A tejszínt verjük fel a porcukorral, a zselatin fix-szel, majd keverjük hozzá finom mozdulatokkal a mascarponét.
A befőtt meggyet forraljuk fel kb. 2 evőkanál keményítővel. Ha nagyon sűrű lenne, kevés vizet tegyünk hozzá. Hagyjuk teljesen kihűlni.
Ha mirelit meggyet használunk: a meggyet forraljuk össze, tetszés szerint édesítsük, fahéjjal, gyömbérrel, szegfűszeggel fűszerezzük, adjunk hozzá keményítőt. Hagyjuk teljesen kihűlni felhasználás előtt.
A kisült, kihűlt tésztalapokat kenjük meg a tejszínes krémel, majd borítsuk be a meggyel.
Fotó, recept: Árvai Erika, Erika süteményei
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.