Logopédiai gyakorlatok ovisoknak – Beszédfejlesztő feladatok otthonra 2.

Az óvoda utolsó évében minden intézményben sor kerül az iskolaérettségi vizsgálatra. A vizsgálat részét képezi – több más mellett – a logopédiai szűrés, a nyelvi készségek felmérése. (Nézik emellett a gyermek mozgásfejlettségét, szociális érettségét, logikai képességeit is.) Általánosságban elmondható, hogy minden csoportban akadnak gyerekek, akiket logopédiai foglalkozás keretében fejleszteni szükséges, általában azért, mert bizonyos hangzókat nem tudnak tisztán kiejteni vagy rosszul artikulálnak. Segíthetjük a gyermek fejlődését, a logopédus munkáját! Érdemes otthon is beiktatni néhány feladatot – ehhez nyújt segítséget az alábbi összeállítás.

Az összeállítás 1. része itt látható >>

Hangvonat – készítsünk feladatlapokat!

Odahaza is készíthetünk fejlesztő-játékos feladatlapokat, kézi rajzzal. A feladat lényege, hogy a gyermek az adott hangzót – betűt – pontosan tudja azonosítani hallás alapján. Rajzoljunk olyan dolgokat, melyekben s, sz, r, c, cs, z, zs stb. hangzó szerepel, külön feladatlapot készítsünk mindegyikhez. Olyan szavakat keressünk (rajzoljunk), melyekben az adott hangzó csak egyszer szerepel.

Feladat ovisoknak

Nevezd meg, mit látsz a képen!

Színes ceruzával vagy filctollal jelöld, hol hallod a keresett (s, sz, r, c, cs, zs stb.) hangot! Hallhatod a szó elején, a szó közepén vagy a szó végén.

Könyvajánló

Beszédfejlesztő versek

Bartos Erika: Hógolyó c. kötetében remek versek találhatók; az Alexandra Könyvkiadó gondozásában 2013-ban megjelent verseskötetet fejlesztő pedagógusok, gyógypedagógus-logopédusok otthoni logopédiai gyakorlatokhoz is ajánlják. Kérjük meg a gyerkőcöt, hogy a verssorokat ismételje utánunk. A kötetből a Susogó c. verset ismertetjük. Ezzel a versikével az s, sz, z, cs, c hangzók kiejtését csiszolhatjuk a gyerekekkel közösen.

Sziszeg a kígyó,

susog a sás,

szárnyal a szarka,

zizeg a nád.

 

Szökik a szellő,

süvít a szél,

zuhog a zápor,

szeles a tél.

 

Szalad a szekér,

zsenge a zab,

csörren a csengő,

csöpög a csap.

 

Szökken a szöcske,

sodor az ár,

csobban a csermely

csúszik a sár.

 

Cirmos a cica,

csíkos a sál,

cuppan a csizma,

csendes a táj.

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

három × 2 =

hirdetés