Lokma, a törökök szirupos fánkja

Igencsak meglepődtünk azon, hogy húszféle fánkrecept található a magazinunkon, köztük a csehek, a spanyolok, a franciák, az olaszok kedvencei, de az ismertebb változatok is, mint a csöröge-, szalagos-, amerikai-, túró és burgonyafánk receptje. A török szirupos fánknak is helye van a felhozatalban.

Hozzávalók

Tésztához

25 dkg liszt

1 egész tojás

1 kávéskanál cukor

kb. 1,5 dl langyos víz

1 teáskanál szárított élesztő

csipetnyi só

Sziruphoz

3 dl víz

30 dkg cukor

3 ek citromlé

olaj a sütéshez

Elkészítés

Érdemes a cukorsziruppal kezdeni. A sziruphoz a hozzávalókat egy magas falú, kisebb fazékban forrald 5-6 percig, majd tedd félre.

Jöhet a fánk! A lisztet szitáld keverőtálba, add hozzá a sót, a cukrot az élesztőt, a tojást, majd apránként a vizet. Alaposan dolgod össze, galuskaállagú, lágy tésztát kell kapnod. Hagy a tésztát szobahőmérsékleten kelni kb. egy órán át sütés előtt.

Egy lábasban hevíts olajat, a tésztából pedig nedves kézzel vagy olajozott evőkanál segítségével formálj kis gombócokat, majd tedd a forró olajba. 

A sütésnél ügyelj arra, hogy a fánkok nehogy megégjenek, elég gyorsan kisülnek.

Az aranybarnára sült, lecsepegtetett fánkokat áztasd 1-2 percig a cukorszirupban.

A fánkokat megszórhatod durvára vágott dióval, pisztáciával vagy szeletelt mandulával.

 

Nyitókép: pixahive.com

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

nyolc − 7 =

hirdetés