Élj a fában! 12 elbűvölő lombház a nagyvilágból

hirdetés

A terhességem egy részét fekve kellett töltenem. Egy Pest megyei kis településen laktunk és a szoba ablakából, abból a szögből, ahogy feküdtem, pont e község legmagasabb nyírfájára lehetett látni. Gyönyörű lombkoronája volt, a nyitott ablakon át hallottam a leveleinek pergését, és nagyon szerettem nézni is, ahogyan a gyenge szél mozgatta ezt a hullámzó zöld tömeget. Akkor ez sokat segített, hogy megnyugodjak. Így már értem, miért olyan

különleges érzés a lombokban lakni, a madarak közelében, amikor egyszerűen megváltozik a nézőpont, és az erkélyen karnyújtásnyira vannak a levelek: a legtöbb ilyen ház egyszerre búvóhely és nyílt tér.

A lombházak a természettel való különleges kapcsolatra adnak lehetőséget, nem csoda, hogy az építészek igazán nagyot alkotnak, amikor egy ilyen épület tervezésébe fognak. Reagálnak a környezetre, játszanak a térrel, nagyobbnak tűnik a szabadság felfelé és lefelé, illetve a természet beengedésére. Ezek a házak jellemzően teli vannak üvegfelülettel és kilépési lehetőséggel, kevésbé tartják a határokat a külvilágtól. A szakemberek által készített lombház egyébként nem ártalmas az annak otthont adó fára nézve.

Lombházak innen-onnan

HP Treehouse. Tervező: MMP Architects

A HP Treehouse Ausztráliában egy komplett családi ház – a legtöbb lombház inkább egy hotelszoba -, a hálószobából egy olyan sziklafalra nyílik kilátás, ahonnan az esős évszakban vízesés hullik alá. 

Tervezte: Peter Eising és Lucy Gauntlett

Biztosan el lehet lazulni Új-Zélandon ebben az étteremben. 

Szabad Lélekgömb. Tervezte: Tom Chudleigh

A Kanadában, Vancouver szigetén található a Free Spirit Spheres (szabad fordításban: Szabad Lélekgömbök) nevű hotel, ahol ilyen építményekben lehet megszállni. 

Tükörház. Tervezte: Tham és Videgard Hansson

A híres Tükörház a svéd Tree Hotelben. 

Tervezte: Inrednings Gruppe

Szintén ikonikus darab, szintén Svédországban, egy hatalmas fészek a fák közé illesztve, belülről impozáns szálláshely. 

Tervező: Inrednings Gruppe

Az előző alkotóktól egy geg, a sci-fi rajongóknak ideális, nekünk a Star Wars jutott eszünkbe róla, amiben gond nélkül keveredik természet és modern technológia. 

Tervező: Phyllis Richardson

A kínai lámpásokat utánozza ez a ház Kanadában azért, hogy csak egy vékony fal legyen az ember és a fák között. A tervező szándéka szerint az az ember, aki a padlóján menedéket lel, érezheti a szellő mozgását, és ez visszaviszi a gyerekkorába. 

Tervezte: Joel Allen

Tojás alakú HemLoft lombház Kanadában, amit egy fiatal szoftverfejlesztő épített saját kezűleg. 

Tervező: Andreas Wenning

A Djuren lombház Németországban.

A Microsoft lombháza

A Microsoft lombházában a többihez képest nincs semmi különleges, ez esetben a szándékot értékeljük nagyon: a lombházak általában pihenésre, kikapcsolódásra készülnek, különleges gondolat munkakörnyezetként való használatuk. A cég úgy hiszi, a természet segíti a munkavállalók kreativitását, a koncentrálást, jó közérzetet biztosít, illetve csökkenti a stresszt.

Ebben a francia hotelben sincs semmi eget rengető dizájn, csak egy egyszerűen nagyon kedves, egyedi hangulatú faházakból áll Párizs közelében, Bois de Landryben. A tetejük az erdei manók kalapjára emlékeztet.

Tervezte: Terunobu Fujimori

És végül egy személyes kedvenc: a japánok mesterien képesek ötvözni és összehangolni a minimalizmust és a természetet: egy egyszerű, modern épület az extrém látványos térben. 

 

A természet erejével | Peter Vetsch svájci építész fenomenális földházai

hirdetés

Fehérváry Krisztina

Újságíró

Tizenhét éve dolgozom újságíróként és szerkesztőként, sokáig kulturális vonalon is tevékenykedtem, aztán megtaláltak az ökológiával, megújuló energiával, fenntartható technológiával kapcsolatos témák: ebben igazán megtaláltam önmagam, emberként, újságíróként is - a szakmai elismerések is így értek el. Elsősorban a környezettudatosság érdekel, ezt a kérdéskört olyan szempontból érdemes megközelíteni, amely a hétköznapi embert a leginkább érdekelheti: inkább a gyakorlat, mint az elmélet oldaláról, inkább a megvalósult, működő projekteket ismertetve, mint a távoli jövőbe vesző álmokat. Szeretem bemutatni az embereket, akik megalkotják vagy alkalmazzák az alternatív módszereket, ezenkívül szívesen foglalkozom a közösségeket teremtő, illetve erősítő mozgalmakkal, mint amilyenek a nagyvárosi közösségi kertek vagy a közösségi mezőgazdálkodás... Megtépázott az élet; mindig azt igyekszem átadni, hogy - bármilyen közhelyes is - a szeretet a legfontosabb. Ha azokkal lehetsz, akik szeretnek és akiket szeretsz. És ha erre figyelsz, örülni fogsz a kávénak reggel, az éppen következő évszak jeleinek az utcán, egy mosolynak egy idegentől, az alvó kisgyerekednek vagy annak, hogy jól áll a hajad reggel és nem kell beszárítani… Az élet szép. Tényleg.

A www.eletszepitok.hu weboldal bárminemű tartalma a
Creative Commons Nevezd meg! – Ne add el! – Így add tovább! 2.5 Magyarország Licenc feltételeinek megfelelően használható fel.
Még nincs hozzászólás

Válaszolj!

Az e-mail cím nem lesz nyilvános.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

hirdetés

hirdetés