12 elbűvölő lombház a nagyvilágból

A terhességem egy részét fekve kellett töltenem. Egy Pest megyei kis településen laktunk és a szoba ablakából, abból a szögből, ahogy feküdtem, pont e község legmagasabb nyírfájára lehetett látni. Gyönyörű lombkoronája volt, a nyitott ablakon át hallottam a leveleinek pergését, és nagyon szerettem nézni is, ahogyan a gyenge szél mozgatta ezt a hullámzó zöld tömeget. Akkor ez sokat segített, hogy megnyugodjak. Így már értem, miért olyan

különleges érzés a lombokban lakni, a madarak közelében, amikor egyszerűen megváltozik a nézőpont, és az erkélyen karnyújtásnyira vannak a levelek: a legtöbb ilyen ház egyszerre búvóhely és nyílt tér.

A lombházak a természettel való különleges kapcsolatra adnak lehetőséget, nem csoda, hogy az építészek igazán nagyot alkotnak, amikor egy ilyen épület tervezésébe fognak. Reagálnak a környezetre, játszanak a térrel, nagyobbnak tűnik a szabadság felfelé és lefelé, illetve a természet beengedésére. Ezek a házak jellemzően teli vannak üvegfelülettel és kilépési lehetőséggel, kevésbé tartják a határokat a külvilágtól. A szakemberek által készített lombház egyébként nem ártalmas az annak otthont adó fára nézve.

Lombházak innen-onnan

HP Treehouse. Tervező: MMP Architects

A HP Treehouse Ausztráliában egy komplett családi ház – a legtöbb lombház inkább egy hotelszoba -, a hálószobából egy olyan sziklafalra nyílik kilátás, ahonnan az esős évszakban vízesés hullik alá. 

Tervezte: Peter Eising és Lucy Gauntlett

Biztosan el lehet lazulni Új-Zélandon ebben az étteremben. 

Szabad Lélekgömb. Tervezte: Tom Chudleigh

A Kanadában, Vancouver szigetén található a Free Spirit Spheres (szabad fordításban: Szabad Lélekgömbök) nevű hotel, ahol ilyen építményekben lehet megszállni. 

Tükörház. Tervezte: Tham és Videgard Hansson

A híres Tükörház a svéd Tree Hotelben. 

Tervezte: Inrednings Gruppe

Szintén ikonikus darab, szintén Svédországban, egy hatalmas fészek a fák közé illesztve, belülről impozáns szálláshely. 

Tervező: Inrednings Gruppe

Az előző alkotóktól egy geg, a sci-fi rajongóknak ideális, nekünk a Star Wars jutott eszünkbe róla, amiben gond nélkül keveredik természet és modern technológia. 

Tervező: Phyllis Richardson

A kínai lámpásokat utánozza ez a ház Kanadában azért, hogy csak egy vékony fal legyen az ember és a fák között. A tervező szándéka szerint az az ember, aki a padlóján menedéket lel, érezheti a szellő mozgását, és ez visszaviszi a gyerekkorába. 

Tervezte: Joel Allen

Tojás alakú HemLoft lombház Kanadában, amit egy fiatal szoftverfejlesztő épített saját kezűleg. 

Tervező: Andreas Wenning

A Djuren lombház Németországban.

A Microsoft lombháza

A Microsoft lombházában a többihez képest nincs semmi különleges, ez esetben a szándékot értékeljük nagyon: a lombházak általában pihenésre, kikapcsolódásra készülnek, különleges gondolat munkakörnyezetként való használatuk. A cég úgy hiszi, a természet segíti a munkavállalók kreativitását, a koncentrálást, jó közérzetet biztosít, illetve csökkenti a stresszt.

Ebben a francia hotelben sincs semmi eget rengető dizájn, csak egy egyszerűen nagyon kedves, egyedi hangulatú faházakból áll Párizs közelében, Bois de Landryben. A tetejük az erdei manók kalapjára emlékeztet.

Tervezte: Terunobu Fujimori

És végül egy személyes kedvenc: a japánok mesterien képesek ötvözni és összehangolni a minimalizmust és a természetet: egy egyszerű, modern épület az extrém látványos térben. 

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

tizennyolc − 9 =

hirdetés