Lórika kalandjai. Okos mesekönyv szórakoztató, informatív weboldallal

Lórika kalandjai címmel különleges mesekönyv jelent meg a közelmúltban. A kötet a környezet- és állatvédelemre helyezi a hangsúlyt, hozzájárulva ezzel a gyermekek környezeti neveléséhez. A könyvhöz tartozik egy ismeretterjesztő-oktató honlap is, amely hozzásegíti a gyermekeket a történetben szereplő állatok alaposabb megismeréséhez. A www.lorika.hu holnapon videók, továbbá ingyenesen letölthető feladatlapok is találhatók, utóbbiakat elsősorban pedagógusoknak ajánlják.

Lórika, a kis aranyosarcú kakadu, született nyelvzseni. Különleges papagáj, aki nemcsak malájul, angolul vagy magyarul ért és beszél, hanem természetesen az állatok nyelvén is. Így tud tolmácsolni kis gazdája, Peti és Csodaerdő állatai között.

A tartalomból

lorika

A kötet névadója, Lórika, egy aranyos­arcú kis kakadu, vagy kis sárga­bóbitás kakadu, de nevezik narancs­bóbitás kakadunak is. A latin neve szerint ő a Cacatua sulphurea ­ (Így ejtsd.: kakatua szulfurea citrino­krisztáta). A papagájfélék rendjéhez, azon belül is a kakadu­félék családjához tartozik

De mitől félhet egy kúszókenguru?

Sikerül-e kiszabadítani az orvvadászok csapdájába esett tigrist?

Mivel válthatjuk ki magunkat a szobafogságból?

Ki lesz a leggyorsabb futó?

Hogyan énekelnek a sziamangok?

Milyen a valódi szépség?

Sikerül-e megmenteni az erdőt?

Túljárhat a ravasz kancsil a maláj cibetmacska eszén?

Milyen lehet a Föld legnagyobb világa?

Lórika a könyv 17 meséje során érdekes állatokkal találkozik, sokat tanul hűségről és barátságról, segítségnyújtásról és összefogásról, szépségről és hazugságról, szeretetről és családról, félelemről és bátorságról. A csodálatos szépségű Indonéziában végül – Petivel együtt – rátalál az igazi kincsre.

– Gyermekünk a legféltettebb kincsünk. Szeretnénk minden rossztól megóvni, de azt is szeretnénk, ha megtapasztalhatná a világot valódiságában, ha felvértezve állna a különféle próbatételek elé. Ha fontosabbnak tartaná a belső értékeket, mint a külsőségeket. Ha mindig inkább az erényeire volna büszke, sem mint a hiányosságai miatt szomorkodna. Szeretnénk, ha sosem kellene félnie, de talán meg kellene tanulnia legyőzni a félelmeit. Szeretnénk, ha életre szóló barátságokat kötne, ha minden körülmények között bátran és egyenesen vállalná a tettei következményeit, ha becsületes, de találékony lenne. Szeretnénk, ha kiegyensúlyozott, jószívű, bátor kis embereket nevelnénk. Ezek a gondolatok a Lórika kalandjai című mesekönyvem alappillérei. Ezekre építettem egy kisfiú és egy papagáj főszereplésével a történetem, ami néhol fabula, azaz állatmese, s szereplői az emberi tulajdonságok és érzelmek teljes tárházával rendelkező állatok. Peti, a főhős, Lórika kis gazdája szeretetteljes családi légkörben él, mégis el-elszaladgál otthonról, s különleges játszóterén, egy indonéziai dzsungelben izgalmas kalandokban vesz részt – fogalmaz a szerző, Drajkó-Sárosi Kinga. A könyv történetének alakulását egyéves tudományos kutatómunka kísérte végig.

A mesekönyv kiemelt fontossággal kezeli a környezetvédelmet, ezen belül is a veszélyeztetett állatfajok védelmét, a toleranciát, a segítségnyújtást, ami kiterjed a bajba jutott állatok megsegítésére éppúgy, mint a házimunkára. Felhívja a figyelmet a sportosság és a sportszerűség, a becsület, a hűség, a barátság, a szülői és testvéri szeretet fontosságára, foglalkozik a félelmek legyőzésével is. Beszél a gyerekeknek a búcsúzásról, az elválásról, a kistestvér születéséről.

Életszépítők vélemény

Lala egy szumátrai orangután, a Főemlősök rendjéből, az Emberfélék családjából, az Orangutánok neméből, tudományos nevén: „Pongo abelii” (Ejtsd: „Pongó abeli”).

Lala egy szumátrai orangután, a Főemlősök rendjéből, az Emberfélék családjából, az Orangutánok neméből

A könyv egyszerre tanít és szórakoztat; mesékbe ágyazva sok érdekes információval szolgál az állatok sajátosságairól, életmódjáról, a történetekbe szinte észrevétlenül építette be az állat- és környezetvédelmi adalékokat a szerző. A történet főhőse a nyolcéves Peti, aki Budapestről az Indiai-óceán egyik gyönyörű szigetére költözött a szüleivel. Orvos édesapját a hivatása szólította Indonéziába: betegeket gyógyít. Együtt fedezik fel a sziget állatait és növényvilágát; végül hazatérnek Magyarországra. Más földrajzi területről származó állatok is felbukkannak a történetekben, például csimpánz, orangután és háziállatok. A könyvhöz készült gazdag tematikájú weboldal tartalmai külön említést érdemelnek – jó példa arra, hogy az internet is nyújthat minőségi tartalmat, hasznos időtöltést a gyerekeknek.

KICSODA Ő? Mia egy házi­macska. Tudo­mányos nevén Felis silvestris catus (Így ejtsd: Felísz szilvesztrisz katusz.) Az a macska, akit mi is ismerünk házi­állatként. Mia cica a cirmos cicák közé tartozik, ők a leg­inkább javasol­tak otthoni tartásra. A régebbi rend­szertan szerint ő a közön­séges vagy európai házi­macska

Mia egy házi­macska. Tudo­mányos nevén Felis silvestris catus (Így ejtsd: Felísz szilvesztrisz katusz.) Az a macska, akit mi is ismerünk házi­állatként. Mia cica a cirmos cicák közé tartozik, ők a leg­inkább javasol­tak otthoni tartásra. A régebbi rend­szertan szerint ő a közön­séges vagy európai házi­macska

A kötet szerzője Drajkó-Sárosi Kinga író, magyar nyelv és irodalom szakos tanár. A kötet újszerű, fotórealisztikus illusztrációit Péterfi Krisztina és Drajkó Tibor készítette.

lorika_kalandjai

A mesekönyv a www.lorika.hu weboldalon rendelhető meg >>

Lórika kalandjai a Facebookon >>

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

2 × 2 =

hirdetés