Madártej házi készítésű diógrillázzsal

A madártej sokunk kedvence. Mivel nem igényel extra hozzávalókat, bármikor elkészíthető. Önmagában is fenséges, de a tetejére morzsolt házi készítésű diógrillázs teszi igazán izgalmassá.

Hozzávalók 4 személyre

1,2 l zsíros tej

6 tojás

1 vaníliarúd

5-6 evőkanál cukor 

1/2 citrom reszelt héja

1-2 csepp citrom

6 szem dió

3 ek cukor

2 ek glükózszirup

Fotók: B. Csánk Györgyi, Csak mert szeretem kreatív gasztroblog

Elkészítés

A tejet lábasba öntjük. A vaníliarudat félbevágjuk, kikaparjuk a magjait, majd a tejhez keverjük és felforraljuk. Mehet bele a reszelt citromhéj is. 

A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjéből kemény habot verünk, 1-2 csepp citromlé és 1 ek cukor hozzáadásával.

A tojássárgákat a cukorral fehéredésig habosítjuk.

A felforralt tejből néhány kanálnyit a cukros tojássárgához adunk, összekeverjük, majd az egészet a meleg tejhez adjuk, és összekeverjük. Lassú tűzön, folyamatosan kevergetve főzzük, amíg a sodó be nem sűrűsödik.

A fehérjékből vert habból evőkanálnyi nagyságú galuskákat szaggatunk és a kész sodóhoz adjuk. (Van, aki nem sodóban főzi ki a galuskákat, hanem forró vízben – én is így szoktam eljárni, ez is jó módszer.) Arra kell figyelni, hogy a főzött tojáshab egyben maradjon, ne töredezzen szét.

A madártejet tálalás előtt legalább 1-2 órán át hűtsük.

A tetejére morzsolt diógrillázst szórtam. Ez így készül: egy kis edénybe kanalazom a cukrot, hozzáadom a glükózt és lassú tűzön karamellizálom. Amikor elérte a szép borostyánszínt, beledobom a diókat, majd szilikonlapra borítom. Ha kihűlt (megdermedt) apróra töröm (kalapács vagy húsklopfoló segítségével).

Tálaláskor megszórom a tojáshabot a grillázzsal.

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

tizenkilenc − 10 =

hirdetés