Madártej házi készítésű diógrillázzsal
A madártej sokunk kedvence. Mivel nem igényel extra hozzávalókat, bármikor elkészíthető. Önmagában is fenséges, de a tetejére morzsolt házi készítésű diógrillázs teszi igazán izgalmassá.
Hozzávalók 4 személyre
1,2 l zsíros tej
6 tojás
1 vaníliarúd
5-6 evőkanál cukor
1/2 citrom reszelt héja
1-2 csepp citrom
6 szem dió
3 ek cukor
2 ek glükózszirup
Elkészítés
A tejet lábasba öntjük. A vaníliarudat félbevágjuk, kikaparjuk a magjait, majd a tejhez keverjük és felforraljuk. Mehet bele a reszelt citromhéj is.
A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjéből kemény habot verünk, 1-2 csepp citromlé és 1 ek cukor hozzáadásával.
A tojássárgákat a cukorral fehéredésig habosítjuk.
A felforralt tejből néhány kanálnyit a cukros tojássárgához adunk, összekeverjük, majd az egészet a meleg tejhez adjuk, és összekeverjük. Lassú tűzön, folyamatosan kevergetve főzzük, amíg a sodó be nem sűrűsödik.
A fehérjékből vert habból evőkanálnyi nagyságú galuskákat szaggatunk és a kész sodóhoz adjuk. (Van, aki nem sodóban főzi ki a galuskákat, hanem forró vízben – én is így szoktam eljárni, ez is jó módszer.) Arra kell figyelni, hogy a főzött tojáshab egyben maradjon, ne töredezzen szét.
A madártejet tálalás előtt legalább 1-2 órán át hűtsük.
A tetejére morzsolt diógrillázst szórtam. Ez így készül: egy kis edénybe kanalazom a cukrot, hozzáadom a glükózt és lassú tűzön karamellizálom. Amikor elérte a szép borostyánszínt, beledobom a diókat, majd szilikonlapra borítom. Ha kihűlt (megdermedt) apróra töröm (kalapács vagy húsklopfoló segítségével).
Tálaláskor megszórom a tojáshabot a grillázzsal.
Mindent szeretek ami kreatív, fontos számomra, hogy valamit alkossak. Foglalkoztam ólomüveggel, kisebb kerámiákkal, lakberendezéssel… Aztán hirtelen felindulásból létrehoztam a Csak mert szeretem gasztroblogot, mert a főzést is kreatív tevékenységnek tartom. A receptek, ételek megörökítése a fotózást is behozta az életembe, így sikerült egy újabb szenvedélyt felfedeznem magamnak.