Madártej, kicsit másként: epres-vaníliás pohárdesszert
Könnyű, látványos és nagyon ízletes pohárdesszert.
Hozzávalók
A krémhez
3 tojás
3 ek cukor (vagy édesítő)
1/2 vaníliarúd
6 dl tej
1 csapott evőkanál étkezési keményítő
Eperzseléhez
30 dkg friss eper
1-2 ek cukor v. édesítőszer
1/2 lime leve
2 bazsalikomlevél (elhagyható)
1,5 dl víz
2 ek piros növényi alapú tortazselé
Díszítéshez
ét- és fehércsokoládé (reszeljük le, forgácsként és reszelékként is mutatós)
3 dl habtejszín
pár szem friss eper
1-1 öntet epres balzsamecetkrém (házilag is elkészíthető). Ha nincs, friss eperszószt is használhatunk
bazsalikom- vagy mentalevél
Elkészítés
A tejet forraljuk fel a vaníliarúddal.
A tojásokat válasszuk szét; a fehérjét verjük kemény habbá, a sárgáját a cukorral keverjük habosra.
Kevés hideg tejjel keverjük össze a keményítőt.
A felforrt tejet apránként adagoljuk a habosra kevert tojássárgájához. Ha a tojássárgája langyosodik, egyben a többi tejhez önthetjük. Adjuk hozzá a tejben elkevert keményítőt is.
Lassú tűzön, folyamatosan kevergetve sűrítsük be. Vegyük le a tűzhelyről, és keverjük hozzá a tojáshabot. Habverőt használhatunk – nem baj, ha összetörik a felvert fehérje -, a hab a krémet fellazítja, és meg is fő.
Hagyjuk kihűlni, a vaníliarudat csak tálaláskor vegyük ki belőle.
Az epreket apróra kockázzuk fel. Tegyük egy kisebb fazékba, öntsük rá a vizet, adjuk hozzá a cukrot vagy az édesítőt. Pikánsabb íze lesz, ha pár bazsalikomlevelet is hozzáadunk. Facsarjuk bele a lime levét is. Forraljuk kb. 2 percig, majd adjunk hozzá 2 evőkanál piros tortazselét, és hagyjuk hűlni.
Üvegpoharakban szervírozzuk. A poharak aljára kanalazzunk az eperből. Tegyük a hűtőbe 10 percig, majd öntsük rá a kihűlt vaníliakrémet. Ismét tegyük a hűtőbe 15 percre, majd óvatosan osszuk el az epres réteget a krémek tetején. Így tegyük a hűtőbe.
A tejszínt verjük fel, majd kanalazzuk krém tetejére.
Végül locsoljuk meg epres balzsamecetkrémmel (vagy friss eperszósszal), csokireszelékkel vagy -forgáccsal, mentalevéllel díszítsük. Megszórhatjuk apróra vágott bazsalikomlevéllel is – jól illik hozzá.
Lehűtve tálaljuk.
Fotó, recept: B. Csánk Györgyi Csak mert szeretem – Kreatív gasztroblog
hirdetés ▼
hirdetés ▲
Epres receptek
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.