Madártej, kicsit másként: epres-vaníliás pohárdesszert

Könnyű, látványos és nagyon ízletes pohárdesszert.

Hozzávalók

A krémhez

3 tojás

3 ek cukor (vagy édesítő)

1/2 vaníliarúd

6 dl tej

1 csapott evőkanál étkezési keményítő

Eperzseléhez

30 dkg friss eper

1-2 ek cukor v. édesítőszer

1/2 lime leve

2 bazsalikomlevél (elhagyható)

1,5 dl víz

2 ek piros növényi alapú tortazselé

Díszítéshez

ét- és fehércsokoládé (reszeljük le, forgácsként és reszelékként is mutatós)

3 dl habtejszín

pár szem friss eper

1-1 öntet epres balzsamecetkrém (házilag is elkészíthető). Ha nincs, friss eperszószt is használhatunk

bazsalikom- vagy mentalevél

Elkészítés

eprespoharkrem2A tejet forraljuk fel a vaníliarúddal.

A tojásokat válasszuk szét; a fehérjét verjük kemény habbá, a sárgáját a cukorral keverjük habosra.

Kevés hideg tejjel keverjük össze a keményítőt.

A felforrt tejet apránként adagoljuk a habosra kevert tojássárgájához. Ha a tojássárgája langyosodik, egyben a többi tejhez önthetjük. Adjuk hozzá a tejben elkevert keményítőt is.

Lassú tűzön, folyamatosan kevergetve sűrítsük be. Vegyük le a tűzhelyről, és keverjük hozzá a tojáshabot. Habverőt használhatunk – nem baj, ha összetörik a felvert fehérje -, a hab a krémet fellazítja, és meg is fő.

Hagyjuk kihűlni, a vaníliarudat csak tálaláskor vegyük ki belőle.

Az epreket apróra kockázzuk fel. Tegyük egy kisebb fazékba, öntsük rá a vizet, adjuk hozzá a cukrot vagy az édesítőt. Pikánsabb íze lesz, ha pár bazsalikomlevelet is hozzáadunk. Facsarjuk bele a lime levét is. Forraljuk kb. 2 percig, majd adjunk hozzá 2 evőkanál piros tortazselét, és hagyjuk hűlni.

Üvegpoharakban szervírozzuk. A poharak aljára kanalazzunk az eperből. Tegyük a hűtőbe 10 percig, majd öntsük rá a kihűlt vaníliakrémet. Ismét tegyük a hűtőbe 15 percre, majd óvatosan osszuk el az epres réteget a krémek tetején. Így tegyük a hűtőbe.

A tejszínt verjük fel, majd kanalazzuk krém tetejére.

Végül locsoljuk meg epres balzsamecetkrémmel (vagy friss eperszósszal), csokireszelékkel vagy -forgáccsal, mentalevéllel díszítsük. Megszórhatjuk apróra vágott bazsalikomlevéllel is – jól illik hozzá.

Lehűtve tálaljuk.

Fotó, recept: B. Csánk Györgyi Csak mert szeretem – Kreatív gasztroblog

hirdetés 

hirdetés 

Epres receptek

Epres-túrós palacsinta sütőben sütve

Epres-túrós palacsinta sütőben sütve

Epres tiramisu tojásmentes krémmel

Epres tiramisu tojásmentes krémmel

Tepsiben sült palacsinta, eperrel

Tepsiben sült palacsinta, eperrel

Tejszínes-epres pohárdesszert házi piskótával

Tejszínes-epres pohárdesszert házi piskótával

Könnyű kevert: epres szelet

Könnyű kevert: epres szelet

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

kilenc − 3 =

hirdetés