Magabiztossá válni introvertáltként. Mit tehetsz?

Magabiztosnak lenni a legtöbbek fejében egyet jelent az extrovertált személyiséggel. Sok intro ezért kapásból azt hiszi, ők sohasem lehetnek ennek a tulajdonságnak a birtokában. Tévednek. Hogyan válhatnak magabiztosabbá az introvertáltak? Milyen módszerekkel fejleszthetik magukat ezen a téren?

Sokak abban a téves elképzelésben élnek, hogy magabiztosnak lenni egyenlő a nagyképűséggel és mások lenézésével, vagy azzal, hogy bárkivel képes vagy elcsevegni. De valójában magabiztosnak lenni azt jelenti, hogy ismerem magam, a gyengeségeimet éppen annyira jól, mint az erősségeimet. És ezeket nem félek megélni. Tudom, miben vagyok jó, abban próbálok fejlődni és kihozni, amit ki lehet. És azzal is tisztában vagyok, és talán mások előtt is felvállalom, hogy van, amihez nem értek. Ilyenkor pedig segítséget kérek. A magabiztos ember nem tud mindent, de azt igen, mikor kell másokra támaszkodnia.

Introvertáltként elsőre lehetetlennek tűnhet magabiztosságot szerezni, pedig egy kis odafigyeléssel, önismerettel és gyakorlással extrovertáltakat megszégyenítő személyiségekké válhatunk.

Tudd, hogy ki vagy!

Az egyik legalapvetőbb lépés, bármerre is akarunk haladni és fejlődni az életben, hogy ismerjük magunkat. Ha már tudod, hogy introvertált vagy, szuper. Most már van egy vázlatos képed arról, milyen vagy: kedveled a magányt, sokat gondolkodsz, mindenre van végtelen mennyiségű forgatókönyved és szívesen kifejezed magad valamilyen kreatív módon és így tovább. De ez nem elég, merülj még beljebb! Derítsd ki, mik azok a tulajdonságok, amelyekben valóban jó vagy. Attól, hogy az introvertáltak közé tartozol, még nem biztos hogy te vagy az újabb van Gogh vagy Hemingway. Viszont abban biztos vagyok, hogy van, amiben remekelsz. Keresd ezt meg! Ne az legyen az elsődleges szempontod, hogy meg lehet-e belőle élni! Csupán azért keresd, mert fontos neked és szereted csinálni. És azután csináld!

Ha van egy olyan terület – vagy akár több is – az életedben, amiben kimagaslóan teljesítesz, akkor az kellő magabiztosságot ad. Senki sem totál béna, valamihez mindenki ért. Ne engedd, hogy a társadalmi elvárások megbéklyózzanak! Attól, mert elméletben teszem azt a festészetből nem tudnál megélni, (hiszen ezt szajkózza mindenki, még az is, aki sohasem próbálta) még nem kell hátat fordítanod felé. Csináld, képezd magad és engedd, hadd vigyem, amerre vinni tud!

Ugyanez igaz a munkával kapcsolatban is. Ha tudod miben vagy erős, fejleszt azt a képességed és az eredményességedben is meg fog látszani. Nem kell tökéletesnek lenned, senki sem az. Ha remekül megértesz másokat, ha képes vagy olyan módon támogatni őket, amilyenre szükségük van és ezért bizalommal fordulnak hozzád, ha jó a szervezőkészséged, vagy bármid, akkor erre menj rá, és ne azon agyalj, hogy miben vagy gyenge!

Mondj nemet!

A magabiztosságunkat aligha növeli, ha mindent elvállalunk, amit nem kellene és mindenhol megjelenünk, ahol semmi keresnivalónk nincsen. Miért tennéd ki magad ilyen nyűgnek?
Persze minden egyes meghívást vagy kötelező megjelenést nem passzolhatsz, de olykor szerencsére megteheted, hogy rangsorolsz. Csak a nagy megfelelési kényszerben már elfelejtettük, hogy van választásunk. Gondold végig, hogy mennyire szükséges az adott eseményen ott lenned! Mit ad hozzád? Vagy épp pontosan, hogy elvesz? Felejtsd el, ki hív, kinek a kedvében kellene járnod! Nemet mondani még mindig macerásnak tűnik, mert azt éreztetik ilyenkor velünk, hogy faragatlanok vagyunk, de ez nem igaz. Jobb kihagyni egy eseményt és helyette töltődni, mint fogcsikorgatva várni egy sarokban, mikor léphetnénk már le. Aligha növeli a jó kapcsolatot másokkal, és az önbizalmunknak sem ad löketet.

Nem fog mindenki kedvelni

És ez jól is van így. Te sem vagy oda mindenkiért. Amikor nemet mondasz, akármilyen személyiség vagy, mások ezt zokon veszik. Akár kimutatják, akár nem, ez így van. Viszont nem a te dolgod, hogy mások ezt miképp kezelik. Te illedelmesen fogadod a meghívást és elmagyarázod, hogy most miért nem megy, akkor megtetted, ami tenned kellett. A reagálás már a másik félre tartozik. Az már az ő fejlődési folyamatának a része.

A magabiztosságunk kialakításának is fontos eleme, hogy észben tartsuk: nem fog mindenki kedvelni. Van aki szerint nem értünk valamihez –és lehet, hogy igaza van. Lesz, aki ott köt belénk, ahol csak tud és akar – szíve joga. Attól még mi tehetjük a dolgunkat a lehető leghatékonyabban, mert ismerjük, mi a valóság. És ez a kulcsszó, tudd az igazadat! Ennyi.

Testbeszéd

A nonverbális jelekkel rengeteg mindent üzenünk. Kimutatjuk vele nemtetszésünk, unalmunk vagy épp kitörni készülő örömünk. De nem csak mások számára bír jelentőséggel a testbeszédünk, hanem magunk felé is. Tudatossággal befolyásolhatjuk, hogyan érezzük magunkat. Amikor összefont karokkal és lábakkal ülsz, másnak azt üzened: meg ne próbálj a magányszférámba nyomulni! És ezzel az agyadat is arra ösztönzöd, hogy zárjon le és nem vagy hajlandó kipróbálni semmi újdonságot.
De, ha változtatsz ezen, akkor a testedben is változások mennek végbe. A tesztoszteronszint megemelkedik, ettől leszel magabiztosabb, a kortizolé, ami a stresszel növekszik ez esetben csökken. Így már az agyadnak is azt üzened, hogy ura vagy a helyzetnek.

De milyen pózokkal érhető mindez el?

Ha kihúzod magad, felveszed a szemkontaktust másokkal vagy csípőre tett kézzel állsz, akkor ezek mind olyan hatást keltenek másokban és benned is, amitől magabiztosabbnak érzed magad. Nem csoda, hogy gyakran ajánlják a Wonder Woman pózt. Próbáld ki, állj így egy percig! Ököl a csípőn, terpeszben a lábak, hát kihúzva, állak a magasban. Viccesnek tűnik, de kutatások mutatták ki, hogy ezek a trükkök emelik a magabiztosságot adó hormonok szintjét a testünkben.

Kérdezz olyat, ami érdekel!

Introvertáltak rémálma, hogy kérdést tegyenek fel idegenek előtt. És olykor az is megesik, hogy a régi ismerősök mellett is csak csendben üldögélünk. Nekünk persze ez jó, hiszen imádjuk a csendet. És ez a csend egyébként is csak kívülről tűnik annak, mert belül teljes a hangzavar és egy másik világban járunk. De ezt a körülöttünk lévők nem tudják, így olyan benyomást keltünk, miszerint képtelenek vagyunk társalogni másokkal. És, ha valamit sokat mondogatnak, azt elhiszed. Amíg meg nem kérdőjelezed az igazságtartalmát.

Nem szeretünk felesleges dolgokról csevegni, tény. Azt sem szeretjük, amikor az időről kell diskurálni. Ha esik, esik, nem fog elállni attól, hogy órákon át beszélünk róla. Ez is tény, viszont ettől még kezdeményezhetünk társalgást másokkal. Még idegenekkel is. Ó, egek!

Csupán meg kell tanulnunk, hogyan kezdjünk bele. Törd meg a jeget, legyél te aki először megszólal, így nem azt fogod érezni, hogy vallatnak, hanem azt, hogy uralod a helyzetet. A magabiztosságodnak hatalmas lendületet adhat. Mi, introvertáltak tudjuk, hogy egy ilyen csekélység is mekkora jelentőséggel bír.
Attól függően, mennyire ismered az illetőt, akivel beszélni készülsz, számos nyitómondattal fordulhatsz felé.

Amennyiben nem ismered, és egy rendezvényen vagy, tereld a szót arra, hogyan érzi magát, kit ismer. Ha látsz rajta valamit, ami megragadja a figyelmed, például egy tetoválás, piercing vagy egy egyedi ékszer, kérdezz rá! Mi a sztorija a tetoválásnak, honnan van az a különleges ékszer?

Ha ismerősökkel vagy, egy csipetnyit könnyebb a helyzet, hiszen róluk már tudsz egyet s mást. Érdeklődj a hobbijuk felől! Ha tudod, hogy nem szívesen beszélnek a munkájukról vagy valamilyen témáról, azt hanyagold, viszont, ami lázba hozza őket, az mehet. Mindenkinek van legalább egy olyan témája, amitől felcsillan a szeme és órákon át képes áradozni róla. A mély beszélgetések híveként, ezek nem kerülik el a figyelmed. Kérdezz olyat, amiről szívesen hallasz, és amit szeretnél, ha tőled is megkérdeznének!

Magabiztossá válni nem egyszerű feladat, hiszen annyi helyről próbálják belénk sulykolni, hogy nem vagyunk elég jók. És, ha az alaptermészetünk eltér a társadalmilag elvárttól akkor talán még nehezebb a dolgunk. De emlékezzünk rá, hogy nem vagyunk egyedül, mert ki így, ki úgy, de mindenki küzd az önbizalomhiánnyal. Csak míg egyesek tökélyre polírozott képeket osztogatnak az életükről a közösségi médiában, hátha elhitetik magukkal is, amit a külvilággal el akarnak, addig mások magukban tépelődnek.

A világ fele introvertált. Amikor azt érzed, hogy te sosem lehetsz magabiztos, és képtelen vagy fejlődni, jusson eszedbe, hogy talán, akit annyira félsz megszólítani, ő is hasonló eszmefuttatást játszik le épp magában.

 

Nyitókép: Ryanniel / Pexels

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

17 + tizenhét =

hirdetés