Karácsony. Hiány. Érzet. Akiknek azt kiabálja a szeretet ünnepe, hogy senkihez sem tartoznak

Pár nap múlva karácsony. Fáradt vagyok. A nyári pihenésnek nyoma sincs, a jövő éviről pedig azt érzem, sosem jön el. És mégis áldott vagyok és végtelenül szerencsés, mert ennél sokkal nagyobb gondom nincs. Megállok hát, és a magányosokra gondolok, akik arcába azt kiabálja a szeretet ünnepe, hogy senkihez sem tartoznak.

 

A boldogtalan családokra gondolok, ahol a Szenteste sem tesz csodát, és nem simítja békésre azt, ami az év 364 másik napján sem működött.

A megözvegyült anyára gondolok, aki nemrég temette el gyermekei apját, és most először kell végigcsinálnia a kicsikkel az ünnepet a családfő nélkül.

A vágyakozó anyára gondolok, aki siratja a legutolsó lombik eredménytelenségét, mert ez az év sem hozott neki kisbabát.

A bántalmazott anyára gondolok, aki egy szükségszállón húzza meg magát, és sír, mert a gyerekeinek már megvett ajándékot nem tudta magához venni, mikor menekültek.

Az édesapára gondolok, aki elvált felesége gyűlölködése miatt csak a két ünnep között, egy kopott délutánra láthatja a gyermekét.

Az asszonyra gondolok, aki az utolsó napjait morzsolgató férje mellett virraszt az onkológián.

Az alzheimeres idős nénire gondolok, aki gyermekei és emlékei nélkül tölti az estét egy idősek otthonában.

„Van a csoda… Karácsony csodája. Amire várunk. És ami teljesedik. De ez a csoda nem a színes szalagokkal átkötött dobozokban rejlik. Nem a feldíszített zöld fenyő alatt találod. Ezt a csodát másutt kell keresni, másutt lehet megtalálni. Ez a csoda a kedves szavakban, őszinte, szívből jövő kívánságokban, szerető érzésben érkezik. És kell ennél nagyobb ajándék? A következő háromszázhatvanöt napban ezek kísérnek, ezek adnak erőt. Nem a csomagokban lapuló tárgyak, hanem csakis ezek. Csak ezek… Ez a karácsony csodája.” Csitáry-Hock Tamás 

 

Nyitókép: Thomas Wolter, Pixabay

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

öt × 5 =

hirdetés