Óriási látványosság, mini Balatonnal. Magyarkert. Az ország legnagyobb épített botanikus kertje méretarányos domborzati és vízrajzi térkép

Van egy különleges hely Magyarországon (persze több is), amelyik nem harsány attrakciókkal, hangzatos szlogenekkel, neonfényben villogó jelzőtáblákkal akarja felhívni magára a figyelmet. Csendes és rejtőzködő – földúton lehet megközelíteni, csak célirányosan lehet odatalálni. Az, aki már ismeri, illetve már hallott róla és látni akarja, mindezek ellenére könnyen megtalálja Jakabszálláson. Gyermekbarát és természetközeli, nagy kiterjedésű sík felület ősfákkal, tanyaépülettel, állatsimogatóval, pancsolóval, büfével, lombos fákra eszkábált magaslesekkel, és zorbozni, azaz gömbözni is lehet. (Egy levegővel felfújt, óriási átlátszó gömb belsejében lebeghetnek a víz felszínén a vállalkozó szelleműek – a gyerekek kifejezetten imádják.)

A Magyarkert kellemes kikapcsolódást nyújt gyerekeknek, felnőtteknek egyaránt, tanösvénye pedig igazi kuriózum.

– A Magyarkert csapata számos verőfényes napsütést és vihart élt már át.
Megálmodtunk és létrehoztunk egy egyedülálló terepasztalt, amely 1:1000 méretarányban ábrázolja hazánkat. Hiszünk abban, hogy maradandót lehet alkotni. Hiszünk az őszinteségben, barátságban és közösség összetartó erejében. Hiszünk a természet csodáiban a fű zöldjében és az ég kékjében. Ha egy helyet szeretettel építenek, szeretetet sugároz. Ha egy helyet jó célokra használnak, másoknak is gyümölcsöt hoz – olvasható a Magyarkert weboldalán.

Ez Magyarország legnagyobb, 9,3 hektáros épített kertje, amely az ország vízrajzát és domborzatát mutatja be méretarányosan, csordogáló folyókkal, tavakkal. A terület egésze megközelítőleg 30 hektár. A kertben 1 méter 1 kilométernek felel meg, a vízrajzi területek 1:500, illetve 1:250 méretarányban valósultak meg – így látványosabbak -, a domborzati részek pedig csak néhány tíz centivel emelkednek ki a terepszintből, így kevésbé lennének figyelemfelkeltőek, ezért formára nyírt bokrokkal és cserjékkel jelölik a helyüket. 

A hatalmas kertben órákat lehet eltölteni, és csak így, elegendő időt rászánva érdemes felkeresni. 

A Magyarkert korábban tanya volt, idős tulajdonosa már kisgyerekként is itt élt. A tanyaépület megmaradt, időnként kinyitják a látogatók előtt – ott jártunkkor festmény kiállításnak adott helyet. 

– A Magyarkert teljes egészében magántulajdon, semmilyen állami uniós vagy önkormányzati támogatást nem kap – tudtuk meg a tulajdonostól. Mint említette: egy bukott uniós pályázat romjain vették át a területet, s önerőből próbálják vonzó turisztikai látványossággá fejleszteni. 

A képek 2017. június 3-án, a Magyarkert születésnapi rendezvényén készültek. A képek kattintással nyithatók meg nagyobb méretben

 

www.magyarkert.com

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

12 − három =

hirdetés