Magyarország tortája 2016-ban: Őrség zöld aranya őrségi tökmagolajjal és málnával. Íme, a recept!

hirdetés

hirdetés

A Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete tizedik alkalommal hirdette meg a „Magyarország Tortája” pályázatot az augusztus 20-i nemzeti ünnep alkalmából. A kezdeményezés évről évre egyre nagyobb népszerűségnek örvend, egyre több cukrászda verseng a címért, a nyertes tortát hatalmas érdeklődés kíséri. Új, kreatív ötleteket, főleg magyaros ízvilágú, az ünneppel, vagy Magyarországgal összefüggésbe hozható tortákat, recepteket várt az Ipartestület, melyek csak természetes és egészséges alapanyagokat tartalmazhatnak.

Idén 43 torta közül választotta ki a szakmai zsűri azt a süteményt, mely méltónak bizonyult a Magyarország Tortája címre, amely idén nem más, mint az Őrség Zöld Aranya, Szó Gellért salgótarjáni cukrász alkotása. A tehetséges fiatal cukrász megvédte címét, hiszen a tavalyi győztes tortát is ő készítette.

Őrség zöld aranya, őrségi tökmagolajjal és málnával

Recept

Pirított tökmag

200 g tökmag

A tökmagot egy sütőlemezre kiöntjük, majd 180 Celsius fokon 12 perc alatt megpörköljük. Figyeljünk rá, hogy a 12 perc alatt legalább háromszor mozgassuk át, hogy minden oldala megpiruljon.

Tökmag praliné

50 g cukor
18 g víz
75 g pirított, darált tökmag
25 g Őrségi tökmagolaj (eredeti receptben: Batha-Porta Kft. terméke)

A pirított tökmagot cutterbe, ha nincs cutter, akkor egy robotgépbe tesszük. A cukrot a vízzel 118 Celsius fokra felfőzzük. Közben a robotgépet elindítjuk. Mikor eléri a hőmérsékletet a cukorszirup
óvatosan a darált tökmagra öntjük, majd hagyjuk tovább, hogy eldolgozza a gép. Ha nincs cutterünk, akkor a végén még botmixerrel átmixeljük, majd hozzáadjuk az Őrségi tökmagolajat és még egyszer átturmixoljuk.

Ropogós réteg

125 g tökmagpraliné

70 g fehércsokoládé (eredeti receptben: Callebaut Velvet White)

30 g hántolt ostya (eredeti receptben: Cacao Barry)

A 70 g fehércsokoládét megolvasztjuk, majd hozzáadjuk a tökmagpralinét és botmixerrel átmixeljük. Ezután hozzáadjuk a hántolt ostyát majd spatulával óvatosan elkeverjük. Egy 22 cm-es tortakarikába kiöntjük és egyenletesen elkenjük. Ezután lefagyasztjuk.

Zselatinmassza

250 g víz

50 g tisztított zselatin 200 bloom

A vízhez hozzáadjuk a zselatint, majd felfőzzük annyira, hogy feloldódjon a zselatinporunk.

Málnazselé

200 g málna püré (eredeti receptben: Capfruit)

3 g NH pectin

30 g cukor

25 g zselatinmassza

A málnát elkezdjük főzni, majd 70 Celsius foknál hozzáadjuk a cukorral elkevert pectint és így főzzük tovább. Mikor elkezd forrni, onnantól kezdve még 1-2 percig lassan forrásponton tartjuk, majd
botmixerrel elturmixoljuk. A végén hozzáadjuk a zselatinmasszát és még egyszer átturmixoljuk. 22 cm-es tortakarikába kiöntjük, majd fagyasztjuk.

Tökmagos felvert

120 g egész tojás

96 g kristálycukor

32 g invert cukor

1 csipet só

48 g házi joghurt (eredeti receptben Cifra Tejtermékek)

72 g liszt

48 g mandulaliszt

3 g sütőpor

58 g Őrségi tökmagolaj*

Az első 4 összetevőt robotgépbe tesszük, majd elkezdjük habosítani. A liszteket és a sütőport összekeverjük. Amikor elkezd habosodni a tojásunk, hozzáöntjük a joghurtot. A végén a liszteket
spatulával belekeverjük a felvert tojásunkba, majd a végén hozzáadjuk a tökmagolajat. 24 cm-es tortakarikába öntjük, majd 160 Celsius fokon 20-25 percig sütjük.

Fehércsokoládés Bavarois mousse

200 g tejszín 35%-os

1 db vaníliarúd kikapart magja

40 g zselatinmassza

220 g fehércsokoládé

480 g felvert tejszín 35%-os

A tejszínt a vaníliarúddal és a zselatinmasszával felmelegítjük, megolvasztjuk félig a fehércsokoládét, és mikor felolvadt a zselatinmasszánk, hozzáöntjük a fehércsokoládéhoz és emulziót
készítünk. Hűtőben pihentetjük, miután elérte a 18 Celsius fokot, a felvert tejszínnel óvatosan elkeverjük.

Tökmagos glazing

50 g víz

100 g kristálycukor

100 g glükózszirup

66 g sűrített tej

40 g zselatinmassza

100 g fehércsokoládé

65 g Őrségi tökmagolaj

Az első 4 összetevőt elkezdjük felforralni. Mikor felforrt, 3 lépésben a fehércsokoládéhoz adjuk. Óvatosan elkeverjük. Figyeljünk rá, hogy minél kevesebb levegő kerüljön bele, hogy minél
szebben tudjuk majd leönteni a tortánkat és ne legyen buborékos. A végén hozzáadjuk a zselatinmassszát. Felhasználás előtt adjuk hozzá a tökmagolajat.

magyarorszagtortaja2016_1

Torta elkészítése

A tökmagos felvertünket egy 22 cm-es tortakarikába vágjuk. Hozzáadjuk a mousse 1/3-ad részét és szépen elkenjük. Ezután rátesszük a kifagyasztott pralinénkat. Újból mousse, majd a kifagyasztott málnazselé. A végén az összes mousse-t rátesszük, majd kenőkéssel szépen elsimítjuk. Kifagyasztjuk a tortánkat.

Az előző nap elkészített glazinget felmelegítjük 45 Celsius fokosra, majd ezzel burkoljuk a tetején. A végén kivesszük a formából hőlégfúvó segítségével, és 14 szeletben felszeleteljük. A tetejét szeletenként tejszínhab stuffra helyezett temperált fehércsoki tollal díszítjük, melyeket nyers darált tökmaggal megszórunk.

hirdetés 

hirdetés 

 

Magyarország tortáját árusító cukrászdák listája >>

Recept, fotó forrása: www.cukraszat.net

 

hirdetés

A www.eletszepitok.hu weboldal bárminemű tartalma a
Creative Commons Nevezd meg! – Ne add el! – Így add tovább! 2.5 Magyarország Licenc feltételeinek megfelelően használható fel.
Még nincs hozzászólás

Válaszolj!

Az e-mail cím nem lesz nyilvános.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

hirdetés

hirdetés