Majakovszkij és Lilya Brik forradalmi hevülete. A nő, aki férfiszíveket gyújtott föl és tört össze

Máig megemészthetetlen fricskája a naptári emlékezetnek a november hetedikén ünnepelt szovjet október huszonötödike, és az emlékezés sötétebb rejtekeiből néha most is előbukkan néhány érmekkel teleaggatott szovjet egyenruha, ami a körmendi Batthyány Kastély hajdani Lovardájából átalakított kultúrházban csillámlott a színpadra elhelyezett hosszú asztal mögött. Kedves úttörőkként éneklésre emelkedtünk, és magyarul daloltuk el a szovjet himnuszt, a szövetségbe font szabad köztársaságokról, no, meg a nagy Oroszország kovácsolta frigyről.

Téli Palota, Auróra, hurrááááá kiáltás, jeges szél, ilyenek úsznak be, és még csak véletlenül sem Lilya Brik, ez a vadóc, nihilista moszkvai lány, aki valahol mindig ott volt az éppen aktuális felfordulás hátterében. Dúsgazdag család, ügyvéd apa és zenetanár anya. Lilya folyékonyan beszélt németül és franciául, s bár diplomáját az építészmérnöki intézetben szerezte, kiválóan zongorázott, és még ennél is hatékonyabban improvizált a férfiszívek húrjain. A féktelen, mégis lágy felhangokra is képes orosz férfiak egyszerűen megőrültek érte, 13 éves korában már nyakkendőket tekert az ujjai közé, és vezetgette a hódolóit, mint valami szélütött állatokat, elcsavarta a nagybátyja fejét, aztán valaki mástól teherbe esett; a szülei falura küldték, ahol megszabadult ugyan az áldott tehertől, de soha többé nem lehetett gyereke.

Fodor JegyzetAztán 1912-ben férjhez ment Oszip Brik futurista költőhöz műkritikushoz és Szentpétervárra költöztek, ahol fújt és fújt az északi felszél és hordta a havat. És ide fújt egy Grúziában született édes vadembert, egy költőt, aki megjárt börtönöket, a költészet részévé emelte a mozgalmárkodást, nagy tettetéssé a politikát és a népképviseletet, miközben maga is a futuristák vaskerekein pörgött, lázadt és akciózott. Törvényszerű volt, hogy találkozzon Oszip Brikkel, aki a kiadója lett, és bele volt kódolva ebbe a féktelen életbe, hogy elszereti tőle Lilyát.

Nehéz elhinni, hogy nem csak szuronyos tengerészek rohamoztak üvöltve az akkori Szentpéterváron, hanem művészek és képzőművészek is akcióztak, Majakovszkij és kulturális rohamcsapata plakátokat gyártott, filmet forgatott, az egyikben éppen Lilya alakított egy balerinát. Lilya nem vált el férjétől, szerepe szerint Majakovszkij szeretője maradt, és mielőtt azt gondolnánk, hogy a szovjet vadak elzárva a világtól, vörös leplekbe burkolózva kántálták a lelkesítő szólamokat (ezt is tették persze), Majakovszkij világcsavargó lett a szovjet jóvoltából és Aragonnal, Picassóval bohémkedett, és Diego Riverával gyönyörködtek Mexikóban Frida Kahlo összenőtt szemöldökében.

A nagy gesztusok és a nagy hősködések, patetikus kiállások futurista mágusa végül 36 évesen golyót röpített a fejébe, de előtte búcsúlevelében még megírta, hogy „halálomért senkit se okoljanak, és kérem, hagyják a pletykákat. A megboldogult az ilyesmit szörnyen nem szerette.”

Lilya Brik csak 1978-ban, 87 évesen követte halálos adag altatót tömve magába, mert nem bírta elviselni, hogy nem tud úgy élni, ahogy élni érdemes.

S miközben november hetedike az idősebbek emlékezetében még mindig Lenin félrecsúszott tányérsapkája, vagy Brezsnyev és Honecker szájcsókja a Kreml dísztribünjén, takarásban Kádár Jánossal, aki éppen Gromikóra kacsintott, nos, az egykori Szentpéterváron a lázas lázadók között ott kószált hajadonfőtt, kigombolt kabátban Majakovszkij és szépséges szeretője Lilya, aki Marc Chagall és Henri Matisse modellje volt, és aki 85 éves korában egy Yves Saint Laurent ruhát mutatott be a kifutón. Sorsa szerint Majakovszkijt hangossá tette az utcán, de lecsendesítette az ágyban. Azt a Majakovszkijt, akit az utókor az egyik legnagyobb kommunista költőként tartott számon, miközben soha nem lépett be a Kommunista Pártba.

Valljuk be őszintén, Majakovszkij és Lilya szerelme kapcsán meglehetősen nehéz írni a forradalomról. Hacsak, nem az ő viharos kapcsolatuk volt maga a forradalom…

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

öt × öt =

hirdetés