Málnás-csokoládés joghurttorta – Gasztrobloggerek kedvenc receptjei

Sütik birodalma gasztroblogom

Szandi, a Sütik birodalma gasztroblog szerzője

Körülbelül 7-8 éve, 13-14 éves koromban vettem át a fakanalat az anyukám kezéből, és azóta egyedül sütögetek a konyhánkban. Eleinte csak a közösségi oldalon osztottam meg a sütijeimet amatőr képekkel, de pár évvel ezelőtt, 2011-ben jobbnak láttam, ha elindítom a saját blogomat, a Sütik Birodalmát, ahol mára már szinte csak átdolgozott, vagy saját receptek kerülnek ki. Próbálok mindenféle süteményt elkészíteni, de jelenleg a nagy kedvenceim közé a gyümölcsös torták tartoznak. A receptek megosztásán kívül igyekszem videón is megmutatni a desszertek elkészítését, de még ez nagyon kezdetleges, ugyanis eddig összesen 13 videóm van. A későbbiekben folyamatosan szeretném képezni magam, tervben van a cukrászképzés is, de még előtte az egyetem elvégzését követően szeretnék a szakmámban elhelyezkedni.

Málnás-csokoládés joghurttorta

Hozzávalók (25 cm-es tortaformához)
Brownie-hez

100 g tej- vagy étcsoki

110 g vaj

220 g cukor

80 g liszt

30 g keserű kakaópor

1 ek vaníliaaroma

2 db tojás

1/2 kávéskanál sütőpor

Krémhez

640 g natúr joghurt

80 g fehér csokoládé

230 g cukor

28 g vaníliás cukor

5 dl habtejszín

1 cs habfixáló

200 g málna (mirelit is megfelelő)

8 db lapzselatin

Málnazseléhez

120 g málna

6 ek cukor

5 g zselatin

2 ek víz

Csokikrémhez

100 g tejcsokoládé/étcsokoládé

10 g vaj

95 g habtejszín

Ha tejcsokoládéval készül, akkor 5 g zselatin+2 ek víz

Elkészítés

sutikbirodalma1Gőz fölött a vajat és a csokit olvasszuk meg. A tojásokat és a cukrot habverővel verjük fehéredésig. Adjuk hozzá a lisztet, kakaót, sütőport és a vaníliaaromát, majd kavarjuk jól el. Végül adjuk hozzá az olvasztott csokit. Öntsük a tésztát vajazott, lisztezett tortaformába, majd előmelegített sütőben, 180°C-on süssük 20 percig.

Ha kihűlt a tészta, tegyük vissza rá a tortakarikát. (Ha szükséges vágjuk le a szélét, hogy egyenes legyen a tészta.)

4 db lapzselatint áztassunk hideg vízbe.

A joghurtot a cukorral, a vaníliás cukorral és az olvasztott fehér csokival kavarjuk össze.

Verjük kemény habbá a habtejszínt a habfixálóval, majd óvatosan forgassuk a joghurthoz.

Osszuk két egyenlő részre a krémet, az egyiket tegyük be a hűtőbe.

A kicsavart lapzselatint 4 ek meleg vízben olvasszuk el, és kavarjuk a krémhez. Öntsük a brownie tetejére, és tegyük be a hűtőbe 1 órára.

A málnát a cukorral tegyük fel főni, majd pár perc után adjuk hozzá a zselatint, és főzzük össze. (Ha nem szeretnénk zselatint beletenni, akkor adjunk még hozzá cukrot, és főzzük tovább.) Öntsük a megdermedt joghurtkrém tetejére, és ismét tegyük vissza a hűtőbe.

A maradék 4 db lapzselatint áztassuk hideg vízbe. A félretett krémhez kavarjuk hozzá az összetört málnát. A kicsavart lapzselatint 4 ek meleg vízben olvasszuk el, és kavarjuk a málnás krémhez. Végül öntsük a málnazselé tetejére, és tegyük ismét hűtőbe 1-2 órára.

Vízgőz felett a csokoládét vajjal olvasszuk össze, majd kavarjuk hozzá a tejszínt. (Ha tejcsokoládéból készítjük, akkor érdemes zselatint is tenni bele, hogy biztosan megkössön, ehhez a zselatint a vízzel kavarjuk össze, és melegítsük addig, amíg épp elolvad, majd kavarjuk a csokoládéhoz.)

Öntsük a torta tetejére, és egy éjszakán át, minimum 4-5 órára tartsuk hűtőben.

Nehézség: közepes
Elkészítési idő: 2 óra + hűtés
Sütési idő: 20 perc
Sütési hőfok: 180°C

Sütik birodalma a Facebookon >>

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

2 × 5 =

hirdetés