Szubtrópusi szépség, ami a mi klímánkon is megél. Egész nyáron virágzik a kerti hibiszkusz!

A mályvacserje, avagy a kerti hibiszkusz (Hibiscus syriacus) eredendően szubtrópusi növény – Indiából és Kínából származik. Rengeteg faja ismert; sok helyen elterjedt, népszerű dísznövény, mivel a szubtrópusi, mediterrán klímát kedvelő növényekhez képest nagyobb az ellenálló képessége. Nálunk is megél, terebélyes bokorrá képes nőni; a téli hónapokban sem igényel különösebb védelmet, a kifejlett növények jól viselik a fagyot is. Nyár közepétől szeptemberig virágzik, kertek, terek éke. Igényli a metszést, ezért sövénynövényként is telepíthető.

A kerti hibiszkus virágai változatos színűek, szabályos kehely alakúak. Virágai a fehértől, a rózsaszínen át, a sötétvörösig sokféle színben pompáznak. Virágait hamar elhullatja, de az egészséges példányok nyár közepétől kora őszig folyamatosan újabb és újabb virágokat bontanak. Az egyszerű virágúak (ld. fotók) jól tűrik a szélsőséges időjárást, a teltvirágúak azonban érzékenyebbek; a melegebb, védettebb helyeket kedvelik. Szabadföldi telepítésnél érdemes ezt figyelembe venni.

A hibiszkusznak nagy a fényigénye, napos helyen szépen fejlődik, a napfényt folyamatos virágzással hálálja meg. A fiatal, 2-3 éves példányokat érdemes szobanövényként nevelni nagy kaspóban vagy dézsában, a kifejlett példányokat ültessük ki a szabadba. Szinte minden talajon megél. Vízigénye közepes, s bár a párás klímát szereti, a szárazságot is jól tűri. Nyáron, hosszabb csapadékmentes időszakban gondoskodjunk a locsolásáról, így őszig gyönyörködhetünk a virágaiban.

Ha nem metsszük, terebélyes, 3-4 méteres bokorrá is fejlődhet. A metszést májusra és szeptember végére, októberre érdemes időzíteni. Minél többet metsszük a növényt, annál több virágot hoz és annál intenzívebben fejlődik. Formára is vághatjuk, így sövényként, zöld térelválasztóként is jó szolgálatot tesz.

Magról és dugványozással szaporítható. Sajnos a kártevők is kedvelik, különösen a levéltetvek; permetezéssel és rendszeres locsolással vehetjük elejét a fertőzésnek. Természetes védelemként néhány fokhagymagerezdet is tehetünk a földjébe.

hibiszkusz_7
 
hibiszkusz_6
 

hibiszkusz_1

hibiszkusz_9

 

Kapcsolódó összeállítások

Kora nyáron nyílik az illatos jezsámen. A cserje sövényként, térelválasztóként is mutatós

Kora nyáron nyílik az illatos jezsámen. A cserje sövényként, térelválasztóként is mutatós

Parkok, kertek ékszere: virágzik a júdásfa. Tavasszal magról szaporítható!

Parkok, kertek ékszere: virágzik a júdásfa. Tavasszal magról szaporítható!

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

5 × 2 =

hirdetés